ADIOS GALACTICOS

Propast najskupljeg nogometnog projekta na svijetu

Real Madrid's Kaka (R) reacts at the end of their Champions League soccer match against Olympique Lyon at the Gerland stadium in Lyon, February 16, 2010. REUTERS/Jean-Paul Pelissier (FRANCE - Tags: SPORT SOCCER)
 Reuters

ZAGREB - Neuspjeh i katastrofa. Te dvije riječi dominiraju španjolskim i svjetskim medijskim prostorom nakon pada u provaliju ovosezonskih ambicija Real Madrida, urušavanja kraljevske kule koju je od prošlog ljeta ponovno počeo zidati građevinski magnat Florentino Perez željan svoga potpisa i na desetom naslovu najbolje nogometne momčadi u Europi.

Čak 259 milijuna eura uloženih u nove igrače, od čega 229,400.000 u četvoricu, Cristiana Ronalda (94) i Kaku (65), koji nisu uspjeli pobijediti niti Lyon, a kamoli nadoknaditi 0-1, te Xabija Alonsa (35,4) i Benzemu (35), koji zbog kartona i ozljede u uzvratu nisu ni nastupili, zasad su rezultirali samo dvama ispadanjima s kojima se suparnici sprdaju: ono u domaćem kupu od trećeligaša Alcorcóna, te ovo najsvježije, od Lyona, šesto zaredom u osmini finala Lige prvaka. “Au revoir a la Champions”, rugaju se mediji Real Madridu, koji je čak u svom posljednjem proljeću u Europi, 2004., ispao od Francuza - Pršina Monaca.

Prošlosubotnje bodovno izjednačavanje s Barcelonom na čelu ljestvice Primere i bolja gol-razlika od aktualnog prvaka Europe samo je zamaglila pravo stanje stvari u momčadi punoj sebičnih zvijezda, koje više razmišljaju o svojoj osobnoj statistici i imidžu nego o uspjehu momčadi. Uz to, većina ih je dosad sve klupske, ali i osobne naslove već osvojila, počevši od najskupljeg dvojca, Cristiana Ronalda i Kake. Nedostaje im samo SP.

Ne stoji čak ni privid da Real Madrid nema veznog reda, drugi je par rukava nesreća da ključni igrač sredine terena, Xabi Alonso, propusti baš ovaj uzvrat, prije će problem biti u treneru. Čileanac Manuel Pellegrini, koji je u karijeri samo jednom, i to jednu sezonu (2002/03) vodio veliki klub, argentinski River Plate, izgubio je sve jake utakmice ove sezone, u skupini Lige prvaka domaću s Milanom, također i “el clasico” u Barceloni. Da se razumijemo, daleko od toga da je Pellegrini loš stručnjak, ali on je trener stvaratelj, kojem treba vremena za uspjeh, kao u Villarrealu, dok Real Madridu treba natjecatelj poput Mourinha, koji će iz danog materijala znati izvući maksimum. A zanimljivo, Perez je prije Pellegrinija htio angažirati stvaratelja Wengera, ovaj je odustao znajući što ga čeka...

- Neću dati ostavku. Trener je uvijek glavni krivac prilikom ispadanja, ali moramo se podići i osvojiti prvenstvo kao što je to bio slučaj kada su klub vodili Capello i Schuster. Bit će vremena za analize, ali je činjenica da smo u 1. poluvremenu imali izglede za prolaz. O svemu ostalome može se diskutirati - rekao je Pellegrini.

Engleski mediji, koji su najjači na svijetu i kojima José Mourinho “off the record” gura ekskluzive, ponovno su Portugalca istakle kao ljetošnju najveću akviziciju Madriđana. Ovaj ima ugovor s Interom još tri sezone, ali uz klauzulu o odšteti od samo sedam milijuna eura, kažemo samo sedam jer za više je Lyon zimus kupio Lovrena, s kojim će moći ubirati plodove u eurokupovima tek od sljedeće sezone. Pellegrinija, kako trenutno stvari stoje, na kraljevskoj klupi ne može zadržati čak niti naslov španjolskog prvaka, o kojem će odluka pasti 11. travnja u Madridu, kada po reprizu lanjskih 6-2 dolazi Barcelona...





