OD BEĆARA DO RADNIKA

SAMMIROV SCENARIJ ZA SAO PAULO 'Sanjam da uđem s klupe i zabijem Brazilu. Gol za tri boda!'

‘Otkad sam otišao u Getafe, sve sam podredio samo jednom cilju, mom odlasku na Mundijal’
 Neja Markicevic / CROPIX

Dogovor je bio u podne u Westinu! No, pet godina smo ga pratili u Dinamu i znali smo da ćemo na razgovor sa Sammirom računati kad ga uistinu i vidimo u hotelu. Međutim, navike su se očito promijenile. Nekada je Filho na treninge dolazio s Jaruna, a sada je posljednji slobodan dan uoči okupljanja reprezentacije iskoristio za - trening!

Takav Sammir, s glavom koja je sto posto u nogometu, veliki je dobitak za hrvatski nogomet i izbornika Niku Kovača. Nema nikakve sumnje da je to neki sasvim drugi Filho od onog maksimirskog...

Individualni treninzi

- Sada sam u Primeri i nema šale. U Dinamu sam mogao igrati s pola snage, a tamo to ne prolazi. Oklonosti te tjeraju da radiš na sebi i budeš posvećen nogometu od 0-24 - objašnjava nam Sammir. Uz njega je Marin Dadić, kondicijski trener koji se brine o Sammiru po preporuci profesora Igora Jukića.

- U Dinamu nam nisu dali da imamo individualne treninge, dok su u Getafu bili oduševljeni kada su čuli da imam svog trenera koji privatno radi sa mnom - objašnjava nam veznjak Getafea koji priznaje da je u Primeru došao slučajno. Nakon kalvarije u Maksimiru, bio je uvjeren da se vraća u rodnu zemlju.

- Imao sam tri-četiri ponude iz Brazila i odlučio sam se na povratak. No, onda su mi Andy Bara i Božo Slišković došli s ponudom Getafea. Prihvatio sam zbog njih jer ih ne smijem razočarati nakon svega što su učinili za mene - objašnjava naš sugovornik koji je imao još jedan razlog da se uputi u Primeru.

- Bilo je puno onih koji su govorili o meni kao bivšem igraču. Svako malo sam čuo da Sammir više ne može igrati vrhunski nogomet, a taj isti Sammir ode u Primeru i zaigra protiv Barcelone na Nou Campu. Nije loše - dječački iskreno se nasmijao. Na pitanje kako je bilo nadmudrivati se s Xavijem, Iniestom i ostatkom Barcine bio je kratak:

- Kažu da sam bio dobar u toj utakmici. Eto vam odgovora.

Znači, nisu baš izvanzemaljci...

- Ma kakvi vanzemaljci. Ljudi od krvi i mesa. Da se igrati protiv njih. Lopta i travnjak su isti za sve - tumači Sammir koji je u Zagreb sletio u utorak navečer. Dan poslije već se morao javiti izborniku Kovaču s obzirom na to da je na preliminarnom popisu za odlazak na SP. A Štimca su napadali drvljem i kamenjem kada mu je poslao poziv... Iznenađenje? Možda za većinu, ali ne i za izbornika Kovača koji zna da mu pravi Sammir može biti igrač prevage na SP-u.

- Iskreno, nakon onoga što mi se događalo u Dinamu izgubio sam nadu da mogu na SP. U Zagreb nisam mislio ni turistički, a još manje kao potencijalni putnik za odlazak na SP - objašnjava Sammir koji je signale da ga Kovač prati dobio iz svog okruženja. Ništa službeno, ali dovoljno da se u potpunosti okrene onome u čemu je najbolji - nogometu.

- Od kada sam otišao u Getafe, sve sam podredio jednom cilju - odlasku u Brazil - priznaje Filho.

Kondicijski stručnjak

U predgrađu Madrida Sammir je promijenio stil života. Živi na relaciji klub - kuća ispred koje ima travnjak na kojem trenira. Angažirao je kondicijskog stručnjaka i život podredio nogometu! No, koliko je Sammir pravi - pitamo ga.

- Svaki dan sve bolji - uskočio je trener Marin.

- Neka izbornik procijeni. Bit ću sedam dana na pripremama u Austriji i nemam namjeru olako ispustiti priliku da odem na SP.

Ipak, konkurencija u veznom redu nikada nije bila jača. Svi su zdravi i u Bad Tatzmannsdorfu će biti teško iskočiti u prvi plan. Modrić, Rakitić, Kranjčar, Kovačić su imena koja izazivaju respekt gdje god se pojave.

Kontinuitet nastupa

- Igraju u jačim klubovima i na vrhunskoj razini, ali kakav bih ja to bio sportaš kada bih se predao bez borbe? Nikome ne priznam da je bolji dok to ne dokaže na travnjaku, a tamo vjerujem u sebe. Što oni mogu napraviti s loptom, mogu i ja - jasan je Sammir koji priznaje da je na njihovoj strani kontinuitet nastupa, ali da to ne mora biti presudan faktor. Sammir priznaje da je njegov kockasti dres tražena roba u rodnoj Itabuni u kojoj će 12. lipnja biti podijeljenih osjećaja.

- Sin Noah još ne shvaća, ali bit će za tatu. Doma će navijati za mene, a ulica je već sada pola-pola - smije se Filho koji ne krije da sanja premijeru SP-a u dresu Hrvatske.

- Sanjam da uđem s klupe i zabijem gol mom Brazilu. Gol za tri boda! - kazao je Sammir, uzeo trenirku i otišao odraditi drugi dio treninga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:30