NOVO ISTRAŽIVANJE

SEKSISTIČKI NOGOMET Ravnopravnost spolova u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu je sporedna

Gotovo trećina ili 25 sportova izjednačilo je novčanu nagradnu svotu neovisno o tome radi li se o muškarcima ili ženama, dok 10 i dan-danas radi razliku
 Vlado Kos / CROPIX

Začeci borbe za ravnopravnost spolova sežu s konca 19. i početka 20. stoljeća, a koja je onodobno bila poglavito izražena u pokretu sufražetkinja u Velikoj Britaniji i SAD-u. Nije se radilo samo o pravu glasa, političkom odlučivanju, već i pravu na rad, školovanju, jednakopravnim uvjetima u različitim sferama ljudskog djelovanja. Borba koja je trajala cijelo jedno stoljeće. U načelu, ne bismo baš mogli reći i da je dovršena.

Buket cvijeća

U Švicarskoj, koja se doživljava kao država razvijene demokracije, žene su pravo glasa dobile “prekjučer”. Tek godine 1971. O pravima ili nepostojanju istih u arapskom svijetu i dan-danas da ne govorimo.

Sport pak njeguje načelo jednakosti glede spola, rasa, nacionalnosti, a u zadnje vrijeme naglašeno i u borbi za izjednačenje statusa sportaša s invaliditetom i ostalih sportaša. No ipak, razlikovanja i različiti pristupi, vrednovanja postoje. Tako je britanska javna nacionalna TV kuća, preciznije BBC Sport, objavila studiju o novčanom vrednovanju ili nagrađivanju natjecatelja/natjecateljica u istom sportu/disciplini/grani, ali s naglaskom na spol. Ukupno je 56 sportova odnosno njihovih svjetskih krovnih kuća odabrano, a podatke je podastrijelo 51. Od tog broja 35 sportova ima nagradni fond za različite oblike svojih natjecanja. Gotovo trećina ili 25 sportova izjednačilo je novčanu nagradnu svotu neovisno o tome radi li se o muškarcima ili ženama, dok 10 i dan-danas radi razliku. Nogomet je tu izrazito , nazovimo to tako, seksistički nastrojen.

Primjerice, preračunato u funtama jer istraživanje je BBC-jevo, reprezentacija koja osvoji naslov prvaka svijeta od FIFA-e za to biva nagrađena sa 22 milijuna funti. Svjetske prvakinje pak, seniorska konkurencija jasno, za svjetsko prvenstvo od te iste organizacije dobiju tek 630.000 funta! Na nacionalnoj razini prvak Engleske u nogometu od FA-e (Engleskog nogometnog saveza) biva nagrađen sa 24 milijuna funta. Prvakinje Engleske dobiju - topao stisak ruke i buket cvijeća! Ni funte.

Omjeri 3:1 i 2:1

U pikadu pak svjetski prvak, dakle muškarac, dobiva 100.000 do 250.000 funta, ovisno o kojoj je kategoriji riječ. Prvakinja svijeta može zaraditi maksimalno 12.000 funta i to u samo jednoj kategoriji.

Jedan od seksističkih sportova jest i biljar, u kojem svjetski prvak vrijedi 300.000 funta, a prvakinja jedva 1.500. Omjer 3:1 u novčanim nagradama vrijedi i za skijaške skokove. Muškarcu za zlato na SP-u nadležna međunarodna organizacija isplaćuje 6.600 funta, a ženi 2.000 funta. Isto vrijedi i za golf. Omjer 2:1 u nagradama postoji u kriketu, skvošu...

Ipak, valja pripomenuti da su u većini ostalih sportova muškarci i žene jednako vrednovani po pitanju novčanih nagrada. Takvo su načelo primjerice uveli i uveliko primjenjuju već - atletika, gimnastika, plivanje, rukomet, vaterpolo, odbojka, alpsko skijanje, badminton, kanu, kajak, veslanje, biciklizam, umjetničko klizanje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:24