'OVO JE PLJAČKA'

Pobuna na Otoku: Replika engleskog dresa košta čak 90 dolara!

Adidas prodaje replike dresova njemačke, argentinske i španjolske reprezentacije za 60 funti, ali cijena raste na 80 funti za bolji njemački dres
 getty images

Proizvođač sportske opreme Nike našao se na udaru kritika u utorak nakon što je pustio u prodaju dres koji će engleska nogometna reprezentacija na svjetskom prvenstvu u Brazilu ovo ljeto i to za cijenu od 90 funti (150 dolara).

Nike tvrdi da je to cijena za limitirano izdanje dresa koji je točna kopija dresa kojeg će nositi engleski reprezentativci. Bazična replika dresa stajat će 60 funti. Britanski mediji su prodaju ovog dresa nazvali "pljačkom", ali Nikeovi njemački rivali Adidas i Puma imaju slične cijene za dresove jačih nogometnih sila koje nastupaju na SP-u.

Navijači u Londonu nisu spremni plaćati tako visinu cijenu za dres svoje reprezentacije. Engleski dres se inače dobro prodaje jer ga navijači koji prate reprezentaciju ponosno nose za vrijeme svih većih turnira.

Engleski nogometni savez (FA) tvrdi da ugovor Nike-om pomaže u financiranju utakmica na svim razinama u Engleskoj.

"FA je neprofitna organizacija koja daje 100 milijuna funti u sport svake godine. Kroz partnerstvo sa sponzorima, kao što je Nike, mi možemo zadržati takvu razinu financiranja nogometa", kaže se u priopćenju Saveza.

Adidas i Nike se bore za prevagu u proizvodnji opreme za nogomet sa godišnjim prihodom od pet milijardi dolara. Puma je treća u toj borbi. Nike oprema 10 od 32 finalista SP-a među kojima su Hrvatska, domaćin Brazil, Francuska i Nizozemska. Adidas sponzorira devet reprezentacija, a Puma osam.

Puma prodaje "autentični" plavi dres talijanske reprezentacije za 180 dolara na svojim stranicama s tim da majica dolazi zajedno s atletskom masažnom trakom s unutarnje strane. Jednostavnija verzija stoji upola manje.

Adidas prodaje replike dresova njemačke, argentinske i španjolske reprezentacije za 60 funti, ali cijena raste na 80 funti za bolji njemački dres.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:26