PRIJATELJSKI POSJET

Reja: Na odlasku sam strahovao za Hajduk

Talijanski stručnjak iskoristio je slobodne dane za posjet bivšem klubu
Zadar, 051209.Stadion Stanovi.17.kolo 1HNL izmedju NK Zadar - NK Hajduk.Na fotografiji: Edoardo Reja trener NK Hajduk.Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
 Vladimir Dugandzic / CROPIX

SPLIT - U vrijeme dok je radio u Hajduku Edoardo Reja slobodne dane provodio je u Italiji, a sad otkako je preuzeo posao u Laziju 64-godišnji talijanski trener iskoristio je prvi slobodni trenutak da skokne do Splita.

Igor Tudor za Reju je organizirao večeru u restoranu Stellon, a tamo se okupio njegov trenerski stožer, uz asistenta Luigia Febbrarija za istim stolom našli su se treneri Joško Španjić i Tonći Gabrić, tehniko Krešo Mikulandra.

Reja je došao u Split da bi pozavršavao neke privatne obveze koje nije stigao odraditi kada je prije mjesec dana naprasno napustio Hajduk i otišao u Lazio. S njim je bio financijski savjetnik Ivan Zelić, Reja je zatvarao bankovne račune i formalno se odjavljivao iz Splita...

Ipak za posjeta Poljudu Talijan je želio pozdraviti predsjednika Joška Svagušu i porazgovarati s trenerom Stankom Poklepovićem ...

- Sretan sam jer atmosfera u Hajduk više nije onako traumatična kakva je bila na početku mojeg mandata. Kad sam odlazio strahovao sam kako će se stvari razvijati. Na sreću izabrali su trenera Poklepovića koji je uistinu inteligentan i koji je nastavio raditi na sustavu kojeg sam postavio. Znao sam da ova momčad mora eksplodirati jer smo napravili pravu selekciju i odradili kvalitetne pripreme u Španjolskoj. U Hajduku sam postigao zajedništvo i dušu koje sada pokušavam pronaći u Laziju.

• Što vam je nedostajalo u Hajduku?

- Nisam dobio jednog ili dvojicu igrača koji bi bili pravo pojačanje. Hajduku je nedostajao klasni napadač, centarfor koji bi izliječio problem neefikasnosti. Nažalost, klub nije imao novca za skupe akvizicije.

• Problem s napadačima i dalje postoji, Poklepović daje prednost Vukušiću ispred Ahmada Sharbinija?

- Svaki trener ima svoje poglede i ima pravo na izbor. Možda bi kod mene Ahmad igrao, ali to je stvar osobne procjene i zato ne mogu i ne želim ulaziti u taj problem.

• Kako gledate na učinak Anasa Sharbinija prema kojem ste bili dosta kritični?

- Mislim da se Anas diže i da igra puno bolje nego što je igrao prošle godine. On se mora potpuno prilagoditi na Hajduk gdje je jedan od igrača, za razliku od Rijeke gdje je bio glavna zvijezda. Anas ima kvalitetu, želi raditi i napredovati, ali mora imati glavu i mentalnu snagu ako želi postati veliki igrač. Ako nemaš glavu onda možeš biti tek osrednji igrač.

• Kako gledate na utakmice Hajduka i Dinama u polufinalu Kupa? Mamić najavljuje da će razbiti Hajduk k’o bugarsku skupštinu?

- Ne bih se složio s Mamićevom najavom jer držim da su šanse podjednake, 50-50. S nestrpljenjem očekujem te utakmice da u izravnom sudaru vidim mogućnosti Hajduka. Derbiji su priča za sebe jer nose poseban motiv. Vidim da Dinamo nije u sjajnoj formi, ali protiv Hajduka svi pronađu formu pa će i oni. Želio bih da Hajduk osvoji Kup, jer Dinamo je već prvak.





• Jeste li ikada požalili što ste otišli u Lazio?

- Lazio je izazov, iako su me tamo dočekali veliki problemi. Ali to mi je dodatni motiv. Čak mislim da me ne motivira raditi u klubu u kojem je situacija sređena, definirana. Izgleda da me pali kad se od mene očekuje da spasim i da popravim pogreške te počnem graditi momčad iz početka. Iako mi je žao što u Hajduku nisam dočekao da počnem brati plodove rada.

• Hoće li se Lazio spasiti ispadanja iz Serie A?

- Vjerujem da ćemo uspjeti. Iako smo izgubili dvije zadnje utakmice, protiv Sampdorije i Barija, nadam se da će nam u zadnjih deset kola biti dovoljno još 12 bodova. Imamo težak raspored jer moramo igrati s Interom i Milanom pa derbi s Romom. Neće biti lagano...

• Kakve su ste probleme zatekli u Laziju?

- Iste kao što sam imao u Hajduku. Puno je igrača, 34 u konkurenciji prve momčadi, i to skupih, velikih igrača od kojih svatko misli da mora igrati. Teže je napraviti selekciju. Nemam puno vremena, a problemi se povlače godinama. Ta momčad ima kvalitetu, lani su uzeli Kup Interu, ali im je ove sezone loše krenulo. Sad je imperativ osigurati opstanak u Ligi.

Lazio stiže na stoti rođendan Hajduka

Reja je obećao da će dovesti Lazio na proslavu stotog rođendana Hajduka. Naravno, ukoliko u veljači 2011. još bude na klupi rimskog kluba. Također, šefu Omladinske škole Goranu Vučeviću već je potvrdio da će juniorska momčad doći u Split na turnir.

Febbrari: Razočaran sam jer je Lazio i za mene morao platiti odštetu

Rejin asistent Febbrari dosad nije istupao u medijima, ali je ovog puta otkrio nekoliko zanimljivih detalja. Tvrdi da je Hajduk inzistirao da Lazio i za njega plati odštetu iako mu to nije stajalo u ugovoru. Zbog toga je jako razočaran i ogorčen na upravu Hajduka. Iako je iz Splita ponio samo pozitivne dojmove. Lazio je za Reju i Febbrarija Hajduku platio odštetu od 210.000 eura, a od toga za kondicijskog trenera otpada 75.000 eura. (A.O.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 13:22