NEDODIRLJIVI BRAZILAC

PIŠE T. ŽIDAK I Jerković u klubu '300 veličanstvenih': Messi će srušiti sve rekorde, ali Pelea neće...

Leo Messi, koji je prošlog tjedna ušao u ekskluzivni klub “300 golova u jednom dresu”, danas će na San Siru pokušati nokautirati i Berlusconijevu najdražu igračku, AC Milan.

Kada netko sa 25 godina zabije 300 golova za jedan klub, to je brojka za svaki respekt, iako je to svjetlosnu milju daleko od kralja nogometa Pelea, koji je na 1115 utakmica za Santos zabio 1088 golova. Ali, Pele je igrao u doba nogometnog romantizma, a danas je nogomet bitka krvoločnih gladijatora. S obzirom kako se nogomet razvija, tu brojku nikad nitko neće nadmašiti, čak ni Messi, za kojega mnogi nogometni kritičari tvrde da je bolji od svi svojih prethodnika iz prošlosti, pa čak i od kralja nogometa.

Njemački strijelci

Među “jedanaest smrtonosnih”, koji su zabili 300 i više golova za jedan klub, nalazi se i ime Dražana Jerkovića, najveće plave devetke koju je Dinamo ikada imao. Popularni “Suhi” je na 315 utakmica zabio 300 golova. Naravno, uračunate su i prijateljske utakmice, u prvenstvenim okršajima Dražan Jerković je za Dinamo zabio samo 96 golova, manje od Igora Cvitanovića (117) i Snješka Cerina (103). Messi je u ovom času za Barcelonu zabio tek jedan gol više od Jerkovića, ali, vjerojatno se samo do večeras zaustavio na toj brojci, već danas na San Siru treba se nadati njegovim novim golovima. Jer, Messi je potukao baš sve rekorde...

Nakon Pelea, na listi vječnih golgetera nalazi se Eusebio, Portugalac iz Mozambika, koji je u 15 godina, koliko je proveo u Benfici iz Lisabona, zabio 638 golova. Slijedi famozni Gerd Müller s fantastičnim rezultatom; na 600 utakmica za Bayern postigao je 566 golova. I četvrto mjesto na vječnoj listi rezervirano je za Nijemca, Uwea Seelera, golgetera Hamburgera SV iz njegovih najslavnijih dana.

Seeler je na 519 utakmica postigao 444 gola. Peto mjesto drži Mađar Ferenc Puskas, koji je životni vijek proveo kao legionar u Realu iz Madrida i jedan je od najzaslužnijih što kraljevski klub i danas ima tretman najvećeg kluba u povijesti nogometa. Devet naslova europskog klupskog prvaka u klupskoj riznici i sasvim dobri izgledi za “Decimu” ovog svibnja na Wembleyju. Na 6. mjestu je Ian Rush, Velšanin u dresu Liverpoola. Za 16 godina, koliko je proveo na Anfield Roadu, postigao je 350 golova.

‘Krvnik’ iz Wolvesa

Sedmi je legendarni Realov Raul, a na 8. mjestu se ukotvilo možda i najveće ime Reala, Alfredo di Stefano. Don Alfredo je na 397 utakmica zabio 397 golova za kraljeve s Bernabeua. Danas je počasni predsjednik, i najveći, ali i jedan od rijetkih zagovornika Jose Mourinha.

Osmo mjesto pripalo je jednom relativno nepoznatom igraču. Steve Bull, centarfor Wolverhamptona, zabio je 306 golova, od čega je čak 18 puta bio autor hat-tricka. Pamtim ga kao centarfora engleske reprezentacije iz 1990. godine na SP u Italiji, gdje je uz Paula Gascoignea bio najveći ljubimac engleskih navijača. Deveti je Leo Messi, najveći igrač današnjice, vlasnik četiri Zlatne lopte i mozak današnje Barcelone. Ali, kako je jedva na polovici igračkog vijeka, ne čudite se ako za dvije, tri godine Messi nadmaši i Müllera i Seelera i Puskasa, možda čak i Eusebija. Peleov rekord u današnjem nogometu je nemoguće oboriti, bez obzira na talent. Jedanaesto mjesto pripada Dražanu Jerkoviću, na 12. je Turčin Hakan Sukur sa 297 golova, itd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:23