POVRATAK NA PIZUJAN

RAKITIĆ PONOVNO U SEVILLI 'Za suigrače na Camp Nou nisam niti Hrvat ni Švicarac, nego 'sevillano'

Senzacionalne brojke za hrvatskog igrača poslužile su kao trampolin za transfer karijere

“Ovdje u Barceloni suigrači me ne zovu ni Hrvatom niti Švicarcem. Zbog jakog seviljskog naglaska za njih sam ‘sevillano’, što mi nimalo ne smeta jer sam nostalgičan prema tom gradu. Svaku večer kćerkicu uspavljujem stihovima ‘Centenaria’ (himna Seville), a priznajem da mi nedostaje i gazpacho (andaluzijska juha od povrća) kako ga radi moja punica”, rekao je Ivan Rakitić novinaru seviljskog ABC-a u predvečerje derbija.

U subotu se hrvatski reprezentativac i seviljski zet prvi put od odlaska na Camp Nou vraća na Sanchez Pizjuan, pred navijače čiji je heroj postao prošle sezone kada je sa Sevillom osvojio Europsku ligu. Senzacionalne brojke za veznog igrača (15 golova u 52 nastupa) poslužile su kao trampolin za transfer karijere i kao ulaznica u društvo Messija, Neymara i Suareza.

“Veliki je luksuz u mom životu što mogu igrati u društvu tih velikih nogometaša i spektakularnih ljudi. U Barceloni 80 posto igrača ima djecu, homogenost momčadi gradi se i preko dječjih rođendana gdje se stalno susrećemo, ali to se ipak ne može usporediti s obiteljskom atmosferom Seville. Jedinstvo na Pizjuanu je impresivno, baš kao i trener Unai Emery pod čijim ravnanjem momčad nastavlja rasti iako svakog ljeta izgubi nekolicinu važnih igrača”, povlači Rakitić paralelu između dva kluba.

27-godišnjak priželjkuje toplu dobrodošlicu navijača jer “Sevilla ostaje moja obitelj”, ali zbog visokog uloga koji utakmica nosi za obje momčadi baš i nije siguran da će ga tribine maziti. Sevilla je, naime, na petom mjestu La lige, samo bod iza Valencije, i do kraja kampanje namjerava preskočiti “šišmiše” te izboriti ulaznicu za kvalifikacijsko pretkolo Lige prvaka. S cijelom enklavom novaka u svlačionici (Krychowiak, Kolodziejczak, S. Rico, Deulofeu...) trener Emery je u hodu pokrpao rupe u rosteru, pa solidno vozio veći dio sezone, a posljednjih su tjedana apetiti narasli nakon sedam uzastopnih pobjeda u službenim utakmicama. Sevilla suvereno korača i kroz Europsku ligu gdje je na sljedećoj stepenici čeka Zenit...

Dodajte u ovu priču kuriozitet da Sevilla četrnaest mjeseci ne zna za poraz na Sanchez Pizjuanu, zatim atraktivnost suparnika i na koncu rasprodane tribine dođu kao jedini mogući epilog. U četvrtak su na blagajnama pred stadionom osvanuli natpisi “rasprodano”, na stadionu neće biti prazne sjedalice (kapacitet 49.000), što nije zabilježeno od 2008. godine kada je Sevilla u gradskom derbiju pobijedila Betis sa 3-0.

Loša vijest za Emeryja i njegove igrače kaže da na Camp Nouu ovu utakmicu vide kao strateški važnu. “Trokorakom do naslova”, piše ovih dana katalonski sportski tisak i apostrofira tri ključne utakmice do kraja sezone: Sevilla, Valencia i Espanyol. Dobar učinak u ova tri derbija morao bi zadržati Real Madrid na distanci i odškrinuti vrata do titule. Premda je krajnjim naporom iščupala bodove na posljednjem gostovanju u Vigu, momčad Luisa Enriquea zapravo suvereno skuplja bodove na krstarenju kroz španjolsku ligu. S posljednjih šest gostovanja vratila se sa šest pobjeda u prtljazi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:34