RAPSODIJA DINAMA

PIŠE TOMISLAV ŽIDAK Niko, trebao si doći u Maksimir. Vidio bi Brozovića, Čopa i - Josipa Pivarića!

Daleko od toga da je Mamić klon Jose Mourinha, ali imponira lakoća kojom je zdrobio i Hajduk i Rijeku
 Ronald Gorsic / CROPIX

Samo 23 minute furioznog nogometa bilo je dovoljno da bi Dinamo pregazio drugu najbolju momčad hrvatskog prvenstva . Bila je to doista igra mačke i miša, Matjaž Kek nije smislio formulu kako parirati najboljoj momčadi lige. U ovoj utakmici potučen je do nogu i ponižen od najjačeg oružja Zorana Mamića, prekida, na kojima se najbolje vidi trenerski rukopis. Prema onome što smo jučer vidjeli, Zoran Mamić je vrlo talentiran trener.

Bespredmetno je govoriti o “rapsodiji u plavom”, jedina dobra primjedba glasi; izbornik Kovač je trebao biti i na ovoj utakmici. Kada već u Splitu nije vidio igrača za svoju brazilsku škvadru, jučer bi u Maksimiru i za njega bilo zanimljivih detalja. I igrača, koji bi bili od koristi na putu u Sao Paulo. Pa kada već govorimo o najistaknutijim pojedincima ove utakmice, mora se napomenuti da je Duje Čop pobijedio indisponiranog Andreja Kramarića, da je Marcelo Brozović još jednom potvrdio da je trenutno najbolji Dinamov igrač, ali, Kovača bi vjerojatno zaintrigirao i Josip Pivarić, koji je odigrao meč na vrlo visokoj razini. Ne samo zbog perfektnog pogotka iz slobodnog udarca, već i zbog probojnosti i sasvim pristojnih driblerskih sposobnosti. Kada se govori o slabostima hrvatske reprezentacije, osim tromih i sportih stopera, ističe se i da reprezentacija od Roberta Jarnija nije imala poštenog lijevog beka. Zašto ne Pivarić, koji je najveće utakmice hrvatskog prvensdtva, protiv Hajduka i Rijeke odigrao u velikoj formi.

Jednom sam gledao sličnu utakmicu, kada je Chelsea za samo 18 minuta razbio Barcelonu u Ligi prvaka, Morurinho je ponizio Rijkaarda. Daleko od toga da je Zoran Mamić klon Jose Mourinha, ali, imponira lakoća, kojom je zdrobio i Hajduk i Rijeku.

Na tribinama se igrala nešto neizvjesnija i “oštrija” utakmica. S istočne tribine je odjekivalo “Hoćemo izbore” i već poslovično vrijeđanje glavnog klupskog menadžera, sjeverna tribina je u novoj konstelaciji maksimirskih snaga lojalna Zdravku Mamiću, a zapad je kao i obično nesvrstan i ”ne bi se štel zameriti” glavnom gazdi. I dok je istočna tribina pjevala “Zdravko, s tobom je gotovo”, sa sjevera je odjekivalo “Šampioni”. A zapadna tribina je držala figu u džepu, malo je pljeskala, malo fućkala...

Dinamo nije imao slabu točku, osim Fernandesa, iz čije igre se može naslutiti da je “već otišao”. Kapetan Joe Šimunić je opet u formi i zaista će biti teški hendikep za Hrvatsku, što ga neće biti na svjetskom prvenstvu. Kontrolor zračnog prostora, okrunio je besprijekornu igru i pogotkom.

Riječki trener Kek nije bio utučen zbog poraza, a prije press konferencije izljubio ga je i predsjednik Mišković, ugovor mu garantira život bez stresa do 2.017. godine.

- Za ono što nam se dogodilo u prvih pola sata, nema opravdanja, zbog toga se moramo sramiti pred našim navijačima. Ali, ni ovako težak poraz ne može izbrisati sve dobro što smo napravili u ovoj sezoni. Bili smo hendikepirani neigranjem glavnih igrača, Maleša, Sharbinija, Marića i Kneževića, ali, vidimo se u kupu - komentirao je trener Rijeke.

Zoran Mamić je istaknuo Luku Capana i Duju Čopa, vjerojatno je imao dobre razloge. Govorio je o tečnoj igri, furioznih pola sata, kada je Dinamo zakočio i ostatak utakmice odigrao mirno, rutinerski, zadovoljan visokim rezultatom, ponašanjem svojih igrača u nadmetanju s drugom najboljom momčadi lige i pobjedom Duje Čopa nad Kramarićem...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:52