FINALE KUPA KRALJA

REAL MADRID vs. BARCELONA Sve oči u Valenciji uprte su u Garetha Balea i Lionela Messija

Real u Valenciji igra bez Ronalda, Martinova Barcelona spašava cijelu sezonu

Mjesecima smo gradili ovu kuću, stiže vrijeme da je ukrasimo - rekao je još krajem veljače Carlo Ancelotti u najavi dvoboja Lige prvaka sa Schalkeom, aludirajući na činjenicu da će se na kraju njegove prve sezone u Realu brojati samo trofeji.

Sud o tome koliko je Talijan bio uspješan formirat će se u sljedećih mjesec dana nakon niza “biti ili ne biti” utakmica koje kreću večeras s finalom Kupa kralja. S druge strane, Gerardu Martinu i Barceloni to je vjerojatno jedina šansa da dohvate trofej u sezoni koja će sasvim sigurno biti ocijenjena kao jedna od najlošijih u Messijevoj generaciji.

Ronaldo sigurno ne igra

Uz takve uloge, ne trebamo se bojati za dostojnu reprizu posljednjeg “el clásica” iz finala Kupa 2011. Pao je, doduše, tada samo jedan pogodak, no tenzije nisu mogle biti veće.

Real je slavio Ronaldovim golom u produžetku, Di María je dobio crveni karton, Pedru je poništen pogodak zbog zaleđa, Messi se poslije utakmice rasplakao, a Mourinho je nakon osvajanja svojeg prvog trofeja s Realom na pressici pokrenuo svađu s Guardiolom. Na Pepov komentar da su suci kratkovidni, odgovorio mu je da on pripada “jedinstvenoj grupi trenera koja voli kritizirati točne odluke”. Polemika se rastegnula do kraja sezone…

Tijekom ove sezone uvjerili smo se da Ancelotti i Martino u smislu medijskih ratova nisu ni sjena prethodnicima, no na Mestalli će iskre podjednako frcati kao i prije tri godine. U Realovoj su prvoj postavi najavljena šestorica igrača koji su tada osvojili trofej, a u Barçinoj petorica. Ovo, naposljetku, nije samo borba za Kup već i za golem psihološki zamašnjak uoči završnih pet utakmica Primere u kojima i jedni i drugi na iglama iščekuju spoticanje Atlética. Ancelotti je nabrojao razloge zbog kojih očekuje pobjedu.

- Prvo, to nam je prilika za prvi trofej. Drugo, igramo protiv Barcelone, što je dovoljno snažna motivacija. Treće, momčad koja pobijedi će u mentalnom smislu imati veću želju da ostane na toj razini u preostalim utakmicama sezone. To će vjerojatno biti najveći dobitak - ocijenio je Talijan.

Premda Ancelotti nije htio decidirano otpisati Ronalda, gotovo je sigurno da se Portugalčev povratak neće požurivati jer su na horizontu dvoboji s Bayernom, a u Madridu je sve podređeno lovu na “decimu”. Sve oči uprte su u Garetha Balea, za kojeg je jedan anonimni visoki Realov dužnosnik u Marci jučer izjavio: “Platili smo ga 100 milijuna eura upravo da odlučuje ovakve utakmice”.

Poginuti za Tatu

Ancelotti ističe da su Modrić i društvo već naučili igrati bez Ronalda.

- Neću ga isključiti, ali ne namjeravam ni riskirati. Igrači su dovoljno samouvjereni. Naravno da će Cristiano faliti, no zar bismo sada trebali dići ruke i reći: ‘O, Bože, što ćemo bez njega?’. Ovo je prilika ostalima da zabljesnu i da se osvete za onih 3-4 iz prošlog mjeseca - poručio je trener Reala.

Osim Ronalda, Madriđanima nedostaju Marcelo, Arbeloa, Khedira i Jesé, dok je završnica sezone uzela danak u Barçi koja se mora snaći bez Valdésa, a pod upitnikom su Piqué i Puyol.

Katalonci su doživjeli dva uzastopna poraza izvan svojeg travnjaka (Atlético, Granada) pa su mediji odmah počeli postavljati pitanje odanosti svlačionice Martinu. Dok se njegov odlazak iz Barcelone već glasno najavljuje, kapetan Carles Puyol uoči svojeg posljednjeg “clásica” primjećuje da je “lakše kritizirati trenera nego 25 igrača”.

- Krivi smo mi igrači. I znajte da ćemo poginuti za Tatu ako treba, i on za nas! Ne možemo kontrolirati to što novinari pišu, no i dalje smo jedinstveni. Zadnje utakmice smo zabrljali i sada počinje iskupljenje - rekao je 36-godišnji Puyol.

Hoće li i Messi “poginuti”, pitaju se komentatori. Bivši trener Barcelone Radomir Antić ocijenio je da je Argentinac namjerno prespavao uzvratnu utakmicu protiv Atlética jer ga je Martino postavio na krilo. Messi je, podsjetimo, tada pretrčao samo 6,8 kilometara. Sportski direktor Andoni Zubizarreta tvrdi da su priče o sabotaži smiješne.

- U Lea nikada nisam posumnjao ni djelić sekunde. S njime je sve u redu, problem je u nama jer smo naviknuti da stalno radi čarolije - odgovorio je Zubizarreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:30