NOGOMET vs. RECESIJA

Real Madrid puno duguje, ali još više zarađuje

Već petu godinu zaredom Real Madrid je vodeći na Deloitteovoj listi nogometnih klubova s najvećim prihodom
Real Madrid's Brazilian midfielder Kaka (R) celebrates his goal against Villarreal with Portuguese forward Cristiano Ronaldo (C) and Real Madrid's Dutch midfielder Rafael van der Vaart (L) during their Spanish league football match at the Santiago Bernabeu Stadium, on February 21, 2010 in Madrid. AFP PHOTO/ PIERRE-PHILIPPE MARCOU
 AFP

ZAGREB - Madridski nogometni velikan prvi je klub u povijesti s godišnjih prihodom većim od 400 miijuna eura. Barcelona je na ovogodišnjoj listi zauzela drugo mjesto, “izguravši” s te pozicije Manchester United. Engleski prvak sada je treći na Deloitteovoj listi 20 najvećih nogometnih klubova temeljenoj na prihodima u sezoni 2008./2009., kojom se utvrđuju financijske performanse klubova.

Ukupni prihodi 20 vodećih klubova u sezoni 2008./2009. su nastavili rasti i sad premašuju 3,9 milijardi eura. Vodeći klubovi na ljestvici pokazali su se relativno otporni na recesiju. Iako je rast prihoda usporen u odnosu na prethodne sezone, većina klubova ipak je u prošloj sezoni zabilježila porast prihoda.

- Povećanje prihoda Real Madrida ostvareno je unatoč razočaravajućoj sezoni kako na lokalnoj razini, tako i u čitavoj Europi. Realu su najveće povećanje prihoda donijela prava na televizijske prijenose, koja vrijede 161 milijun eura, što premašuje ukupni prihod klubova od 11. do 20. mjesta na ljestvici - komentira Dan Jones iz Deloitteovog Odjela za sportsku industriju.

Izvanredni uspjeh Barcelone, koja je osvojila nacionalni kup i prvenstvo te Ligu prvaka, pridonio je povećanju prihoda za 57 milijuna eura u odnosu na prošlu sezonu. Manchester United je pao na treće mjesto budući da je, kao i ostali engleski klubovi, bio pogođen padom vrijednosti funte u odnosu na euro.

Arsenal je ponovno među pet vodećih klubova, gdje je zahvaljujući porastu prihoda od 7 posto preuzeo mjesto od svog londonskog rivala Chelseaja. Na Deloitteovoj je listi još pet engleskih klubova: Liverpool, Tottenham, Manchester City i Newcastle United. Svi klubovi s ovogodišnje top 20 ljestvice dolaze iz Lige petice, pri čemu je Njemačka zastupljena s pet klubova, Italija s četiri, a Francuska i Španjolska sa po dva kluba. Između 10. i 11. kluba na ljestvici razlika u prihodima iznosi oko 50 milijuna eura.

- Real Madrid i Barcelona osjetno su odmaknuli u prihodima u odnosu na europske konkurente i mogli bi u doglednoj budućnosti osigurati stalne vodeće pozicije, posebno ako funta ne ojača u odnosu na euro. Međutim, novi ugovori za prava prijenosa koje su sklopili klubovi Premier lige mogli bi poboljšati prihode engleskih klubova u sezoni 2010./2011. - kaže Alan Switzer, direktor Deloitteovog Odjela za sportsku industriju.

Može se pretpostaviti da su vodeći nogometni klubovi spremni uspješno se i dalje nositi s pogoršanim ekonomskim uvjetima. Njihova velika i lojalna navijačka baza, sposobnost privlačenja televizijskih gledatelja te dobri odnosi s korporativnim partnerima mogli bi dodatno potaknuti porast prihoda.

Lista nogometnih klubova s najvećim prihodom

prihodi u sezoni 2008./09.

1. (1) Real Madrid 401,4

2. (3) FC Barcelona 365,9

3. (2) Manchester United 327

4. (4) Bayern Munich 289,5

5. (6) Arsenal 263

6. (5) Chelsea 242,3

7. (8) Liverpool 217

* iznosi su u milijunima eua

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 01:48