TRANSFER ZAPEO

SEVILLA NE DA RAKITIĆA: 20 milijuna eura je premalo!; OTAC LUKA: U velikom sam stresu!

Problem radi Sevilla, klub koji već po navici na transfernu tržnicu donosi nešto od kolorita Kapali čaršije...

Prije nego što u crveno-plavom dresu istrči na pokaznu vježbu pred fotoreportere na Camp Nou, Ivan Rakitić ipak mora pričekati da Sevilla i Barcelona usklade mišljenja. Hrvatski reprezentativac je zagrijan za transfer, baš kao i novi šef “blaugrane” Luis Enrique, ali Sevilla se zasad drži rezervirano.

Da stvari ne klize kao po špagi dalo se iščitati iz intonacije Luke Rakitića, Ivanova oca, koji je u predvečerje utakmice s Malijem otkrio novinarima da obitelj drži na stolu ponude sva tri španjolska velikana, Reala, Barce i Atletico Madrida.

Nema potvrde posla

Kada smo ga u petak nazvali za potvrdu informacije, pater familias više nije bio tako elokventan:

- U velikom sam stresu, ne mogu razgovarati. Hvala, doviđenja...

Rakitićev transfer u Barcelonu svjetski mediji predstavljaju kao formalnost, premda nema službene potvrde dogovora. Najveći dio kockica ovog puzzlea složen je u proteklih nekoliko dana. Barcelona je oslobodila roster i napunila transfernu škrinjicu u trenutku kada je prodala Cesca Fabregasa u Chelsea za 33 milijuna eura. Stazom koju će utabati Cesc uskoro će krenuti i Alex Song, traži se samo solventan engleski udomitelj. U prijevodu, još jedno slobodno mjesto u svlačionici i još barem desetak milijuna za reinvestiranje. Na vrhu Enriqueova popisa za šoping u veznom redu stajalo je prezime Koke, ali Atletico je zaštitio ugovor 22-godišnjeg nogometaša astronomskom odštetnom klauzulom i strateškom odlukom da ga u budućnosti učini navijačkom ikonom. 60 milijuna eura previše je čak i za Barcelonu koja se nakon odbijenice definitivno okrenula hrvatskom reprezentativcu.

Barca misli ozbiljno

Rakitića su privukla dva ispražnjena mjesta kao jamstvo pune minutaže u redovima i, čime u perspektivi naš igrač postaje gazdom veznog reda. Ponudom ugovora do 2019. godine teškom četiri milijuna eura po sezoni Barcelona je pokazala da misli ozbiljno. U startu navodno skloniji kraljevskom klubu, 26-godišnjak je usporedio rizike i potencijalni profit. Barca je isplivala kao logična odluka.

Problem se u ovoj križaljci zove Sevilla, klub koji već po navici na transfernu tržnicu donosi nešto od kolorita Kapali čaršije i djeluje po načelu “kakav je to posao ako se prethodno malo ne cjenkamo”. Sevilla je Rakitićevu odštetu napucala na 40 milijuna eura i ne želi ga prodati upola jeftinije. Predsjednik kluba Jose Castro ovih je dana izjavio da je pomalo frustriran Rakitićevim otezanjem da potpiše novi, poboljšani ugovor sa Sevillom. Objašnjavao je da je “taj iznos već ugradio u proračun za sljedeću sezonu”, ali zapravo je i sam bio svjestan da ne može zadržati nogometaša koji je na Sanchez Pizjuan donio pokal Europske lige.

Castru se žuri da Rakitićev transfer što brže spremi u arhivu jer igraču za godinu dana istječe ugovor i već u siječnju može potpisati za novi klub te napustiti Sanchez Pizjuan bez odštete. Žurbu, naravno, ovdje treba shvatiti samo uvjetno jer pred vratima je SP, najblještaviji izlog, što ostavlja dovoljno manevarskog prostora za dotjerivanje cijene.

Jako dobra zarada

Sevilla je sličnu taktiku primjenjivala i proteklih sezona. Visokim odštetnim zahtjevima za Negreda i Jesusa Navasa lani je tobože tjerala kupce, ali je na kraju urazumila potraživanja i na kraju svejedno jako dobro zaradila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:11