SLUČAJ SVASTIKA

PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ: UEFA je prema Hrvatskoj bila blaga. Šteta je i više nego podnošljiva

U paleti kazni koje je HNS dosad platio, ovaj bod minusa i 100 tisuća eura uz dva "slabija posjeta" jesu dosad najoštrija izrečena sankcija hrvatskom nogometu
 Cropix

Unatoč najavama drakonske kazne za poljudsku svastiku, Uefa je u četvrtak bila benevolentna prema Hrvatskom nogometnom savezu. Za incident na splitskoj utakmici s Italijom 12. lipnja Uefin disciplinski i etički odbor, kojim predsjeda austrijski sudac Thomas Partl, odrezao je hrvatskoj reprezentaciji kaznu oduzimanja jednog boda, plus dvije domaće utakmice pred praznim tribinama i 100 tisuća eura. U kaznu je uključen i imperativ da sljedeća domaćinstva zaobiđu Poljud.

Podnošljiva šteta

Šteta je, u prijevodu, više nego podnošljiva: “vatreni” ostaju lideri kvalifikacijske skupine s bodom prednosti pred Italijom i tri boda fore pred Norveškom, čvrsto na kursu prema Francuskoj. Kazna od dvije utakmice pred ispražnjenim stadionom u praksi će značiti samo jedan meč u komornoj atmosferi do kraja ovog kvalifikacijskog ciklusa jer je momčad Nike Kovača već ispucala fond domaćih utakmica.

‘Prazna puška’

Prije nego što ovjeri vizu za završni turnir Eura 2016., nacionalna momčad mora odigrati još četiri utakmice: tri gostovanja - protiv Azerbajdžana u Bakuu, protiv Norveške u Oslu i protiv Malte u La Valletti, te utakmicu s Bugarskom vjerojatno pred praznim Maksimirom.

Odlazeći na Dinamovu utakmicu s Folom Esch, predsjednik HNS-a Davor Šuker žonglirao je različitim groznim opcijama, između ostalog i mogućnošću da nas Uefini disciplinci izbace iz natjecanja, što bi bila najbrutalnija sankcija još od osamdesetih godina kada su zbog neprestanih huliganskih divljanja engleski klubovi poslani na petogodišnje hlađenje od euro-kupova.

Treniranje strogoće

Kada su još dan nakon Šukerova nastupa dvije frakcije Dinamovih navijača začinile luksemburški izlet kaubojskom tučnjavom uz impresivan saldo od dvadesetak uhićenih, stvorene su ozbiljne pretpostavke da Uefa na hrvatskom nogometu krene trenirati strogoću na još neviđen način. Od isukane je batine očito strahovao i premijer Zoran Milanović pa je preventivno napisao pismo šefu Uefe u kojem ga podsjeća na neke povijesne istine iz Drugog svjetskog rata itd.

Znači li to da je nogometna i politička diplomacija poštedjela život hrvatskoj reprezentaciji, teško je procijeniti. Činjenica jest da Michel Platini već dobre tri-četiri godine na zubu drži sve saveze i reprezentacije “iz regije”, a Balkanci se, unatoč svim njegovim prijetnjama, pokazuju kao recidivisti na tribinama.

Platini je tijekom Eura 2012. upozorio europsku javnost da se navijači generalno dobro ponašaju “osim nekih hrvatskih navijača na koje ima ozbiljne primjedbe”.

Nastavio je nizati zamjerke kasnije u pismima bivšem predsjedniku države Ivi Josipoviću, pa ubrzo i posjetom Zagrebu, u sklopu balkanske edukativne turneje, kada je na svečanoj akademiji Saveza u HNK bez pardona našamponirao domaćina koji godinama ne uspijeva ukrotiti svoje navijače.

Uzdasi olakšanja

Na koncu su, međutim, Platinijevi disciplinci kažnjavali s mjerom. Austrijski Slovenac Partl i desetorica njegovih suradnika (iz Španjolske, Njemačke, Mađarske, Švicarske, Danske, Andore, Malte, Luksemburga, Češke i Danske) očito su u moru negativnosti pronašli i poneki “pro” argument, na primjer onaj da se protiv sabotaže pod okriljem noći Savez zapravo i nije mogao efikasno braniti.

U paleti kazni koje je HNS dosad platio, ovaj bod minusa i 100 tisuća eura uz dva “slabija posjeta” jesu dosad najoštrija izrečena sankcija hrvatskom nogometu, ali sankcija koju su fanovi reprezentacije, nogometaši i šefovi HNS-a dočekali s uzdahom olakšanja. Francuska ostaje na obzoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:41