Pellegrinija je u srijedu navečer nadmudrio Claude Puel, tipični francuski lukavac i dokazani taktičar, koji je osvajao prvenstvo Francuske s Monacom, a s Lilleom bio drugi, ali u Ligi prvaka potom pobijedio Milan, prošao skupinu i namučio Manchester United. Puel je na poluvremenu napravio dvije izmjene, izmiješao figure na travnjaku, sa 4-1-4-1 prešao na 4-4-1-1 i napao Realove slabe točke u organizaciji igre, daleko od svojih vratiju. Priznao je to i kapetan Reala, rođeni Madriđanin Guti:

- Šteta, još smo jednom pokazali da u velikim utakmicama nemamo snage za mat. Trebali smo igrati više kao momčad, a ne solirati. Pogotovo u 2. poluvremenu. Lyonci su počeli napadati onoga trenutka kada su shvatili da ih mi ne pritišćemo kao prije odmora. To je bio trenutak kada smo trebali igrati momčadski. Sad nam preostaje samo prvenstvo - dodao je Guti.

Kolateralni junak koji je plan svojeg trenera napravio uspješnim bio je Miralem Pjanić, koji vjerojatno nikad ne bi završio u Lyonu da nije kao izbjeglica morao napustiti svoj Zvornik. Kao što ni Real Madrid ne bi bio deveterostruki europski prvak da se Alfredu Di Stefanu 1948., dok je bio igrač River Platea, nije teško razbolio sin. Priča je malo morbidna, ali “Plava strijela” zbog bolesti djeteta nije s Torinom otputovala na prijateljsku utakmicu u Lisabon. Zrakoplov se srušio na brdu Superga i momčad izginula, a Di Stefano nakon dolaska u Europu s Realom naosvajao naslova. Uostalom, kad bismo računali prvake od, primjerice, 1960./61., postdistefanovskog razdoblja, madridski “bijeli” ne bi bili najtrofejniji...

Kako umjetničko djelo ima samo jedan original, tako i Florentino Perez u ponovljenom pokušaju ne uspijeva kopirati samoga sebe. “Los Galacticos 1” su osvojili dva španjolska prvenstva i Realov deveti naslov europskog prvaka. “Los Galacticos 2” su se razbili “čim su izašli iz atmosfere”. No, Perezova multinacionalna tvrtka, Grupo ACS, umnogome zbog položaja svoga CEO-a kao čelnika Real Madrida stvara profit po J. Americi i Arabiji. Gazda je po Forbesu težak 1,8 milijardi eura, kao i profit tvrtke iz posljednjeg dostupnog obračunskog razdoblja, 2008. Uskoro će se doznati podaci za “recesijsku” 2009., no vrlo je vjerojatan ogroman plus, kao što je i Real Madrid, iako bez Lige prvaka od 2002., nogometni klub s najvećim prihodima (401,4 milijuna eura) u sezoni 2008./09. prema Deloitteu, ispred Barcelone (365,9) i Manchester Uniteda (327). Slaba utjeha navijačima...

Realove kupnje 2009./2010.

Cristiano Ronaldo (24) Manchester United 94.000.000

Kaká (26) Milan 65,000.000

Xabi Alonso (27) Liverpool 35.400.000

Karim Benzema (21) Lyon 35.000.000

Raúl Albiol (23) Valencia 15.000.000

Álvaro Negredo (23) Almería 5,000.000

Esteban Granero (21) Getafe 4.000.000

Álvaro Arbeloa (26) Liverpool 4.000.000

Joselu Sanmartín (18) Celta Vigo 1.500.000

Antonio Adán (21) R. Madrid (II) Castilla bez odštete

Ezequiel Garay (22) Racing Santander bez odštete

ukupno: 11 igrača za 258,900.000 eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:12