NJEMAČKI VELIKAN

OPROŠTAJ OD ELFA 'Naslov u Brazilu je ostvarenje snova, odlazim kao pobjednik'

‘Presretan sam što sam sudjelovao u brojim uspjesima reprezentacije. Postigao sam puno, a momčad mi je uvijek bila prva. Vrijeme je za mlađe’

Miroslav Klose, najbolji strrijalac u povijesti svjetskih prvenstava sa 16 pogodaka i čovjek koji je u četvrtom pokušaju na mundijalima u Brazilu konačno došao na krov svijeta, objavio je da odlazi u reprezentativnu mirovinu. S punih 36 na leđima, u Poljskoj rođeni njemački reprezentativac i najbolji strijalac “elfa” svih vremena odlučio je da će se ubuduće fokusirati samo na nastupe za svoj Lazio:

Prestigao Müllera

- Presretan sam što sam sudjelovao u tolikim uspjesima njemačke reprezentacije, no moje je vrijeme prošlo, došao je trenutak da svoje mjesto prepustim mlađima - rekao je čovjek koji je u 137 utakmica za Njemačku postigao rekordan 71 pogodak te prestigao, mislilo se neuhvatljivog “predatora” Gerda Müllera.

Za podsjećanje, Klose je u Brazilu postigao dva pogotka (u skupini Gani i u polufinalu Brazilu) čime je prestigao velikog Brazilca, “pravog Ronalda”, koji je na mundijalima dosad držao rekord s 15 postignutih pogodaka. Klose nije prvi od “novopečenih” svjetskih prvaka koji je nakon SP-a objavio da odlazi u reprezentativnu mirovinu. Prije njega to je napravio još prošlog mjeseca Philipp Lahm, rukovodeći se onom da je najbolje otići onda kad si na vrhu - dakako - da ga se pamti kao pobjednika.

- Slavlje u Brazilu bilo je ostvarenje dječačkih snova - uobičajenom floskulom zaključio je Klose u priopćenju koje je poslao Njemačkom nogometnom savezu.

- Postigao sam puno toga iako sam se uvijek podređivao momčadi, a ne svojim ciljevima. Zato se zahvaljujem svim suigračima koji su mi omogućili da postanem to što sam bio...

U isto takvom obraćanju Kloseu se u ime njemačkog nogomata zahvalio izbornik Joachim Löw:

- Ponosan sam što sam imao priliku surađivati s takvim igračem. Kad mi je Miro prošlog tjedna priopćio tu odluku koju je donio nakon dugog razgovora s obitelji, odmah sam shvatio da je konačna i kako ne postoji način da ga nagovorim na ostanak. On je i inače čovjek koji uvijek drži do date riječi.

Matthäusov rekord

Iako je porušio gotovo sve njemačke rekorde, Klose je jednog ipak prepustio nekom drugom. Samo još jedna sezona u reprezentativnom dresu, a mogao je to odraditi “mrtav-hladan”, donijela bi mu još 14 utakmica što bi ga stavilo ispred nekad nepoderivog Lothara Matthäusa, koji je za “elf” odigrao rekordnih 150 utakmica, 13 više od Klosea.

- Nakon 13 godina koje smo proveli zajedno, najprije kao suigrači, a zatim i kao suradnici, mogu samo reći - hvala Ti, Miro, za sve. Uvijek si bio primjer - i igrački i kao čovjek - rekao je Oliver Bierhoff, direktor njemačkih reprezentacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:30