SRCE UZ DOMOVINU

Školnik Slovence odbio i prije poziva Dražena Ladića

Junak hrvatske avanture u Burgosu Školnikov gol Španjolcima otvorio vrata senzaciji, jer stvarno bi bilo čudo da naši mladi nogometaši eliminiraju furiju s EP-a
Zagreb, 101010.Zracna luka Zagreb (Pleso)Dolazak mlade nogometne reprezentacije Hrvatske poslije kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo protiv Spanjolske.Na slici: Dean Skolnik.Foto: Nenad Dugi / CROPIX
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Iz aviona je izašao tiho i samozatajno. Pomalo nam je Dejan Školnik djelovao iznenađeno kada je ugledao isukane mikrofone ispred sebe. Kao da se pitao u sebi: ‘Jel’ mene trebate?’.

Naravno. Jer Školnik je, uz Kelavu, junak hrvatske avanture u Burgosu. Kod 1-0 natrčao je na jednu loptu i smjestio je iza vratara “furije”. Bio je to gol koji nudi nadu i budim optimizam da se u utorak u Varaždinu može do čuda. Jer, nakon viđene partije u subotu, eliminacija ovakve Španjolske bila bi doista u rangu čuda.

U Varaždinu druga priča

- Moglo je i bolje - izustio je Školnik na aerodromu.

A i puno gore. Španjolci su vas dugo držali u šahu.

- U pravu ste. No, nemojte misliti da su nas iznenadili. Od početka priprema su nas izbornik i ostatak stručnog stožera upozoravali na ono što nas čeka u Burgosu. Bili smo svjesni da ćemo se krvavo boriti za svaku loptu.

Na kraju su i dokazali kako rečenica “idemo se potući” nije bila samo pusta fraza. Igrali su beskompromisno i stigli do relativno dobrog rezultata. U Varaždinu će biti jači za kapetana Jajala, Lovrena i Rakitića.

- S njima bi to mogla biti sasvim druga priča. S lijepim završetkom.

Takva je i osobna Školnikova priča. Da u startu razjasnimo. Sa Slovenijom ga veže tek mjesto rođenja, ne i nacionalnost.

- Moji su iz Hrvatske. Otac je dobio posao u Mariboru, nedugo zatim i majka. Tamo sam rođen.

Želio igrati samo za Hrvatsku

Nogometno je izrastao u Mariboru, a trenutno igra za Nacional iz Portugala. Slovenci su ga vidjeli u svojim redovima. Imao je i poziv izbornika mlade reprezentacije Slovenije...

- Odbio sam. Hrvatska je bila jedina i isključiva želja.

Tvrdi kako nije imao naznake da bi ga Ladić mogao zvati.

- Stvarno nisam. Šest mjeseci nakon što sam odbio Sloveniju došao je poziv iz Hrvatske.

Vrijedilo je riskirati.

- Nije to bio rizik - samouvjeren je Školnik, očito svjestan vrijednosti i svojih mogućnosti.

- Iskreno, razmišljao sam neko vrijeme i shvatio kako ih je bolje odbiti jer nema smisla da uzmem nekome mjesto u Sloveniji, a koji bi jednakim žarom nastupao za njih kao što ja igram za Hrvatsku - podvukao je junak iz Burogsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:52