JEDINICA BIJELIH

PRAVNIK NA GOLU HAJDUKA Dante Stipica: 'Hvala Igoru Tudoru što mi je pružio šansu života!'

Nešto više od tri i pol godine trebalo je Stipici da bi izborio drugi prvenstveni nastup u dresu Hajduka. A onda je uslijedila serija
 Vladimir Dugandzic / CROPIX

Dante Stipica proljetni je vratar Hajduka. Branio je u protekla četiri susreta u kojima su Bijeli zaredali s pobjedama. Napravio je Stipica sve da ozljeda jesenskog junaka Lovre Kalinića ovog proljeća ne bude hendikep Bijelih.

- Imao sam laganu tremu pred prvu utakmicu sa Splitom. Ali pozitivnu tremu - bez ustručavanja je priznao Stipica.

Nije to bio njegov prvi nastup u HNL-u, davno je debitirao Stipica u dresu Hajduka. U svibnju 2010. godine stao je Dante na vrata Bijelih s nepunih 19 godina. Debitirao je u utakmici posljednjeg kola prvenstva koje je Hajduk te sezone zaključio drugim mjestom i visokom pobjedom 5:2 u Kranjčevićevoj protiv sesvetske Croatije.

- Oba vratara su bila ozlijeđena, nisu mogli braniti ni Subašić ni Tomić. Ja sam dobio priliku i taj susret me održao na životu. Stalno sam mislio, možda ću opet dobiti šansu. Vjerovao sam i došla je prigoda ovog proljeća - počeo je svoju nadasve zanimljivu priču 22-godišnji Dante Stipica.

Ali, trebalo je dočekati drugu šansu. Nešto više od tri i pol godine trebalo je Stipici da bi izborio drugi prvenstveni nastup u dresu Hajduka. A onda je uslijedila serija.

Zbog toga Tudorova povjerenja Stipica će izraziti neizmjernu zahvalnost. Ali, da ne žurimo s pričom, jer treba i premijeru "secirati". Obranjeni jedanaesterac Ercegu obilježio je utakmicu i pružio Stipici ulogu drugog junaka Bijelih uz nespornog čovjeka utakmice Marija Pašalića, najzaslužnijeg za pobjedu 2:1.

- U tom jedanaestercu su sve moje godine čekanja. Svi treninzi, sve što sam radio proteklih godina. Vratio mi se rad, vratilo mi se povjerenje u vlastite mogućnosti. Obranio sam jedanaesterac za navijače, za trenera, za momčadi i za sebe. Bio sam zadovoljan kako je prošla prva utakmica.

Španjić, potom Zoran Varvodić kao trener-vratar od kojeg je najviše naučio i na kraju - Tudor. Zašto je Stipica najviše zahvalan Tudoru, nije teško objasniti. Kada čovjek čeka godinama i dođe trener koji tako jednostavno kaže "sutra ti braniš u gradskom derbiju", onda je sve jasno.

- Nije Tudor došao s pričom o neiskustvu, godinama čekanja na prvoligaški nastup. Ne, imao je povjerenje bez obzira na moje neiskustvo u Prvoj ligi. Zbog toga nema riječi kojima bi opisao kako mi je Tudor otvorio šansu života. I ne samo meni, nego i Kaliniću prošloga ljeta, jer i Lovre je bez puno iskustva stao na vrata. Tudor je trener koji ima moć prepoznati spremnost igrača.

Mnogi navijači pitaju "je li decidirano rečeno tko brani nakon što se oporavi Kalinić". Jer, nije jednostavno mijenjati vratara koji je ušao u formu, a Stipica je definitivno u dobrom ritmu.

- Ne opterećujem se time što će biti za tjedan, dva, tri... Jedino mislim na sljedeću utakmicu.

Jezičnu gimnaziju završio sa 5,0!

Dante je student 3. godine Pravnog fakulteta u Splitu. Ne treba pitati kakav kada se zna da je Jezičnu gimnaziju završio s 5,0 i bio oslobođen mature.

- S talijanskim i engleskim se dobro sporazumijevam - skromno će Dante.

Što će biti u životu kada skine vratarske rukavice?

- Ako zdravlje posluži, vratari dugo potraju. Završit ću pravo, pa ćemo dalje vidjeti. Zasad me najviše zanima kazneno pravo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:19