PRISJELI IM BLAGDANI

Porezna uprava: Hajduk je dužan 12 milijuna kuna!

U Hajduku nema mira. Smjena predsjednika Svaguše, odgoda prodaje dionica, a sada i novogodišnja čestitka Porezne uprave
 Ante Čizmić / Cropix

SPLIT - Na Poljudu mora da su mnogima prisjeli blagdanski zalogaji . Baš nekako između bakalara i mladoga odojka na bijeli je stol sletjela novogodišnja čestitka iz Porezne uprave. A u njoj, umjesto dobrih želja, debelo podcrtano potražuje se da Hajduk plati 12 milijuna kuna dugovanja!

Prema tumačenju iz Porezne uprave klub je trebao platiti sve doprinose na novac koji su dobili igrači kada su iz Hajduka otišli u inozemni klub. Novac od transfera dijelio se između kluba i igrača, veći dio pripao je klubu, ostatak nogometašu. E, u Poreznoj upravi kažu da je novac iz transfera koji je dobio igrač zapravo njegov drugi dohodak i na taj iznos splitski klub je trebao uplatiti sva davanja državi. To se odnosi na transfer Nike Kranjčara u engleski Portsmouth, Ante Rukavine u grčki Panathinaikos, Mirka Hrgovića u japansku Gambu, navodno i na prijelaz Gorana Sablića u kijevski Dinamo.

I Baka traži svoje

- Više smo puta pokušavali s ljudima iz Porezne uprave razriješiti taj problem, bili smo i kod bivšeg ministra financija Ivana Šukera. Tražili smo da nam točno pojasne zbog čega klub treba platiti sve te doprinose, no nikada od njih nismo dobili nikakav odgovor. U razgovorima su samo tvrdili da je novac koji je igrač dobio od transfera njegov drugi osobnih dohodak i da on podliježe Zakonu o plaćama, odnosno da za taj iznos treba platiti sve ono što se izdvaja iz osobnog dohotka svakog zaposlenog građanina. Svim pravnim sredstvima pokušat ćemo dokazati da Hajduk platio sve što je trebao - kazao nam je odvjetnik kluba Vinko Radovani.

Tih 12 milijuna kuna duga samo je najdeblja omča oko splitskog nogometnog stogodišnjaka. Živom blatu dugova na Poljudu kao da nema kraja... Neugodna čestitka stigla je na Poljud i iz Poglavarstva grada, točnije iz Komunalnog sektora koju je potpisao pročelnik Pave Zaninović (spominje se kao mogući novi predsjednik kluba). Grad potražuje od Hajduka 2,000.000 kuna na ime neplaćenih komunalnih doprinosa. S Poljuda je otišla uplata od 200.000 kuna.

Uskoro bi se sudski mogao naplatiti i bivši trener bijelih Blaž Slišković. On je tužio klub za 270.000 eura koji mu nisu isplaćeni nakon što je smijenjen, i vrlo vjerojatno će dobiti spor.

Jertec se uspio naplatiti

Svoj dug od 120.000 kuna putem zadužnice naplatio je bivši igrač Dario Jertec, točnije blokirao je žiro-račun kluba.

Bivši predsjednik kluba Joško Svaguša nedavno je izvijestio gradske vijećnike da je Hajduk u prvih šest mjeseci 2010. poslovao s minusom od 25 milijuna kuna. Ponudio je i obrazloženje da je to samo knjigovodstveni gubitak koji će se kompenzirati prodajom nekog od igrača - Ibričić, Anas Sharbini, Vukušić, Strinić - u zimskom prijelaznom roku.

Sada je i mnogo jasnija verbalna akrobacija predsjednika Nadzornog odbora kluba Petra Sapunara kojom je neki dan naznačio da Hajduku ne odgovara termin koji mu je za odigravanje rođendanske utakmice ponudila slavna Barcelona .

Ma, lako je za termin, ali kako usred svih tih dubioza namaknuti još desetak milijuna kuna za Pepa i čarobnu družinu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:28