VELIKI PAD FORME

OVA HRVATSKA NEMA ŠANSE DOĆI DO BRAZILA! Tomislav Židak analizira remi na Marakani

 Ronald Goršić/CROPIX

Istina je da cilj opravdava sredstvo. Ali istina je i da su hrvatski nogometaši u dramatičnoj završnici beogradske utakmice panično spašavali živu glavu. Kao što je i običaj u kritičnim minutama, opet nas je spasio Stipe Pletikosa. Jedina vrijednost ove utakmice je jedan poen koji nam je osigurao drugo mjesto u grupi, igra ni približno nije bila na razini osme reprezentacije svijeta i da sam na Štimčevu mjestu, bio bih vrlo zabrinut uoči dodatnih kvalifikacija. Jer tamo ćemo se, sasvim sigurno, sudariti s boljom reprezentacijom nego što je Srbija.

Imala je Hrvatska i nekoliko dobrih likova. Pletikosu još nije napustio refleks, Mandžukić, koji je veći dio utakmice bio odsječen kao na pustom otoku, jednu jedinu šansu pretvorio je u perfektan gol. Srpski novinari su impresionirani igrom Josipa Šimunića, ocijenili su ga sedmicom, iako su podvukli da nisu sigurni je li za “koljački” start zaslužio jedinicu ili desetku. Podsjetio me stari dobri Joe na Luisa Suareza koji se žrtvovao za Urugvaj, obranivši rukom siguran gol. Urugvaj je profitirao, Suarez, kao i Šimunić, doživio je kritike zbog iščašenog smisla za fair play. Mateo Kovačić i Dario Srna također su obasuti komplimentima. Ostali baš i ne…

- Žalim za propuštenim i to je moja osnovna impresija nakon utakmice koju smo držali u rukama. Imali smo vodstvo, igrača više 15 minuta prije kraja i potpunu kontrolu utakmice. Imali smo i korner, ali zbog neodgovornosti ostali smo bez Šimunića. Iskusna momčad, poput Hrvatske, to mora rutinski privesti kraju, zabiti još gol, dva u šetnji.

Hrvatski izbornik tvrdi da je dominaciju namjerno prepustio Srbiji, to je bio plan, očekivao je u srpskoj momčadi petoricu igrača iz Benfice, a samo Nemanja Matić ima zraka i snage za 90 minuta.

- Dok smo se držali plana igre, imali smo vodstvo. Na žalost, nismo uspjeli, ali sam ponosan na svoje igrače. Trebalo je doći u Beograd na noge Srbiji, koja je još imala teoretskih izgleda za drugo mjesto. Nismo si smjeli dopustiti luksuz i izgubiti utakmicu jer Belgija u Zagrebu i Škotska u Glasgowu su velika lutrija. Moglo je biti svašta i zato ću svojim igračima reći jedno veliko bravo jer smo iz sedla izbacili velikog suparnika. Srbija ima potentnu momčad, momčad u stvaranju, fali joj samo iskustvo.

Novinari su uočili da su Štimac i Mihajlović postali “braća”, čekam samo kada će “prohodati”?

- Dali smo si ruke, pozdravili se. Niste u pravu kad ga kritizirate, kritiziraju i mene, a ja sam devet bodova ispred Srbije. Možda i nije do nas, ako Mihajlović i ode s mjesta izbornika, napravio je veliki posao. Možda biste i bolje prošli da ste ga manje kritizirali.

Srpski novinari su smatrali da je njemački sudac bio naklonjen Hrvatima i da je bio neusporedivo rigorozniji prema domaćinu:

- Sudac je učinio sve da se jedna utakmica visokog rizika ne pretvori u uličnu tučnjavu, i u tome je uspio. Svi mu imamo nešto zamjeriti, ja, konkretno, što Matiću nije dao karton zbog pokušaja da zabije gol rukom. Sudac je imao ujednačeni kriterij svih 90 minuta i smatram da je perfektno obavio posao.

Na kraju konferencije za novinare Štimac je rekao da se dan prije utakmice Luka Modrić ozlijedio i bilo je upitno hoće li uopće nastupiti. Tajilo se to, vjerojatno je i to razlog da Hrvatska nije bila na najvišoj razini. Iako je i bolesni i načeti Modrić bolji od svih.

- Nema puno igrača kojima Bernabeu skandira…

Zasmetala me ocjena nekih beogradskih novinara koji su napisali da je Modrić “beskorisni žongler”. Nisam to tako vidio, vidio sam da je on najtalentiraniji igrač na terenu, on “stanuje” kat više od ostalih igrača. Ako je netko razočarao, onda su to Vedran Ćorluka, koji nije uspio blokirati Mitrovića kada je matirao Pletikosu, a razočarali su Dean Lovren, Eduardo da Silva, Ivan Rakitić i Ivica Olić. Nisu bili na očekivanoj razini, naročito Rakitić koji je uz Modrića stožerni igrač u veznoj liniji.

Siniša Mihajlović kaže da mu je savjest čista, iako - nogomet je lijep samo kad se pobjeđuje.

Kako protiv Belgije?

- Štimcu želim da prođe baraž i sretno mu u Brazilu!

Štimac, ipak, mora nešto poduzeti jer nogomet koji danas igra Hrvatska ne sluti na dobro. Negdje ćemo se spotaknuti, jednom ćemo stradati na ruskom ruletu dodatnih kvalifikacija. Ispred njega je mjesec dana za analize, a protiv Belgije, najpotentnije europske momčadi, vidjet ćemo jesmo li doista osma reprezentacija svijeta ili je to još jedna statistička obmana. Prema onome što smo odigrali u Beogradu, nismo ni blizu, a nismo baš ni blizu Brazila. Što kvalifikacije više idu kraju, sve smo dalje od Rio de Janeira. Tablica pruža varljivu sliku…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:50