SUPERDERBI NA KANTRIDI

'RIJEKA MOŽE DOBITI DINAMO, A MIŠKOVIĆ JE MAMIĆU DOSTOJAN PROTIVNIK' Kek otkrio Židaku

Orlando Rivetti, riječki novinar kojega je nemoguće promašiti na Korzu, bio je iznenađen kada me u praskozorje, oko deset, vidio na kavi u Ferrariju.

- Što radiš u Rijeci?

- Dragi Orlando, pa ti znaš da već 35 godina pratim Dinamo...

Starom “moržu” nije se svidjela moja duhovita aluzija s kojom se riječki klub posljednjih dana sudara - da je klub s Kantride Dinamova filijala. Nije bilo smiješno ni Matjažu Keku kojega je baš na tu temu silno uzrujao Igor Tudor. Hajdukov je trener, podsmjehujući se, govorio o “početku jednog divnog prijateljstva” između Dinama i Rijeke?

- Ne volim kada netko, tko nije pomeo ispred svog praga, gleda preko plota u tuđe dvorište. O kakvom je “prijateljstvu” riječ, čemu taj cinizam? Zar možda Igor Tudor traži alibi? Ako je tako, to niti jednom treneru ne služi na čast. Kad me netko dirne, borit ću se za svoje igrače, svoj klub, a na kraju krajeva i za samoga sebe. Od Dinama smo uzeli igrače koje smo mogli dobiti i koji su nam trebali. Ali, mi smo ih odabrali. Da mi je netko nametnuo da moram uzeti tog i tog igrača, sigurno više ne bih bio trener Rijeke. Mi smo samo u mogućnosti dovesti neke igrače, a neki drugi, koji su tu šansu prokockali, sada cmizdre. Mi trošimo svoj novac, svoje sposobnosti i svoje vrijeme, i tu bih želio staviti točku na ovu temu.

Derbi je bio poslastica

Utakmica s Hajdukom bila je čvrsta, da ne kažemo gruba. Cilj opravdava sredstvo ili...

- Zbog rivalstva Rijeke i Hajduka ne možete očekivati lijep i lepršav nogomet. Ali, bilo je dobrog tempa, agresivnosti, sudarile su se dvije nogometne filozofije. Ne možete zanijekati da je bio pravi derbi, divan ambijent i super korektno ponašanje igrača. Nema nikakvih repova oko sudaca. Na stranu to što sam ja nezadovoljan igrom svoje momčadi, ali to ćemo raspraviti u četiri zida. Na žalost, nismo odigrali kako znamo i kako moramo igrati. Kada su pale blokade, kada su na terenu ostala dva grogirana boksača, trebalo je znati nokautirati suparnika. No, splitski derbi je bio dobra reklama za Hrvatsku ligu i nadam se da će mediji to znati zamotati u celofan, a ne u obični novinski papir.

Rijeka je inficirana nogometnom groznicom, u nedjelju dolazi Dinamo. Možete li već sada napasti Dinamovu nedodirljivost?

Novo dokazivanje

- Dinamo nije letvica preko koje moram preskočiti, ja nisam Blanka Vlašić da moram preskočiti dva metra, ostalo se ne prizna. Dinamo je godinama stvarao moć, Dinamo nije samo Zdravko Mamić, iza Dinama stoje organizacija, red, sustavni rad. I vrlo kvalitetni igrači. I sada bismo morali pobijediti klub koji godinama ima između 15 i 20 bodova fore pred viceprvakom? Priznajte, nije jednostavno. Dinamo je prvorazredna organizacija, oni do osam titula zaredom nisu došli uz pomoć sudaca, kako se često pokušava imputirati, već sustavnim i stručnim radom.

Ipak, u nedjelju vadite asa iz rukava, Anas Sharbini je vaše tajno oružje?

- Trebalo je hrabrosti dovesti ga natrag u Rijeku! Bio sam u Ittihadu i znam kakvi su tamo zakoni. Nisu ga ni u Rijeci svi dočekali raširenih ruku i vruća srca. Ali, ja volim igrače koji u jednom potezu mogu rješavati utakmice, uživam slagati igru oko takvog znalca. Ne mogu tražiti od Anasa da igra beka niti da bude kolovođa u presingu. Pred njim je novo dokazivanje jer nije dovoljno reći “Anas Sharbini” i svi će popadati na pod od respekta. Sada će biti pod povećalom, vraća se na scenu na kojoj je već jednom bio zapažen i po dobru i po zlu. Bio sam zagovornik njegova povratka - Anas će u nedjelju biti u udarnoj postavi. Evo mu hrvatska pozornica, na kojoj je teško zaraditi naklon i pljesak.

Moramo imati svoj ego

Kako Rijeka kotira u trokutu s Dinamom i Hajdukom?

- Rijeka mora biti svoja, ponosna, organizirana, sa svojim specifičnostima. Moramo imati svoj ego jer iza Rijeke je velika tradicija. Ne trebamo se uspoređivati ni s Hajdukom ni s Dinamom, imamo svoj put koji se temelji na privatnom kapitalu. Naš je predsjednik sa 17 otišao u svijet, sagradio je nešto, ne samo u financijskom smislu, i to je dokaz čvrstine njegova karaktera. Mislim da je Zdravko Mamić dobio dostojnog suparnika. Damir Mišković me “otrovao” svojom energijom, nisam vjerovao da će me tako inficirati Rijekom. Rijekin put neće biti jednostavan: bit će poraza, smjena trenera, razočaranja i ružnih skandiranja, ali priča se zakotrljala. Riječka priča je zdrava i zato ljudi dolaze na Kantridu. Ne da bi vidjeli Miškovića, Keka ili Benka, nego žele vidjeti nešto pozitivno.

Još nismo kao Dinamo

Imate li ambicije još jednom biti slovenski izbornik?

- Ne! Jedina je ambicija što dulje ostati u Rijeci, ovdje mi je stvarno dobro. Nemam kofer iza vrata, Maribor je blizu, sve svoje stvari mogu ponijeti i u najlonskoj vrećici.

Zaključimo: što će se u nedjelju dogoditi na Kantridi?

- Kakav bih ja trener bio kada ne bih vjerovao da možemo dobiti i Dinamo! Sposobni smo za to, iako na dulji rok ne možemo biti ozbiljan konkurent “modrima”. Budimo pošteni, još nismo kvalitetni kao Dinamo. Ali, i da igram protiv Bayerna, koji je danas pojam svjetske kvalitete, rekao bih - pokušat ćemo. U ovom času je privilegij da smo igrali pred 20.000 navijača u Splitu, privilegij je da ćemo igrati pred rasprodanom Kantridom protiv Dinama. Biti dio tog ambijenta, o kojemu će se danima pričati, to je nagrada za sav znoj. Ako i pobijedimo Dinamo, neću ludovati niti divljati, a ako izgubimo, stisnut ću ruku boljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:40