UEFIN ULTIMATUM

Platini: Imate dva mjeseca da pokažete napredak

Do početka EP-a 2012. ostalo je 790 dana, a Uefa postaje nestrpljiva
 Reuters

ZAGREB - Iako Michel Platini tvrdi da se ne radi o ultimatumu, ono što je predsjednik Europske udruge nogometnih saveza (UEFA) u četvrtak izgovorio ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču ne može se nazvati nikako drukčije.

- Rekao sam predsjedniku Janukoviču da odsad očekujemo jamstva ukrajinske vlade, te da u sljedeća dva mjeseca moramo vidjeti snažne znakove napretka - izjavio je Platini nakon posjeta četirima ukrajinskim gradovima koji bi za tek nešto više od dvije godine trebali biti poprištem utakmica Europskog nogometnog prvenstva.

Platini, naravno, nije dovršio prijetnju, ali jasno je da bi Uefa mogla Ukrajincima oduzeti organizaciju europske smotre 2012. ne budu li ozbiljno shvatili posljednje upozorenje.

Vođa europskog nogometa u Ukrajinu je došao osobno se uvjeriti u stanje tamošnjih stadiona i ostale infrastrukture. A vidio je da građevinski radovi na stadionu u Kijevu, koji bi trebao ugostiti finale EP-a, kasne pet mjeseci. Radovi na stadionu u Lavovu trenutačno kasne 60 dana od plana, odnosno taj objekt neće biti spreman do kraja 2011. godine. U ostala dva grada domaćina, Harkovu i Donjecku, stanje je ipak bolje.

- Mi nemamo plan B i plan C, ali ne možemo čekati još šest mjeseci da bismo vidjeli hoće li se u Ukrajini nešto dogoditi ili neće. Euro se neće igrati u Ukrajini ne bude li stadion u Kijevu dovršen na vrijeme - rekao je Platini, koji je već popustio Ukrajincima (i njihovim suorganizatorima Poljacima) i pogazio dva “deadlinea”, u travnju i studenome 2009. godine.

Gospodarska kriza, unutrašnja politička previranja, oštra zima i stalna napetost u odnosima s Rusijom uzroci su zaostajanja u pripremi infrastrukture za EP. Svjestan je toga i predsjednik Janukovič, koji je shvatio da bi ukrajinski nacionalni ponos mogao zadobiti težak udarac te izjavio:

- Jasno nam je da su naše pripreme strašno manjkave, ali Ukrajina će se odsad prebaciti u najvišu brzinu i nadoknaditi građevinske zaostatke. Od danas ću osobno nadgledati napredovanje u pripremama za Euro.

Uz snažnu novčanu injekciju, za koju Ukrajinci trenutačno nemaju mogućnosti, svi organizacijski problemi bi nestali. Ukrajinskom ministru za Euro 2012. Borisu Kolesnikovu treba oko četiri milijarde dolara da bi dovršio stadione, modernizirao zračne luke i izgradio autoceste. Izdavanje državnih obveznica i nacionalna lutrija prve su akcije kojima bi se trebao napuniti proračun za nogometni Euro.

Šest gradova umjesto osam?

Plan B za slučaj da kašnjenje postane nenadoknadivo ipak postoji. Uefin direktor projekta Euro 2012. Martin Kallen izjavio je nedavno kako postoji mogućnost da se turnir održi u šest gradova umjesto u predviđenih osam.

- Svjesni smo što se događa u Ukrajini, iako nas domaćini uvjeravaju da će sve biti dovršeno na vrijeme. Bili bismo nerazumni pa nemamo rezervni plan ako stvari krenu neželjnim tijekom - rekao je Kallen.

U Poljskoj bi se nogometna smotra trebala igrati u Varšavi, Gdanjsku, Wroclawu i Poznanju dok su za ukrajinske gradove domaćine određeni Lavov, Harkov, Donjeck i Kijev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 01:52