SVE VIŠE NEZADOVOLJNIKA

Samo 48 posto Brazilaca podržava Mundial u svoj zemlji

 Getty Images

Samo 65 dana uoči početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu je sve manje onih koji podržavaju ovaj veliki sportski događaj.

Prema posljednjim anketama World Cup 2014. podržava 48 posto Brazilaca, što je pad za četiri posto u odnosu na ispitivanje u veljači. Prvi put se dogodilo da je podrška pala ispod 50 posto. Najveću podršku među građanima svjetsko prvenstvo je imalo u studenom 2008. Tada je 79 posto ispitanih bilo sretno zbog domaćinstva.

Raste i broj nezadovoljnih. Neposredno nakon što je Brazil dobio domaćinstvo samo je deset posto Brazilaca bilo "protiv", dok je u ovom trenutku 41 posto ispitanih protiv SP-a. Nešto više od deset posto ispitanih tvrdi kako ih Svjetsko prvenstvo i nogomet ne zanimaju.

Najveće su nezadovoljstvo izazvali troškovi izgradnje stadiona, koji se broje u milijardama, nepoštivanje rokova i eksplozija troškova, te odustajanje i odgađanje realizacije važnih infrastrukturnih projekata. Brazilska je vlada izdvojila ukupno osam milijardi eura za organizaciju SP-a, a prema podacima brazilskog ministarstva sporta, od toga samo 1,1 milijarda eura potječe od privatnih investitora.

Rezultati ankete koju redovito provodi agencija "Datafolha" iznenadili su brazilske vlasti, ali i zabrinuli vodstvo Međunarodne nogometne federacije (FIFA). Malo ih umiruje podatak kako demonstracije tijekom SP-a podržava samo 32% Brazilaca. Većina (63%) je mišljenja da se za vrijeme turnira u zemlji treba vladati mir. Prije godinu dana, tijekom Kupa konfederacija je demonstracije podržavalo preko 80% građana ove južnoameričke zemlje.

U anketi je sudjelovalo oko 3.000 ispitanika iz 162 brazilska mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:30