DVOSTRUKA MJERILA

Platini trenira strogoću na Hrvatima, a huligane u Njemačkoj i italiji je zaboravio...

 AFP

Platinijevo ravnalo sve češće bridi hrvatskim dlanovima, stvarajući crvenilo i bol. Kada pogledate s koliko se, u biti, predanosti predsjednik Uefe bori s huliganizmom u Hrvatskoj, mora vas uhvatiti strepnja nekog novog, a našeg, prošlogodišnjeg egipatskog scenarija, suludog plesa smrti, u kojem je život izgubila 21 osoba.

A s ove strane razuma situacija je, zapravo, dijametralno suprotna; Hrvatska je, naime, u posljednjih godinu dana jedna od mirnijih nogometnih članica Starog kontinenta! Dok iz Njemačke svakoga vikenda javljaju o velikim tučnjavama , bakljadama, zaustavljanjima i natjeravanjima autobusa s igračima, a u Italiji s tribina visi 50-ak plastičnih banana 'u čast’ Marija Balotellija, dok je u Rusiji zajedništvo rasizma i huliganizma na vrhuncu (navijači Zenita proglasom zabranili dovođenje tamnoputih igrača, npr.), a u Poljskoj i Grčkoj šaketanje na i oko tribina nacionalni sport, Michel Platini upire prstom u Lijepu našu. Daleko od toga da smo skandinavski hladni i uredni, dapače, međutim, prvi čovjek europskog nogometa, nekoć vrhunski nogometaš, promašio je loptu. A kada je treba uputiti prema Njemačkoj, Italiji, Grčkoj, Poljskoj, Rusiji... Platini je u svlačionici, poput znamenita Tri mudra majmuna; niti vidi, niti čuje, niti ne priča.

Posljednja dva “velika incidenta” s Hrvatima u glavnoj ulozi dogodila su se u Parizu, gdje su se Boysi natjeravali oko Eiffelovog tornja s navijačima PSG-a (uhićeno pa pušteno 100-injak BBB-a), te na Euru kada su se hrvatski navijači u Poznanju pohvatali s Ircima i Poljacima (uhićeno nekoliko navijača). Zaista, drama.

Veljača 2012., Rim

Na utakmicu Lazija i Borussije M. doputovalo je oko 8.000 njemačkih navijača, koje su huligani naganjali po ulicama Rima. Jednog su izboli na mostu Ponte Milvio, drugi je stradao vrlo blizu tog mosta, a treća žrtva huligana zatekla se pred hotelom Hilton.

Listopad 2012., Dortmund

Pred veliki rurski derbi Borussije D. i Schalkea u međusobnom nasilju navijača ozlijeđeno je 11 osoba, među kojima osam policajaca, a oko 200 huligana je uhićeno.

Lipanj 2012., Varšava

Uz sporadične manje incidente diljem glavnog poljskog grada, došlo je i do masovne tučnjave poljskih i ruskih huligana. Do nereda je došlo ispred Nacionalnog stadiona u Varšavi kad su domaći navijači bocama, kamenjem i bakljama napali skupinu od 5.500 tisuća ruskih navijača. Rusi nisu ostali dužni pa je uskoro došlo do masovnih nereda u kojima je ozbiljno ozlijeđeno 10 ljudi. Onih s lakšim ozljedama bilo je na desetke. Policija je privela više od 100 huligana.

Svibanj 2012., Moskva

Ruska policija privela je 120 ljudi nakon tučnjava Kriljinih i Spartakovih navijača. Nerede su inicirali gostujući navijači trganjem i bacanjem stotina sjedalica u smjeru pristaša domaće momčadi i policije. Ozlijeđeno je 20 ljudi, od čega šest policajaca.

Ožujak 2012., Atena

Utakmica između Panathinaikosa i Olympiacosa je prekinuta pred početak drugog poluvremena pri rezultatu 0:0. Razlog su bili neredi koji su u ovakvim derbijima česta pojava u Grčkoj. Navijači domaće momčadi (Panathinaikosa) su napali policiju s bakljama, stolicama i komadima potrgane ograde, dok su čuvari zakona uzvratili suzavcem. Privedeno je više stotina ljudi, a ozlijeđeno ih je barem pedesetak.

Svibanj 2012., Rusija, Poljska

U Ukrajini je engleska TV ekipa zabilježila nacističke pozdrave i premlaćivanje azijskih navijača, dok su u Poljskoj svjedočili vrijeđanju tamnoputih igrača, nacističkim pozdravima i premlaćivanju protivničkih navijača.

Veljača 2013., Milano

Na derbiju Intera i Milana Mario Balotelli bio je zasut zvižducima pri svakom dodiru s loptom, a da stvar bude gora, gađali su ga bananama, dok se na tribinama pojavilo barem 50-ak plastičnih banana. Dogodilo se sve to u jeku eskalacije rasizma na talijanskim stadionima protiv kojeg su najavili žestoku borbu.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:41