SRETAN U SANTOSU

Robinho: U Europi mi kažu da trčim, a ovdje mogu igrati

Ljubav Robinha i Santosa za sada cvjeta. Pitanje je samo koliko će dugo igrača, koji ima ambiciju postati najbolji na svijetu, zadovoljavati sve skromnija brazilska liga
 Reuters

ZAGREB - Glupo je pisati što Brazilcima predstavlja nogomet. Religija ili način života - svejedno je što odaberete jer ne možete pogriješiti. Povratkom na šestomjesečnu posudbu u matični Santos Robinho želi izbjeći sjedenje na klupi Manchester Cityja i izboriti se za što bolji reprezentativni status uoči Svjetskog prvenstva. Dočekan je kao zvijezda, a već prvu utakmicu odlučio je fenomenalnim golom petom. Izgleda kao scenarij za početak bajke...

- Vratio sam se u potrazi za srećom. U Europi treneri imaju svoju filozofiju od koje ne odstupaju. Oni su robovi sustava i ne računaju na to kakve igrače imaju u momčadi. Tamo mi trener kaže da trčim, a ovdje mogu igrati nogomet - kazao je Robinho nakon pobjede nad Sao Paulom 2-1.

Međutim, bivši superstar Reala sigurno je primijetio da je kulisa u kojoj je slavio odlučujući gol, za njegove standarde, bila i više nego skromna. Derutni stadion u predgrađu i svega 15 tisuća gledatelja daleko je od glamura europskog nogometa kojeg toliko proziva. Pitanje je koliko će dugo Robinhova sreća trajati u takvom depresivnom okruženju.

Nastavak je to trenda prema kojem najvredniji brazilski proizvod sve više gubi na cijeni. Na domaćim utakmicama sve je manje gledatelja, a kvaliteta igre u očitom je padu. Iz tamošnje lige igrači bježe sve ranije, a vraćaju se u poznoj nogometnoj dobi. Liga je to koja je dobra za Roberta Carlosa (36 godina) ili Ronalda (33), ali ne i za ambicioznog 26-godišnjaka koji tvrdi da je jedan od najboljih nogometaša svijeta.

Robinho im napokon donio sponzore

Šest mjeseci posudbe u Santosu Robinha će stajati oko dva milijuna funti. Tolika je, naime, razlika u plaćama koje je imao u Cityju i koju je dogovorio u matičnom klubu. Međutim, i njegovih 80-ak tisuća funti tjedno veliki je izazov za siromašni brazilski klub.

Srećom, Robinho je bio dovoljno jaki mamac za sponzore. Do njegova dolaska klub nije imao niti jednu reklamu na dresu, a sada Santosovi igrači izgledaju kao oglasne ploče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:34