MADRID IH NIJE HTIO

Robben i Sneijder nisu željeli iz Reala, ali sada su sretni

Dvojica nogometaša kojih se Real Madrid ljetos odrekao uveli su Bayern i Inter u četvrtfinale Lige prvaka i drže svoje klubove na vodećim položajima Bundeslige odnosno Serie A
Inter Milan's Dutch midfielder Wesley Sneijder kicks the ball during his team's Italian Serie A football match against Siena on January 9, 2010 at San Siro Stadium in Milan. Inter defeated Siena 4-3. AFP PHOTO / Damien Meyer
 AFP

ZAGREB - Kada vas se u nekoj tvrtki žele riješiti, ne znači da će vam u životu krenuti loše. Poglavito ako je tvrtka Real Madrid, a vi ste nizozemski reprezentativci u najboljim godinama za profesionalnog nogometaša.

Upravo to danas mogu zaključiti Wesley Sneijder (25) i Arjen Robben (26). Obojica su svoje nove poslodavce, Inter, odnosno Bayern, uveli među osam najboljih u Europi, dok je njihova bivša tvrtka iz te utrke ispala.

Ljetošnji predsjednički izbori u kraljevskom klubu na vlast su umjesto Ramóna Calderóna i Mijatovića doveli Florentina Péreza i Valdana. Nove čelnike zanimale su nove zvijezde, a osim što su se nekih isluženih riješili bez odštete, nekoga su morali i prodati jer nisu baš imali svih 258,900.000 eura za Cristiana, Kaku, Benzemu, X. Alonsa, Albiola... Tako je izbor pao na tržištu najzanimljivije, Nizozemce Robbena (24), Sneijdera (15) i Huntelaara (15), te mladog Španjolca Negreda (15), ukupno devetoricu za 87,500.000 eura.

- Nikad ne bih prodao Robbena i Sneijdera - poručivao je, povrijeđene taštine, svrgnuti predsjednik madridskih ‘bijelih’ Calderón, a jezik za zubima nisu držali ni protiv svoje volje prodani radnici, koji su pridonijeli Realovu naslovu prvaka 2008.

- Razočaran sam ponašanjem čelnika kluba, nedostaje im ljudskosti. Želim da navijači Reala znaju da ne želim otići. Nadam se da će me u Bayernu prihvatiti - govorio je očajni Robben, dok je Sneijder odbio biti dio Riberyjeva i Kakina transfera “u naturi” i izabrao Inter. Obojica su briljirali u uzvratima u Firenci i Londonu, čime su već isplatili uloženo.

Zanimljivo, omalenog veznjaka je želio i Chelsea, no Mourinho je iskoristio bolje veze čelnika Intera s Madriđanima i dobio ključnog vezista za manju cijenu nego je Tottenham platio Dinamu za Modrića. Robben (24) je, pak, bio jeftiniji od Gomeza (30 milijuna), od kojeg je više za Bayern u Ligi prvaka napravio besplatno dovedeni Olić.

Real na njima izgubio 24 milijuna eura

Arjen Robben, izvrsni krilni igrač sjajne lijeve noge, u Real Madrid nije došao izravno iz nizozmeske lige poput Sneijdera, nego ga je prvo od PSV-a kupio Chelsea, koji s klubom iz Eindhovena ima dugogodišnji partnerski odnos. Robben je kupljen za 18 milijuna eura još kao 20-godišnjak, 2004, da bi ga londonski ‘plavi’ tri godine kasnije prodali u Madrid za 36 milijuna eura. Dakle, svi zadovoljni. No, Valdanova želja za prodajom pod svaku cijenu igrača koji ne želi otići dovela je do toga da je Bayern, koji višestruko razmišlja kako potrošiti svaki euro, pristao dati 24 milijuna, zahvaljujući, dakako, Louisu van Gaalu, koji je vrlo dobro znao koliko mu taj školovani igrač pobjedničkog karaktera može donijeti.

Wesley Sneijder u Madrid je sletio u gotovo isto vrijeme kao i iskusniji Robben, ali izravno iz Ajaxa i to za 27 milijuna eura. ‘Kopljanici’ su dobili novce, ali još čekaju ‘ovce’, jer osim što ih je godinu potom iz Europe izbacio zagrebački Dinamo, čekaju naslov prvaka Nizozemske, na dobrom su putu da ga ne dočekaju ni ove sezone, bit će sretni izbore li najesen Ligu prvaka. Real Madrid je u toj prvoj sezoni, sa ‘spektakularnim’ Schusterom umjesto ‘dosadnog’ Capella, osvojio španjolsko prvenstvo, ali nesretno ispao u osmini finala Ligi prvaka od tada Spalettijeve Rome. Nakon za kraljevski klub razočaravajuće sezone 2008/09 José Mourinho je znao koga dovodi kada je kupio Sneijdera za samo 15, kao i primjerice Thiaga Mottu iz Genoe za 14 milijuna eura. Obojica su mu igrali u prvih 11 u oba dvoboja protiv Chelsea, a Sneijder je, ne samo ovaj put, bio organizator svega.

Real Madrid je, dakle, na odštetama za Robbena i Sneijdera izgubio 24 milijuna eura. No, kako unatoč tome ima pun stadion, a ni prodaja suvenira ne pada, tvrtka neće u stečaj...

Arjen Robben (Bayern)

23. siječnja 1984.

krilo

dosadašnji učinak 2009/10:

Bundesliga: 17 nastupa, 10 golova, 5 asista

Liga prvaka: 6 nastupa, 2 gola i 1 asist

vrijednost po transfermarktu: 28,000.000 eura

Bayern je vodeća momčad Bundeslige i četvrtfinalist Lige prvaka

Wesley Sneijder (Inter)

9. lipnja 1984.

srednji vezni

dosadašnji učinak 2009/10:

Serie A: 17 nastupa, 4 gola, 5 asista

Liga prvaka: 6 nastupa, 1 gol i 3 asista

vrijednost po transfermarktu: 29,000.000 eura

Inter je vodeća momčad Serie A i četvrtfinalist Lige prvaka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 19:51