OGORČENJE NA DRAVI

OSJEČANI O PRIČAMA O NAMJEŠTANJU 'Nikad nismo sudjelovali u nečem nečasnom'

'Zar nije Lokomotiva imala prigode za drugi gol i rješavanje pitanje pobjednika. Imala, ali nije iskoristila'
 Damir Krajac / CROPIX

Osijek je napokon krenuo, rad trenera Rukavine s igračima počeo je davati rezultate, ali taj uzlet očito nije mogao proći bez sumnji, podmetanja i špeklulacija, “folklora” svojstvenog našem miljeu. Podsjetimo, pobijedio je Osijek u uzvratnoj utakmici četvrtfinala Kupa Rijeku, iako se, nakon slabijeg izvođenja udaraca s bijele točke, od toga natjecanja oprostio. Onda je igrao neodlučeno u prvenstvu na svom stadionu s Hajdukom koji se spasio od poraza u sudačkoj nadoknadi vremena, za naše pojmove predugačkoj, od čak šest minuta. Potom je u Gradskom vrtu pobijedio Dinamo!

E, tu je počelo. Još utakmica nije ni završila, igrači nisu stigli ni pod tuševe, a internetski portali su zabrujali - o navodnom namještanju?! Došla je nakon toga i utakmica Bijelo-plavih s Lokomotivom u Zagrebu. Osijek je opet pobijedio. Ne momčad Lokomotive, ne suparnika na terenu već “nakon 'starijeg brata’ i 'mlađu sestru’”. I kako da u redovima prvoligaša s Drave ne budu ljutiti. Jer im se pljunulo u lice, omalovažilo njihove rezultate, uspjehe, ma dobro, čak pothvate, a onda se od njih tražiti da govore o sumnjama u namještanje.

- To su gluposti o kojima ne želim ni misliti, ni govoriti. Iako, baš ništa nemam protiv da razgovarate o toj temi bilo s kojim igračem - kazao je predsjednik NK Osijek Slobodan Tolj.

A njegovo mišljenje nije nevažno. Dapače…

- Pobijedili smo Rijeku, minimalno, ali nedovoljno za prolaz u polufinale Kupa. Igrali smo neodlučeno s Hajdukom, a ne sjećam se da je itko kazao da nam je on pustio takav rezultat. Onda smo se pokunjeni nakon poraza od Hrvatskog dragovoljca, za nas iznimno važnoj utakmici ogledali s Dinamom i u završnici utakmice izborili tri boda, poslije čega su krenule sumnje. Da odmah razjasnim, neutemeljene sumnje. E, sad kada smo pobijedili i Lokomotivu, one se iznova javljaju. Gluposti, ne mogu drugo nego to reći - izjavio je Tolj.

Uzrujao se zbog svega i trener Bijelo-plavih Tomislav Rukavina. Na njegov, neprijeporno uspješan dosadašnji opus samostalnog trenerskog djelovanja u Osijeku “netko” se silno trudi nabaciti blato i ljagu. Ničim to nije zaslužio. Polijepio je komadiće razbijene vrijedne “porculanske vaze”, sazdane od istinskih kvaliteta igračkog kadra koji je dobio na raspolaganje. Podigao je njihovu tjelesnu spremnost, uobličio udarnu momčad i igru. Probudio sve “uspavane ljepotice” i nanizao nekoliko rezultata za pljesak i svaku hvalu.

- Nikad nisam sudjelovao u nečem nečasnom, a na bilo kakva podmetanja ne želim se zakvačiti. Osijek, grad i klub, to je institucija, to je ono što izaziva poštovanje, tako bi moralo biti. Sumnje, objede, ne to me ne zanima - rekao je Rukavina.

Jedinstven je to stav svih u klubu, a dakako i samih igrača.

- Da, baš, nepošteno. Krivac sam za kazneni udarac Lokomotive, a sve ostalo sam obranio i zaustavio. Sramota, grozna sramota da bilo tko i pomisli kako se bavimo bilo čime nesportskim ili da netko to čini u našu korist - rekao je čuvar mreže Osijeka Zvonimir Mikulić.

Ima li i drugačijih izjava? Ne, nemoguće je takvo nešto čuti.

- Otkuda nekome pravo bacati ljagu na ono za što smo se izborili na terenu. Uostalom, što su svi i vidjeli. Zar nije Lokomotiva imala velike prigode za drugi pogodak i rješavanje pitanje pobjednika. Imala, ali nije iskoristila. Mi svoju jesmo. To je činjenica i tu je kraj priče - rekao je najbolji igrač Osijeka u utakmici s Lokomotivom i inače, vezist Tomislav Šorša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:33