SPEKTAKL NA KANTRIDI

PIŠE TOMISLAV ŽIDAK SEDAM RAZLOGA ZAŠTO GLEDATI DERBI Miškovićeva prilika i Tomečakova osveta

Bez ovakve Rijeke Hrvatska liga bila bi dosadna, bila bi 'one band show'
 Srđan Vrančić/CROPIX

Ma što mislili o njoj, Hrvatska nogometna liga je ovog ljeta dobila novu dioptriju, nove okvire i nove simpatije. Kulminaciju novog pogleda na hrvatski nogomet doživjet ćemo danas na Kantridi, u sudaru Rijeke i Dinama. Sučelit će se dva najveća klupska budžeta u hrvatskom nogometu, dvojica najjačih ljudi u hrvatskom nogometu, Damir Mišković i Zdravko Mamić, dvije jake navijačke grupe, Armada i BBB.

Mogli bismo nabrojiti još nekoliko duela koji će zaintrigirati hrvatsku nogometnu javnost. Na Kantridi će se igrati utakmica dvije nogometne filozofije, između Matjaža Keka i Krune Jurčića, igrat će se i “arapski” derbi između El Soudanija i Anasa Sharbinija, nadigravat će se dva centarfora, Leon Benko i Duje Čop. Privatni obračun sa svojim prošlošću u Dinamu odigrat će Ivan Tomečak, a i Igor Štimac će biti prisutan na toj utakmici kako bi vagnuo formu Joea Šimunića, Arijana Ademija, ali i potencijalnih kandidata Duje Čopa, Anasa Sharbinija i Vedrana Jugovića za kojega Matjaž Kek tvrdi da je “dar s neba”.

Damir Mišković je definitivno svježi vjetar u hrvatskom nogometu. Bez ovakve Rijeke Hrvatska liga bila bi dosadna, bila bi “one band show”, što nije dobro ni za koga, pa ni za Dinamo. Zdravko Mamić bio je vizionar kada je Rijeci dopustio da pobere igrače u Maksimiru koje je Kruno Jurčić odbacio jer ni njemu nije u interesu da kontrolira Miškovića i Rijeku, vrijeme je za poštenu igru. Ako je poštena igra u nogometu uopće moguća. Nedavno sam intervjuirao Miškovića i učinilo mi se da bi taj čovjek mogao promijeniti začahurene odnose u hrvatskom nogometu, da bi mogao razbiti monotoniju Dinamove nedodirljivosti i dati nogometu nove kolore. Novca ima, treba mu samo vremena. Bio sam na Kantridi, posloženi su kao veliki europski klub. Bilo je dovoljno nekoliko milijuna eura i Damir Mišković, čovjek koji će “odgurnuti brod na pučinu”.

Zdravko Mamić je dobio dostojnog suparnika. Mišković je možda i bogatiji od Mamića, iza njega stoje ozbiljan kapital i poslovi u Africi, ali i ljubav prema nogometu, koja se rodila dok je još bio golman u Orijentu. Potvrda da i “golmani i bubnjari”, kao najsmješniji dio čovječanstva, imaju perspektivu. Nećemo potencirati utakmicu “arapskih korijena” između Alžirca El Soudanija te Sirijca i nesuđenog dinamovca Anasa Sharbinija; jednako će zanimljiv biti duel dvojice najboljih centarfora Hrvatske lige - Leona Benka i Duje Čopa. Vrlo zanimljiva utakmica i za Igora Štimca koji će imati ozbiljnih problema u odabiru napadača za meč sa Srbijom. Ipak, najzanimljivija će biti “osveta” Ivana Tomečaka, nogometaša kojega je nakon dolaska na Kantridu i Bog pogladio po glavi. I Matjaž Kek je, poput Tomislava Ivića, kazao da će od njega učiniti reprezentativca. Moram reći, bilo bi mi drago.

To je sedam razloga zašto u nedjelju navečer (19.00, MaxTV) treba preskočiti turske serije i vrlo prosječne filmove koje nam nude televizije. Središnji događaj bit će utakmica Rijeka-Dinamo. Meč dva najpotentnija hrvatska kluba. U ringu će biti dva najbogatija menadžera hrvatske lige, dva trenera, dvije navijačke skupine, dvojica nogometaša (El Soudani i Anas Sharbini). Nogomet u doba ramazana, nogomet u sjeni povratka Ivana Tomečaka na veliku scenu. Ako već ne možete nabaviti ulaznicu za Kantridu, počastite se “pikadilijem” iz mesnice iz susjedstva, uz čašu vina (može i “karabit” iz Zeline i Štrigove), gledat ćete prvoklasni nogomet. Ili barem - pravi derbi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:22