NAJVEĆA TAJNA DINAMA

PIŠE T. ŽIDAK Felix Magath nije došao u Zagreb jer Mamić želi sam kontrolirati igrače

Magath je bio spreman doći u Dinamo za 900.000 eura godišnje plaće, koliko je zarađivao i Halilhodžić
 getty images

Misteriozni dolazak Felixa Magatha u Dinamo, još uvijek obavijen tajnom, ovih je dana rasvijetlio njegov prijatelj i menadžer Zvonimir Maslač. Mediji su nekoliko mjeseci pokušavali razbistriti najveću Dinamovu ovogodišnju tajnu, lupali su da se Magathova cijena vrti između 2,5 i 3,5 milijuna eura, da traži apsolutnu kontrolu nad igračima, a zapravo, Mamić i Magath su se razišli već u kafe baru u Eindhovenu.

U Zagreb je došao samo da bi vidio prijatelje, između ostalog i Zvonimira Soldu, kojega je trenirao u Stuttgartu. Iako, ako netko autom prijeđe tisuću kilkometara da bi “vidio prijatelje”, a uvaženi je i traženi trener, to ne zvuči baš uvjerljivo.

- Magath je već u listopadu s Mamićem dogovarao uvjete dolaska - podvukao je Zvonimir Maslač. - Uvjeti? Cifre koje su spominjane nisu ni približno točne, bile su prenapuhane, Magath je bio spreman doći u Dinamo za 900.000 eura godišnje plaće, koliko je u Dinamu zarađivao i Halilhodžić. Naravno, za ulazak u Ligu prvaka tražio je bonus od 500.000 eura. Magath je došao u Eindhoven samo po odgovor na pitanje - zašto ga više ne žele?

Želio doći zbog Zebeca

Magatha žele u Hamburgu za predsjednika, žele ga i u kijevskom Dinamu, nikada nije trenirao klub izvan Njemačke. Zar je Zagreb tako privlačna destinacija?

- Prvi razlog zašto je želio doći je Branko Zebec, njegov trener iz HSV-a, kojega je najviše respektirao. Zagreb je ugodna sredina, bio je oduševljen kada su ga ljudi kod Buldoga zaustavljali, slikali se s njim, pitali ga dolazi li u klub. Rekao je, ovdje ima ‘mesa’, ne dolazim s praznim obećanjima, zanima me Dinamo u Ligi prvaka. Ne kao kanta za napucavanje, već kao momčad, koja neće biti epizodist. Ali, tražio je i kontrolu nad igračima, što Mamić nije želio dopustiti, jer, on ima apsolutnu kontrolu. I zato su se razišli, cijena je bila najmanji problem, rekao je Magathov prijatelj.

Bio je i kod gradonačelnika Bandića?

Zvali ga nakon Jurčića

- Bandić i gradonačelnik Münchena trebali su se naći na večeri zbog Doma za nezbrinutu djece iz Nazorove, sve to u organizaciji Rotary kluba. To je bio razlog kave s Bandićem, sve ostalo su izmišljotine. Priče da Magath dovodi svoje igrače su laži, koje su lansirali kada su željeli zahladiti odnos s Magathom i kada su odlučili da trener ipak bude Zoran Mamić.

Zvonimir Maslač je želio podvući još jednu stvar:

- Kada je Jurčić smijenjen, Mamić je zvao Magatha. U tom času je pregovarao s Hamburgom, klubom s kojim je osvojio Kup prvaka, ali, jače je bio zagrijan za Dinamo nego za HSV, klub njegovog života.

To je istina o Magathu, najvećem treneru koji je ikad pokucao na Dinamova vrata. Kažu da je “Sadam”, tiranin, da bi prije treninga zagrabio šaku kamenja i rekao: “Koliko u ruci imam kamenčića, toliko ćete krugova trčati!” I opet kažu da je bio malo dijete za metode Branka Zebeca. Ali, možda je Dinamo za 900.000 eura propustio šansu da postane uvaženi klub. Sjećam se kada je u Zagreb došao Japanac Miura. Iz Tokija je u Zagreb došlo i 59 japanskih reportera, nekoliko televizijskih kuća je imalo dopisnike iz Zagreba, koji su svakodnevno pitali Zajeca: “What do you think about Miura today?” I dolazak Magatha imao bi isti medijski efekt. Samo, ovaj put bi dolazile njemačke televizije. Za imidž ne bi trebalo bolje reklame! Ali, odlučili su drukčije. Za godinu dana vidjet ćemo efekt!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 03:56