U FORMI KARIJERE

Sammer: 'Mandžukić je za Guardiolu rođeni pobjednik i utjelovljenje modernog napadača'

Prije nego što postane sastavni dio bavarske tika-take, Mandžukić ipak želi biografiju oplemeniti novim malim pobjedama
 AFP

Sada već ozbiljna vojska nogometnih poklonika Marija Mandžukića u subotu je dobila još dva nova člana.

- Evo zašto Mario Gomez s klupe gleda Bayernove utakmice, iako se oporavio od ozljede još prije tri mjeseca. Ovaj dečko je predator pred suparničkim golom - složili su se Eurosportovi komentatori gledajući kadrove Mandžukićeva “doublea” na gostovanju u Mainzu.

Kada Mario uključi turbo

Prvi gol je evergreen s Bokšićeva repertoara. Zatvaranje centaršuta na prvu vratnicu, sa stoperom na leđima, izjednačen dvoboj samo do trenutka dok napadač ne uključi turbo kako bi odmaglio i prvi ćušnuo loptu. Drugi je više šukerovski, iskradanje na drugu vratnicu, fini tajming i gol glavom. Tjedan dana ranije Mandžukić je zabio Stuttgartu posudivši nešto od Messijeva lukavstva. Izronio je niotkuda poput presretača na autocesti kako bi presjekao povratnu loptu uspaničenog braniča, zaobišao golmana i spakirao je u mrežu.

Na prijelazu u 2013. godinu međunarodni je žiri prepoznao magnitudu neočekivanoga golgeterskog potresa s epicentrom u Poznanu i odjecima u Münchenu. FourFourTwo je, birajući svjetski top 100 klub, proglasio Mandžukića 98. igračem na planetu, nešto kasnije Guardian je bio još šire ruke te ga uvrstio među najboljih 80. Onda se oglasio i Kicker te malčice nevoljko priznao da jedan Mario koji se ne preziva Gomez u Bayernu danas ne može prestati zabijati. “Er trifft und trifft und trifft” (on zabija, zabija, zabija) stajalo je u naslovu teksta.

Nema mjesta taštini

Činjenica da je Mandžukić s 14 golova okupirao vodeće mjesto u poretku bundesligaških strijelaca preselit će sljedećih tjedana odnos dvojice imenjaka u žarište medijskog interesa. U Bayernu, koji je u prošlosti znao funkcionirati kao FC Hollywood, poligon za ratove igračkih taština, zasad drže situaciju pod nadzorom, ali pitanje je trenutka kada će Gomeza (ili Robbena) izdati strpljenje. Argumenata im neće manjkati: sedam do devet milijuna eura godišnje plaće, plus neka remek-djela vrlo živa u navijačkoj memoriji, poput Gomezova četiri gola na jednoj utakmici Lige prvaka itd.

Mandžukićev agent Ivan Cvjetković nedavno se u Münchenu susreo s Mathiasom Sammerom, sportskim direktorom Bayerna, te doznao da dionice njegova klijenta nastavljaju rasti, a vrijednost im neće pasti ni dolaskom Pepa Guardiole. Heynckessov nasljednik hrvatskog igrača prepoznaje kao utjelovljenje modernog napadača: rođeni pobjednik, finišer i prva crta obrane kada treba oduzeti loptu, sve u istoj osobi. Prije nego što postane sastavni dio bavarske tika-take, Mandžukić ipak želi biografiju oplemeniti novim malim pobjedama. Za početak, traži svoj prvi gol u Ligi prvaka, a uz ovakvu formu iz čekaonice će izaći već 19. veljače kada Bayern gostuje kod Arsenala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:28