BRILJANTNI ARGENTINAC

PIŠE. T. ŽIDAK Barcelona ponovno gazi, sada Messiju dovedite Josea Mourinha i Real!

Kada bismo vagali najbolje igrače na svijetu, u prvom redu stajala bi samo trojica; Leo Messi, Cristiano Ronaldo i Gareth Bale

Nakon što je izgubio od Reala na Old Traffordu, Sir Alex Ferguson je kazao: “Liga prvaka je u rukama Josea Mourinha!” No, nakon gala-večeri na Nou Campu, gdje je Barcelona pomela AC Milan, stvari nisu baš tako jasne. Iako je Real Madrid superioran na zadnjim utakmicama, Barcelona se u utorak trgnula iz letargije i razmontirala talijansku momčad kao beba zvečku.

Smiješne su bile tvrdnje da je s Messijem svršeno, da je pročitana knjiga, tu nadarenost teško je pročitati. Njegov aristokratski nogomet još uvijek je enigma za sve obrane svijeta, čak i ako dolazite iz domovine catenaccia. Ne, ono što ste vidjeli u utorak navečer nije bila fatamorgana, već prvoklasna “svirka” najboljeg nogometnog ansambla na svijetu. Bez obzira što se u tom krugu vrte Real Madrid, Bayern, Juventus i Borussia Dortmund, Barcelona se predstavila kao kandidat broj jedan. Neće to biti šetnja za Josea Mourinha do Wembleyja...

Kada bismo vagali najbolje igrače na svijetu, u prvom redu stajala bi samo trojica; Leo Messi, Cristiano Ronaldo i Gareth Bale. Iako Velšanin ne igra Ligu prvaka, ovo je njegova godina i uz Luisa Suareza bit će najveći kandidat za igrača godine u Premiershipu. U Londonu su vrlo popularne majice s Baleovim likom, a ispod piše “on zabija kad hoće”. Njegova lijeva noga piše povijest Tottenhama, momak koji je za 8,000.000 funti došao iz Southamptona na White Hart Lane, danas vrijedi 70,000.000 najsigurnijih banknota na svijetu. Njegov gard uspoređuju s gardom Cristiana Ronalda, a ove retke smo mu posvetili jer upravo on 26. ovog mjeseca čeka Hrvate u Swansea Cityju. Šteta što ga nema u Ligi prvaka, bio bi dobra oklada. Ne baš kao Messi, ali jedan od trojice - svakako. No, vratimo se Messiju.

“Buhica” (La Pulga), kako ga zovu u Argentini, i ove godine konkurira za Zlatnu loptu. Ako ne ove godine, uopće ne sumnjam da će iduće, na Svjetskom prvestvu u Brazilu, dokazati Peleu da nije uopće lošiji. Istina, izbori za Zlatnu loptu su postali monotoni i dosadni, ali u ovom času samo trojica igrača imaju pravo na božanski nogometni status. Pardon, i četvrti? Kada bi Luka Modrić svaku utakmicu igrao kao na Old Traffordu, ušao bi u visoko nogometno društvo. Jer, ona utakmica bila je na Messijevoj razini.

Koji bi meč u četvrtfinalu Lige prvaka bio najuzbudljiviji? Svakako Barcelona - Real Madrid ili Barcelona - Bayern! Iako sumnjam da će kuglica Barceloni dodijeliti jednog od ta dva velika rivala, svijet je zaslužio još jedan duel Messija i Cristiana Ronalda, ili obračun “La Pulge” s Riberyjem, Robbenom, Schweinsteigerom i Mandžukićem. Dvije nogometne filozofije, dva stila i jedan genij. Iako, da se Messija pita, rekao bi od prve - dovedite mi tog Mourinha?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:59