'KRVNIK' KRALJEVA

Pjanić: Baš je bio užitak eliminirati Real na Bernabeuu

U nježnoj nogometnoj dobi, s nepunih 20 godina, Pjanić je klasom i karakterom uvjerio Lyonove čelnike da bez grižnje savjesti mogu zahvaliti legendarnom Juninhu koji je svojedobno zakotrljao Lyonovu trofejnu revoluciju
Olympique Lyon's Bosnian midfielder Miralem Pjanic (C) celebrates with teammates after scoring against Real Madrid during their UEFA Champions League football match at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, on March 10, 2010. AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
 AFP

ZAGREB - San madridskog Reala o povratku na europski vrh, učvršćen transferima teškim 250 milijuna eura, u srijedu je uništio 19-godišnji Miralem Pjanić. Razdoblje Lyonove dominacije u drugom poluvremenu bosanski tinejdžer okrunio je efektnim golom zakucavši loptu kroz uši Casillasu nakon što je prethodno hladnokrvno smirio Lisandrovu loptu. Jednako nemilosrdan prema projektu novih “galacticosa” ostao je i poslije utakmice pred novinarima.

- Kaznili smo aroganciju Realovih nogometaša. Njihove napuhane izjave uoči utakmice, poput one Sergia Ramosa da će nas pregaziti sa 3-0, samo su nas dodatno motivirale. Lyon je kroz dvije utakmice pokazao više od Reala i zasluženo prolazi u četvrtfinale. I osjećam da to neće biti naša posljednja riječ u Ligi prvaka ove sezone - prokomentirao je Pjanić.

Dan kasnije, neposredno pred ulazak u avion za Lyon rekao je:

- Ne mogu riječima opisati sreću zbog tog odlučujućeg gola. Posvećujem ga svojoj obitelji, prijateljima, navijačima i mojoj zemlji Bosni i Hercegovini. Bio je užitak izbaciti Real na Bernabeu iako sam kao dijete navijao za madridski klub zbog svog idola Zinedinea Zidanea.

Miralem Pjanić tipska je nogometna postratna priča iz vilajeta, priča koju dijeli s Vedadom Ibiševićem, Harisom Medunjaninom i brojnim drugim manje poznatim igračima. “Rođen” na tromeđi Luksemburga, Francuske i Bosne i Hercegovine (rodnu Kalesiju napustio prije rata u BiH), Pjanić je odrastao u stranom okruženju, školovao se na europskim nogometnim koledžima i zapeo za oko “headhunterima” velikih reprezentacija da bi na pragu punoljetnosti prihvatio očevu volju da zaigra za Bosnu i Hercegovinu. Prije nego što mu je Željko Komšić kao vodeći sarajevski političar osobno isposlovao putovnicu BiH, mladić je već u džepu držao dokumente Luksemburga i Francuske. Za luksemburšku U-17 odigrao je nekoliko utakmica, u 5-5 trileru protiv Belgije postigao je četiri gola.

Prvi stipendijski, a zatim i profesionalni ugovor dobio je u Metzu za koji je debitirao u prvoligaškoj konkurenciji sa 16 godina. Lyon ga je otkupio za osam milijuna eura i kao šegrta ga poslao u majstorsku radionicu velikog Juninha Pernambucana. Na tom tečaju mladić je tako nepogrešivo plagirao tehniku izvođenja slobodnih udaraca da se danas usudi pucati Casillasu s uvredljive razdaljine od gotovo 40 metara.





Nakon utakmice na Gerlandu s Ronaldom je razmijenio dresove, a poslije trijumfa na Bernabeu zvijezde Reala požurili su u svlačionicu.

- Uživali smo slaveći na travnjaku dok su s tribina zviždali Ronaldu i društvu. Ne bih im bio u koži - rekao je Pjanić. Dočekao je osobnu satisfakciju da se revanšira Ronaldu zbog činjenice su upravo njegovi Portugalci eliminirali BiH u majstorici za SP 2010.

Realove kupnje 2009./2010.

Cristiano Ronaldo (24) Manchester United 94.000.000

Kaká (26) Milan 65,000.000

Xabi Alonso (27) Liverpool 35.400.000

Karim Benzema (21) Lyon 35.000.000

Raúl Albiol (23) Valencia 15.000.000

Álvaro Negredo (23) Almería 5,000.000

Esteban Granero (21) Getafe 4.000.000

Álvaro Arbeloa (26) Liverpool 4.000.000

Joselu Sanmartín (18) Celta Vigo 1.500.000

Antonio Adán (21) R. Madrid (II) Castilla bez odštete

Ezequiel Garay (22) Racing Santander bez odštete

ukupno: 11 igrača za 258,900.000 eura

Različiti modeli klupskih strategija, kombinacije odgajanja i kupovine:

Barcelona

Aktualni prvak Europe primjer je kluba koji se oslanja na vlastitu omladinsku školu, u kojoj već desetljećima njeguje jedan te isti način igre, a kupuje samo najbolje strance koji su nadgradnja za vrhunske rezultate ili one koji se mogu uklopiti. Barça bi bila najbolja i s Torresom umjesto Ibrahimovića, Villom umjesto Henryja i Sennom umjesto Y. Tourea, ali tada bi se zvala - španjolska nogometna reprezentacija.

Manchester United

Primjer kluba koji već 20 i kusur godina ima istog trenera, koji je po britanskom običaju ujedno i glavni menadžer kluba, zadužen za dolaske i odlaske. Alex Ferguson se dokazao osvajajući domaće i međunarodne naslove s Aberdeenom, a u Manchesteru su gazde s njime imale strpljenja da nakon sedam gladnih godina uslijedi 14 sitih. Sir Alex zna prepoznati mladog igrača, ne usteže se skupe kupovine, ali i još skuplje prodaje.

Arsenal

Arsene Wenger je možda tek na pola puta do Alexa Fergusona, možda ga stari Škot baš zbog toga ne podnosi, “ljubav” je, dakako, obostrana. Wenger kupuje mlade talente diljem svijeta i stvara momčad koja igrom plijeni simpatije. Dok je bilo rezultata, engleskih naslova, čak i rekorda u Premiershipu bez poraza, bilo je super, nakon smjene generacija Arsenal “gotive” samo neutralni ljubitelji nogometa. U Ligi prvaka uspjeli do finala 2006.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 02:43