SLAVNA PROŠLOST HSV-a

'OVAJ TRENER JE LUD' Slavni Kevin Keegan je zbog Zebeca želio prestati igrati nogomet

Mighty Mouse", moćni miš europskog nogometa u opširnom intervjuu osvrnuo se i na svoja iskustva s hrvatskim trenerom Brankom Zebecom i njegovim "brutalnim treninzima"

U posljednjem broju engleskog nogometnog mjesečnika Four Four Two objavljen je intervju s Kevinom Keeganom, legendarnim igračem FC Liverpoola, iako je naglasak stavljen na njegove godine u Hamburgu. “Mighty Mouse”, moćni miš europskog nogometa u opširnom intervjuu osvrnuo se i na svoja iskustva s hrvatskim trenerom Brankom Zebecom i njegovim “brutalnim treninzima” te o danima u Hamburgu, koje je provodio sa svojim “cimerom”, Ivanom Buljanom. U to vrijeme bundesligaši su mogli imati samo dvojicu stranih igrača, u HSV-u su se odlučili za Kevina Keegana i Iku Buljana. Govoreći o Branku Zebecu, koji je HSV doveo do prvog naslova njemačkog prvaka i do finala Kupa prvaka, gdje su izgubili od Nottingham Foresta, Keegan će reći:

‘Ovaj trener je lud’

“Branko Zebec nije bio samo taktički genij, nego i cjepidlaka što se tiče discipline, a iznad svega je inzistirao na fizičkoj pripremi. Kapetan Peter Nogly i ostali veterani, koji su se trudili strancima zagorčati život, nakon Zebecova dolaska više nisu imali ni volje ni snage za ogovaranje, bili su zauzeti preživljavanjem brutalnih Zebecovih treninga. I ja sam jednog dana pokucao na vrata kancelarije Gunthera Netzera i rekao: - Želim doista otići, ovaj trener je lud!”

Nije otišao i brzo je shvatio zašto je Branko Zebec najcjenjeniji njemački trener. Promijenio je mišljenje. Zebec je HSV naučio igrati zonsku obranu i 1979. doveo je klub do naslova prvaka. Ushićeni Keegan je tada rekao:

“Moram zahvaliti Branku Zebecu. Nikada na treninzima nisam toliko trčao, ali nikada nisam bio ni tako uspješan. Baš zbog Zebeca sam se zaljubio u njemački nogomet...”

Iko Buljan se sjeća dana s Keeganom u Hamburgu:

- Domaći igrači, na čelu s kapetanom Noglyjem, nisu nas dobro prihvatili, čak su nagovarali trenera Gutendorfa da nas izbaci iz momčadi. Onda je došao Zebec, koji je imao specifičan odnos prema treningu i igri. Treninzi su bili brutalni, Keegan, s kojim sam bio ‘cimer’, nekoliko puta mi je rekao da se želi ostaviti nogometa. Ali, Branko Zebec ga je učinio najboljim europskim igračem, iako nikad nije prestao cviljeti: “Iko, vraćam se u Englesku, ne mogu više...

Nikad više u Jugoslaviju

Velike probleme je HSV imao s Keeganom, uoči četvrtfinalne utakmice Kupa prvaka s Hajdukom u Splitu.

- Keegan se 1974. godine zakleo da nikada neće doći u Jugoslaviju. Naime, engleski nogometaši su letjeli avionom JAT-a iz Sofije za Beograd, gdje su trebali odigrati prijateljsku utakmicu protiv Jugoslavije. No, neki igrači su se u avionu ponašali raskalašeno, napili su se i štipali stjuardese za stražnjice. Na beogradskom aerodromu milicija je izdvojila nekoliko engleskih igrača, među kojima i Keegana, koji se kleo da nije u tome sudjelovao. Odveli su ih u milicijsku stanicu i ‘ubili Boga u njima’. Kevin je zabio izjednačujući gol (završilo je 2-2), ali se zakleo - nikada više u Jugoslaviju. Ipak, uspio sam ga nagovoriti da dođe u Split na onu čuvenu utakmicu, u kojoj je Hajduk pobijedio 3-2, ali se HSV plasirao u polufinale Kupa prvaka. HSV je imao strašnu momčad, s Keeganom, Hrubeschom, Magathom i Milewskim - prisjetio se Buljan, kojemu su u Splitu zamjerili jer je protiv svog Hajduka odigrao na visokoj razini. I nikada neće zaboraviti Keeganovu svakidašnju jadikovku nakon Zebecovih treninga: “This coach is crazy!”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 10:06