KOMPLICIRANA SITUACIJA

PANIKA U ZAGREBU Pobijedi li Rijeka Dinamo u Maksimiru čeka nas neizvjesno prvenstvo

 Srdjan Vrancic / CROPIX

Poraz Dinama i loša prezentacija u Osijeku zapravo mogu biti veliki plus za Prvu HNL. Prednost Modrih u odnosu na najveće konkurente iznosi 'samo’ 8 bodova ( Hajduk) i 9 bodova ( Rijeka). Očekivalo se prije utakmice u Gradskom vrtu da će ona biti dvoznamenkasta, ali Jurčićevi dečki su zakazali. Naravno, svatko ima pravo na poraz, pa tako i Dinamo. Isto tako i na lošu izvedbu. Uostalom, donositi nekakve zaključke nakon samo jedne utakmice, i to prve nakon zimske stanke, ne bi bilo uputno niti pametno. Kao što ne treba biti previše pametan da se donese sud da će Modrima nedostajati igračko znanje i nogometna ideja Matea Kovačića...

Sad se ipak može postaviti pitanje hoće li ovo prvenstvo biti nešto zanimljivije? Hoće li se Hajduk i Rijeka uključiti u borbu za naslov prvaka, može li se dogoditi čudo pa da Modri ne osvoje trofej koji je već smješten u maksimirske vitrine? Moramo biti objektivni i ustvrditi da bi takav rasplet zaista bio senzacionalan, realno teško je ostvariv. Dinamo je i bez Vide i bez Kovačića još uvijek nadmoćan ostatku hrvatske nogometne scene.

Naravno, nadmoćan je i Osijeku, pa smo vidjeli što se dogodilo. Dublji ulazak u krizu igre i rezultata Modrih mogao bi donijeti moguću neizvjesnost prvenstva, nogomet je često puta nudio čudnovate događaje.

Pravo lice Jurčićeve momčadi vidjet ćemo u slijedeće tri utakmice, na programu su jedni za drugim, Rijeka u Maksimiru, Hajduk na Poljudu, pa onda Slaven Belupo opet u metropoli. Mogli bismo se složiti da Dinamo igra protiv tri najjače hrvatske momčadi, makar je na ljestvici Lokomotiva ispred Riječana i Koprivničana. Na pripremama Modrih trener Jurčić je bio posve jasan kazavši da momčad sprema za početak proljetnog dijela sezone, spomenuvši upravo oglede koje smo naveli. Dečki su mu kiksali u Osijeku, ali sad ćemo u ta tri sraza vidjeti kako istinski izgleda Jurčićeva i Dinamova priča.

Utakmica s Rijekom ovoga vikenda je možda i ključna za Modre, kao i za cijelo prvenstvo. Dinamova pobjeda Rijeku praktički izbacuje iz bilo kakve trke za naslovom, 'ubija ambiciju’, dok Hajduk i dalje drži na pristojnoj udaljenosti. Obrnuta situacija, odnosno trijumf Riječana zaista može zakomplicirati prvenstvo, jer bi u tom slučaju Jurčićevi dečki nakon dva uzastopna poraza (Osijek, Rijeka) putovali u “ralje morskog psa željnog zalogaja”, Hajduku u Split. Bili bi poljuljani, a onda bi mogući trijumf Majstora s mora donio pravu 'ludnicu’ kad je u pitanju HNL, ali i Dinamo. Naravno, pod jednim uvjetom. Taj je da i Hajduk i Rijeka pobjeđuju i u ostalim utakmicama.

Takav apokaliptičan rasplet za Modre donio bi jedno od najneizvjesnijih prvenstava proteklih godina i gotovo smo sigurni da bi interes navijača porastao, da bi HNL naglo postao iznimno zanimljivo natjecanje. Naravno, s pozicije Dinama takav procvat HNL nije poželjan niti prihvatljiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:32