ST. PAULI U BUNDESLIGI

Seks, droga i rock’n’roll, antifašizam i nogomet

Drugačiji od drugih Mrzimo šovinizam i zato na utakmice dolazi 20 posto žena i 20 posto djece. Gay populacija? I oni su među nama
 Reuters

ZAGREB - “Love St. Pauli, hate racism”. Volim St. Pauli, mrzim rasizam, njihov je glavni moto. Nije ni čudo, oni žive u gradu koji je europski prozor u svijet, u gradu koji je svijetu otkrio The Beatlese prije samog Liverpoola, u gradu koji je jedan od najvećih svjetskih centara popularne kulture. Njihovi su prvi susjedi prodavačice i prodavači na najpoznatijoj tržnici tjelesne ljubavi na svjetski poznatom Reeperbahnu. Seks, droga i rock’n’roll, tolerancija - i nogomet. Djeca Hafenstrassea i Reeperbahna.

Che Guevara i Lennon

Na hamburškoj Nordbank Areni, domu ljutog suparnika HSV-a, trofej su u Uefinoj Euroligi burno proslavili nogometaši Atletica, no veći su urnebes nekoliko dana prije toga na susjednom Millerntor stadionu upriličili brojni fanovi St. Paulija.

“Nie mehr zweite Bundesliga”, nikad više druga liga, pjevali su “paulisti” okupljeni pod prepoznatljivim simbolom lubanje i ukrštenih kostiju. Antifašistički simboli i pjesme, Che Guevara, Internacionala i “Power to the People” Johna Lennona. Punk i anarhija. Ne, njihov Totenkopf nema veze s onim zloglasnog nacističkog SS-a. Upravo suprotno. To je piratski simbol otpora kapitalističkom establišmentu.

Za bolji svijet

Mi smo potpuno drugačiji od drugih, svakom svojom gestom poručuje škvadra sa sjeverne tribine Millerntora. Zanimljivo, baš sa sjevera?!

- Politički smo osviješteni, mrzimo rasiste i fašiste bilo koje vrste, naši su navijači kozmopoliti, ne priznajemo rasne, nacionalne, vjerske, spolne ili bilo koje druge granice. Mrzimo svaki oblik šovinizma. Zato smo jedini klub na čije utakmice dolazi 20 posto žena i 20 posto djece. Homosekusualci? I oni su među nama. Mi smo posebni i želimo da svijet bude takav - poručio je istaknuti vođa navijača St. Paulija.

Predsjednik homoseksualac

Svojedobno je jedan sponzor kluba, magazin Maxim, morao ukloniti reklamu jer je u očima navijača bila sekstistička i šovinistička.

Naravno da nije bila poželjna, klupski predsjednik Corny Littmann deklarirani je homoseksualac, inače direktor jednog “drugačijeg”, opskurnog, ali za Hamburg uobičajenog kazališta.

Navijačima St. Paulija važna je i humanitarna djelatnost. U humanitarnoj organizaciji Viva con Agua de Sankt Pauli zaključili su da je u mnogim dijelovima svijeta pitka voda veliki problem. Viva con Agua ima projekte na Kubi, gdje osiguravaju pitku vodu u 153 vrtića i škole. U Etiopiji se njihovom vodom opskrbljava 2000 ljudi u prastarom gradu Sodo. U Beninu je njihovom akcijom pitkom vodom “pokriveno” 17 tisuća ljudi. Sličan je slučaj i u Ruandi, Nikaragvi, Tadžikistanu, Kambodži te na Madagaskaru. Politički i socijalni angažman za pohvalu.

Siromašni protiv bogatih

Navijači iz hamburške luke, kao i svi drugi, znaju biti šaljivi. Prije nekoliko godina ispadali su iz prve lige, njihov stalni usud, ali su u ligaškoj utakmici pobijedili moćni Bayern koji je nakon Lige prvaka bio osvojio i Interkontinentalni kup. Oni su pobijedili najboljeg na svijetu - i izmislili novu titulu - “Pobjednik pobjednika Interkontinentalnog kupa”.

Pritom su se u svom anarhističkom stilu politički oglasili transparentima - “Siromašni protiv bogatih, no pasaran”.

Kondomi s klupskim logom

St. Pauli ima više od 500 klubova obožavatelja diljem svijeta. Paulisti su u najboljim odnosima s antifašističkim “kolegama” iz škotskog Celtica s kojima su udruženi u “St. Pauli Celtic Antifa club”. Postoji i “St. Pauli Fans NYC” (East River Pirates). Na Facebooku je formirana i “St. Pauli - Ex-Yu supporters” grupa...

Zanimljivo, novi klupski sponzor je jedan proizvođač erotske opreme. Oni su proizveli 20 tisuća kondoma s klupskim logom. Naravno, toga ima samo u Hamburgu. Isto kao i istospolne ljubavi na tribinama - što god tko o tome mislio?!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:06