MAKSIMIR POD SNIJEGOM

Protiv Timisoare će se igrati na -11

Dok Jurčić priprema momčad na snijegu, direktor stadiona Miljenko Sakoman smišlja strategiju za optimalni trenutak i način čišćenja snijega s maksimirskog travnjaka
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Uoči odlučujuće Dinamove utakmice za prezimljavanje u Europi više je očiju uprto u Miljenka Sakomana, direktora stadiona, nego u trenera Jurčića i nogometaše. Slično je bilo i krajem kolovoza uoči prve utakmice s Heartsom, kada je na Maksimir postavljen novi travnjak. Ovaj put u Sakomanovim je rukama strategija čišćenja snijega.

Sinoptičari kažu da će u Zagrebu u četvrtak u 19 sati, kada je zakazan početak utakmice s Timisoarom, temperatura zraka biti -11, što znači da će teren biti za stupanj-dva hladniji.

- Sručnjaci u Državnom hidrometeorološkom zavodu očekuju da glavnina snijega padne do kraja ponedjeljka, u utorak i srijedu bit će manje padaline, a od četvrtka smrzavanje. Kako trenutno stvari stoje, snijeg ćemo početi čistiti iza ponoći s utorka na srijedu, pod reflektorima, tada će temperatura biti dovoljno niska da ga najbezbolnije odstranimo - kaže Sakoman, čija interventna ekipa broji 10 ljudi i još 40 “rezervista”.

- Imamo šest multifunkcionalnih, specijalnih komunalnih traktora, s ralicama i frezama. Ako snijeg bude suh, obavit će se posao za nekoliko sati, ali ako bude mokar, time i teži, čišćenje terena može potrajati i do 10, čak 12 sati - otkriva Sakoman.

Dinamo je u prosincu 1998. odlučujuću utakmicu za prolazak skupine Lige prvaka protiv Olympiacosa igrao na zaleđenom terenu. Temperatura uoči početka bila je -15, a na svršetku dvoboja -19. Rezultat je ostao 1-1, ‘plavima’ je trebalo tri razlike...

- Sudac utakmice odlučuje igra li se ili ne. Znam da se tada pričalo da se ne bi igralo da je uoči početka utakmice bilo -19 - prisjeća se Sakoman, dodavši kako su tada igračima Olympiacosa stigle izravno iz Adidasove tvornice posebne tenisice za led. Dinamo je igrao s onim što je imao, nije bio loš, čak je i Jeličić zabio, za 1-0, ali završilo je remijem.

- U utorak i srijedu očekuju se temperature do -2 po danu i -5 po noći, idealne za rutinsko skidanje snježnog pokrova. Bit će moguć i trening Rumunja u srijedu navečer, a ustreba li snijega za sljemensku Kraljicu, rado ćemo im ga posuditi - poručio je optimistični Sakoman.

Barbarić: Mi domaći smo navikli na snijeg

Kako u vezi s najnovijim zimskim uvjetima u kojima će se igrati s Temišvarom diše plava svlačionica? Ivan Tomečak i Tomislav Barbarić ne traže alibije u snijegu i zimi...

- Teren će biti težak, no mi domaći smo navikli igrati i u takvim uvjetima. Šef nam je rekao da se spremamo za tvrd, smrznut travnjak, kakav god bude, nama se cilj ne mijenja - rekao je Barbarić, a nadovezao se Tomečak:

- Još od pobjede nad Anderlechtom rzmišljamo samo o Temišvaru. No, bit će to potpuno drugačija utakmica nego u Temišvaru, ponajprije zbog uvjeta za igru, potom i zbog igranja bez publike. A to što oni dolaze rasterećeni, zapravo je najgore, dolaze braniti svoju čast i očekujemo tešku bitku. Sigurno je jedino da nećemo osluškivati što se događa u Amsterdamu, usredotočit ćemo se na našu pobjedu, pa što bude - poručio je Tomečak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 19:01