OSVOJIO MADRID

OVACIJE CALDERONA NOVOM HEROJU 'Zbogom Costa, Mandžukić je naš novi ljubimac'

Slučajno ili ne, ali nijedan španjolski medij nije hrvatskog napadača proglasio igračem utakmice

Supermario novi je heroj crveno-bijelog dijela španjolske prijestolnice, nakon što je pogotkom u debiju na Vicente Calderónu za 1-0 protiv Real Madrida donio Superkup na obalu Manzanaresa, gdje se nalazi (ne još zadugo) Atléticov stadion.

"Mandžukić je zapalio Real koji je razočarao", naslovi su u španjolskim tiskovinama nakon ovotjednih ukupnih 2-1 za prvaka protiv pobjednika kupa. "Odlučio je 'Mandzukicazo'", aludira Marca na dobro nam poznati izraz 'Maracanazo', za pogodak hrvatskog reprezentativnog napadača iz 2. minute, koji se pokazao dovoljnim za pobjedu, prvu domaću u gradskim derbijima nakon 15 godina i drugi Superkup 'rojiblancosa' nakon 29 godina te već peti trofej u dvije i pol godine pod vodstvom Diega Simeonea, ovaj put isključenog zbog prigovaranja i protestiranja već nakon prvih četvrt sata više borbe nego igre.

Mandžukićevih izjava nema, niti za domaće niti za svjetske medije, jer "junak večeri" nije pušten u tzv. "mixed zonu" s obzirom da govori samo njemački i engleski, a s hrvatskim novinarima ionako komunicira rjeđe nego što su poplave u Sahari, čak i s onima koji imaju njegov broj.

Slučajno ili ne, ali nijedan španjolski medij nije Mandžu proglasio igračem utakmice, u Marci, Mundo Deportivu i Sportu to je Raúl García, u AS-u s po tri 'pika' samo Koke i Tiago.

Doista, Mandžukić nakon pogotka više nije bio u prigodi za gol, u šesnaestercu je primio još samo jednu loptu, nakon auta, no njegov je pogodak presudio, usmjerio događanja na Atléticov mlin, domaći su se mogli skupiti u blok i vrebati kontre.

Radio je 'M9' i veliki obrambeni posao, u drugih 45 minuta, kad je izašao Kroos, premješten je s desne na lijevu stranu napada kako bi zatvarao koridore svom reprezentativnom suigraču Modriću u građenju igre. Marca je Mandži dala 6,5 (Godínu i R. Garcíji po 7), Sport mu je dao 7 (R. Garcíji 8), MD je mnogima, pa i Mandži, dao tri zvjezdice (od mogućih pet), a AS je 28-godišnjem Brođaninu i većini ostalih dao samo dva 'pika'.

- U prvom nastupu pred svojim navijačima poslati poruku pogotkom koji je donio trofej najbolji je način predstavljanja svakog nogometaša. Stroj koji se ne gasi, piše Marca u rubrici "kako su igrali", ali na četvrtoj stranici uz sliku Mandže s pokalom ima članak koji ga hvali kao 'devetku' koja je natjerala navijače Atlética da već na startu sezone zaborave Diega Costu. Vidjelo se to dobro pri Mandžinu izlasku s terena u 84. minuti, svi su navijači ustali te dlanovima i glasnicama priredili ovacije hrvatskoj 'devetki'. Imali smo Šukera u Realu, slijedi Mandžino doba u Atléticu...

Pogodak je, inače, pao u tri poteza: vratar Moya je ispucao dugu loptu za Griezmanna, ovaj iako niži od Varanea glavom je spustio u for Mandžukiću, Ramos je ostao u raskoraku, a naš napadač se sjurio u prostor i nakon što je ušao u 16-erac hladnokrvno je gađao i pogodio dalji Casillasov kut. Ramos je kasnije pokušao udarcima ispod pojasa isprovocirati Mandžu, no nije uspio, više je iznervirao sebe nego izravnog suparnika. Općenito, Mandžukić i Griezmann su igrajući 'dva na dva' s Realovim stoperima stalno bili u "šah-mat situaciji", s obzirom da su bekovi gostiju stajali preširoko, za razliku od domaćih, koji su s Mirandom i Godínom tvorili skladnu cjelinu.

Tako je Real Madrid, eto, već na drugoj prepreci upropastio planirani "sekstet naslova", ali i novu "décimu", jer ostao je na devet superkupova, a nije niti prestigao Barcelonu po ukupnom broju trofeja (78-78). Katalonski mediji, jasno, guštaju u porazu najvećeg rivala, ističu da je Atlético "superšampion".

- Radije da smo izgubili ovaj nego lisabonski finale, očekivano je dometnuo trener Kraljevskog kluba Carlo Ancelotti, koji je Cristiana Ronalda ostavio na klupi ("nije spreman za 90 minuta, smatrao sam da će biti korisniji u drugih 45"), Di Maríju nije niti poveo na uzvrat, a odmorio je samo Pepea...

Dakako da je Simeone ponovno bocnuo rivala i stao u obranu sunarodnjaka:

- Volio bih Angela imati u svojoj momčadi...

Slavlja igrača s navijačima na "kod Neptuna" nije bilo, jer već u ponedjeljak se igra na Vallecasu s Rayom u 1. kolu Primere. *

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:48