TRANSFER NEĆE PROPASTI

SEJAD HALILOVIĆ 'Vjerujem Barceloni, moj Alen tamo će igrati idućih 10 godina!'

Halilovićev ugovor je sklopljen 27. ožujka, a Fifina zabrana počinje vrijediti tek od 1. srpnja
 Drago Sopta / CROPIX

Alen Halilović će od ljeta sigurno biti igrač Barcelone. Budući da je njegov ugovor sklopljen 27. ožujka, a Fifina zabrana počinje vrijediti tek od 1. srpnja, transfer hrvatskog nogometaša ne dolazi pod upitnik, bez obzira na datum registracije.

Objašnjenje je to belgijskog odvjetnika Jeana-Louisa Duponta, koji danas zastupa obitelj Halilović, a koji je javnosti postao poznat kao član pravne skupine u famoznom slučaju Bosman. On smatra kako je Fifa “dobro identificirala problem”, ali “izabrala krive sankcije”.

- Ne iznenađuje me što su u Barceloni kupovali 11-godišnje dječake, zato što su istovremeno dali jamstva da će tu djecu osposobiti u svakom pogledu i smjestiti ih u odgovarajuće socijalno okruženje dok ne postanu punoljetni. Siguran sam da Fifa nema zle namjere, no ako njezina zabrana ne dopušta nikakvu prosperitetnu budućnost za dijete i njegovu obitelj, onda je očito treba mijenjati - kritičan je Dupont.

Barçini odvjetnici

Dodao je da je pravna analiza moguća samo od slučaja do slučaja pa bi se upravo zbog toga Barçin žalbeni postupak pred Fifom, a potom i pred Međunarodnim sudom za sportsku arbitražu mogao otegnuti. Na Nou Campu su već nekoliko sati nakon objave kazne angažirali snažan odvjetnički tim. Svjetski su mediji, čak i oni ozbiljniji poput britanskog Guardiana, isprva zaključili kako je Barcelona kažnjena zbog Halilovićevog transfera, no to nije točno. Prema pravilima Fife, transferi igrača iznad 16 godina nisu sporni ako se odvijaju između zemalja članica Europske unije.

- Mirni smo. Kada smo saznali za kaznu razgovarao sam s Alenom i objasnio mu da se Barcelona odlučila za njega i da smo se mi odlučili za Barcelonu te da nema razloga panici. Vjerujem ljudima iz Barcelone da su napravili dobar posao i ne brinem se. Vjerujem da će Alen igrati deset godina u Barceloni i ne razmišljamo o soluciji da bude drugačije od toga, izjavio je Alenov otac Sejad Halilović za španjolski radio RAC1.

Nema ‘novog Valdesa’

I dok Halilovićevi mogu biti mirni, isto ne vrijedi i za vratara Borussije Mönchengladbach Marc-Andréa ter Stegena (21). Njegov je menadžer Gerd vom Bruch vrlo pesimističan oko realizacije najavljenog transfera.

- Bojim se da je ta priča propala, osim ako ja nisam pogrešno protumačio Fifinu odluku. Ne znam gdje će Marc igrati sljedeće sezone, ali sve je jasnije da u Barceloni neće - izjavio je Vom Bruch za Bild, a Nijemci već spekuliraju da bi novo odredište talentiranog golmana mogli biti Juventus, Arsenal ili Manchester City.

Madridski AS saznaje da se Fifa neće zaustaviti samo na Barceloni, kojoj su upozorenja stizala još početkom prošle godine. Pod povećalom su, pišu, i transferi u Realu i Atléticu, gdje su se također kršila pravila o registraciji maloljetnih igrača.

‘Ništa nije slučajno’

“Iz pouzdanih izvora saznajemo da madridski klubovi u pojedinim slučajevima također nisu zadovoljavali ni jedan od tri uvjeta za dovođenje igrača ispod 18 godina. Španjolski nogomet trenutno je u središtu pozornosti Fifinih istražitelja”, ističu u Asu.

I dok Marca podsjeća da je Barcelona proteklih mjeseci češće na naslovnicama zbog događaja izvan travnjaka (slučaj Neymar, Rosellova ostavka, porezne prijevare Messijevih…), potpredsjednik Javier Faus izjavio je da se “ništa ne događa slučajno”.

- Proteklih smo godina bili žrtva različitih optužbi, od onih za doping preko napada na naše trenere Guardiolu i Tita, pa do Neymara i Messija.

Podmeću nam, ali ovo je jaka institucija i koliko god nas htjeli srušiti, neće uspjeti - tvrdi Faus retorikom koja podsjeća na jednog domaćeg dužnosnika....

Dodao je da “mnogi ljudi ne mogu probaviti sve trofeje koje je Barça osvojila u zadnjih desetak godina”, i ustvrdio da su poštivali sve Fifine propise.

Barcelona je reagirala i službenim priopćenjem od 14 točaka. U njemu tvrde da samo u Kataloniji trenira oko 15.000 djece čiji bi angažman u nekom klubu prema aktualnim Fifinim propisima bio neregularan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:04