NEZAUSTAVLJIVI VELŠANIN

Sjajni Gareth Bale zaludio Europu, Villas-Boas apelira: 'Već sada je zaslužio nagradu za igrača godine!'

Velšanin je zabio devet golova u zadnjih sedam utakmica i s još malo čarobnog praha zacementirao reputaciju trenutno najboljeg igrača na Otoku
 AFP PHOTO / IAN KINGTON

Zadržite Balea u Blightyju! Tako se zove kampanja koju je jučer pokrenuo Daily Mail. Nakon nove senzacionalne večeri velškog virtuoza, urednici su odlučili uzeti stvar u svoje ruke i poručiti čelništvu Tottenhama - gospodo, valjda vam neće pasti na pamet da ga prodate van...

Blighty je slengovski izraz za Veliku Britaniju, koja se već dugo nije hvalila takvim dijamantom iz vlastite proizvodnje. Nije, doduše, Englez, ali ne smeta. Bale krade show gdje god stigne, nova utakmica koju je privatizirao dogodila se u ponedjeljak u Newcastleu. “Spursi” su slavili sa 3-2, a Bale je zabio prvi i zadnji gol, ispunivši pritom i kvotu za eurogolove na koju nas je naviknuo. Ovoga puta bio je to neobranjiv udarac u rašlje s gotovo 25 metara.

Tottenham je isključivo zbog Balea u veljači upisao četiri pobjede u pet utakmica i na trećem mjestu Premier lige preskočio Chelsea. Velšanin je zabio devet golova u zadnjih sedam utakmica i s još malo čarobnog praha zacementirao reputaciju trenutno najboljeg igrača na Otoku.

Kandidat za igrača godine

Za očekivati je da će transfer-naklapanja zbog svega toga postati zaglušujuća, zbog čega Daily Mail preklinje Tottenhamovog čelnika Daniela Levyja da se zatvori u “konklavu” i ignorira ponude iz cijele Europe, od kojih se najčešće spominju one Reala, Barçe, Bayerna i PSG-a. Trener André Villas-Boas uvjeren je da je Bale već sada zaslužio nagradu za igrača godine. Slažete li se s Portugalcem, možete na tu opciju uložiti funtu i zaraditi dvije.

- Nađite mi boljega u ovom trenutku. Bale je ove sezone na nekoj drugoj razini, u svakoj utakmici čini razliku. Igra zapanjujuće, uz izvanrednu motivaciju i kvalitetu.

Newcastleovom menadžeru Samu Allardyceu nije bilo druge nego da se složi s Villas-Boasom.

- U ovom trenutku nema igrača na svijetu koji za svoj klub čini više nego što to čini Bale za Tottenham. Nisu u pitanju samo golovi, već kvaliteta igre. Ako raširite obranu, on se provuče, ako je zbijete, onda vam odapne ovakav udarac kakav smo dobili mi - nemoćno je konstatirao Allardyce.

Negdje mora stati

Bale na sve pohvale odgovara skrušenim komentarom da se “ne radi o njemu, nego o Tottenhamu”. Tvrdi da je on samo jedan od resursa usmjerenih na glavni cilj, a to je uzimanje vize za nastup u Ligi prvaka sljedeće sezone.

- U veljači smo izborili nekoliko dramatičnih pobjeda, na kojima nam se umnaža samopouzdanje. Ja? Samo uživam u nogometu. Svi igramo u dobroj formi, što mi olakšava da pružim najbolje od sebe - kaže skromni Bale koji će s Walesom čekati Hrvatsku 26. ožujka u Swanseaju.

Koliko će Baleova izvanserijska forma potrajati? Guardianov Jonathan Wilkins podsjetio je opijene fanove da “negdje mora stati” i da je lako moguće da više nikada neće napraviti takvu seriju golova. Jermain Defoe je ozlijeđen, Adebayor se traži nakon dolaska s Afričkog kupa nacija, pa je Tottenham trenutno “one-man team” i ovisi o inspiraciji jednog čovjeka.

No, ni Messiju nije “svaki dan nedjelja”, s vremena na vrijeme u sezoni se dogodi i San Siro. Ljubitelji Premier lige toga su svjesni i ne traže od Balea da cijelo vrijeme sam izvodi glavnu točku. Dovoljno im je da ostane u “Blightyju”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:51