KRAH PORTUGALCA

PIŠE D. KRUŠELJ Mourinhov autobus je sletio s ceste, nogomet bez duše završio je gdje mu je i mjesto!

Istina je da u nogometu koji zagovara 'Special One' zapravo nema ničeg posebnog

Autobus je, dakle, napokon sletjeo s ceste. Nogomet bez duše završio je tamo gdje mu je mjesto. Cinična strategija vratila se Mourinhu poput bumeranga...

Čini se da je zloglasni hrvatski jal preko noći osvojio stupce engleskih novina, jer su u četvrtak zborno likovali nad oproštajem Josea Mourinha od Lige prvaka. Premda donosi rezultate, jedan trofej (Capital One Cup) je pospremio u riznicu, a vjerojatno će osvojiti i naslov engleskog prvaka, istina je da u nogometu koji zagovara “Special One” zapravo nema ničeg posebnog i da je sve manje fanova taj očiti deficit sadržaja spremno nadoknađivati viškom Mouove karizme. Današnji je Chelsea izgrađen na defenzivnom bloku, njegove utakmice često golovima rješavaju stoperi Ivanović, Terry i Cahill kroz temeljito izbrušene, šablonske akcije.

Žicanje crvenog kartona

Diego Costa, Fabregas i Oscar čine tek dobro podmazanu osovinu učinkovite manufakture. Sporadičnu provalu adrenalina među navijačima izazvati može tek pojava Edena Hazarda, čije noge kriju potencijal budućeg vlasnika Zlatne lopte. Chelsea trenutačno nije izazivač za najvrednije trofeje, kalibriran je skromnije nego proteklih sezona što dokazuje i podatak da je tijekom ove kampanje u šest velikih utakmica ispuštao iz ruku 1-0 vodstvo. Dva puta protiv Man Cityja, dva puta protiv PSG-a te jednom protiv Liverpoola i Man Uniteda.

Nisu više mediji opčinjeni niti Mourinhovim invektivama na račun sudaca, dežurnih negativaca u Portugalčevoj bajci.

Zlatanova amnestija

U srijedu je Björn Kuipers, blago rečeno, favorizirao Chelsea kada je nakon tridesetak minuta poslao pod tuš Zlatana Ibrahimovića nakon neodmjerenog, ali ne i pogibeljnog starta na Oscaru. Fotografija na kojoj čak devetorica zapjenjenih “plavaca” opsjedaju suca agitirajući za crveni karton nepogrešivo asocira na slike linča, koje nam ovih dana dolaze iz nekih ratom ojađenih zemalja. U neravnopravnom dvoboju jedanaestorice protiv desetorice Mourinho će kasnije biti nagrađen i udarcem s kreča. Nije pomoglo, suci su nakon utakmice i dalje ostali na ciljniku...

- Nije nam dosuđen očiti jedanaesterac na Diegu Costi. I dalje ne shvaćam što rade suci iza golova. Ako je njihov zadatak vidjeti je li lopta prešla crtu, onda je gol-tehnologiija puno bolje i jeftinije rješenje - rekao je Mourinho uz sugestiju Uefinim disciplincima da amnestiraju krivice Zlatana i umjesto njega na hlađenje pošalju Davida Luiza, strijelca koji je navodno tijekom utakmice koristio “lakat kao oružje”.

Heroji iz Pariza

Izlijetanje autobusa zasjenilo je donekle herojsku partiju Paris St. Germaina, čija je momčad pokazala već kroz dva dvoboja s Barcelonom u skupini (3-2 i 1-3) da je odrasla. Obilježen stigmom defenzivca koji velike utakmice uvijek igra naoružan oprezom, Laurent Blanc je na Stamford Bridgeu iznenadio avanturističkim duhom. Marquinhos i Maxwell su s bokova prodirali sve do korner crte, playmaker Veratti i rutiner Thiago Motta držali momčad “na okupu” točnim dodavanjima, dok je Pastore kao slobodnjak koji pluta između linija često zbunjivao Chelseajeve stopere i razigravao Cavanija. Golove je PSG postigao skok-igrom, s dva leta brazilskih stopera, ali je igrao atraktivan i pametan nogomet.

- PSG želi biti europski top-klub, a ovom pobjedom smo došli za stol za kojim sjede najveći. Vidjet ćemo koje nam mjesto pripada za tim stolom, ali osjećam da je Stamford Bridge prijelomnica, utakmica koja će se jednom tumačiti kao referentna točka u povijesti kluba - rekao je Laurent Blanc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:36