OSVETA ZA FINALE 1999.

Olić: Ovo mi je najdraži, a vjerojatno i najveći gol u karijeri!

Ivica Olić srušio je Manchester United u sudačkoj |nadoknadi i Bayern je napravio potpuni preokret 2-1, dok je Lyon razbio Bordeaux 3-1
Manchester's Wayne Rooney, right, and Nemanja Vidic celebrate scoring the opening goal during the Champions League quarterfinal first leg soccer match between FC Bayern Munich and Manchester United in Munich, southern Germany, Tuesday, March 30, 2010. (AP Photo/Kerstin Joensson)
 AP

Svi oni koji su u Arenu došli vidjeti “bijelog Pelea”, kako Englezi tepaju Rooneyju, nisu pogriješili. Vidjeli su superiornog velemajstora, koji još nije Pele, ali je fantastičan. A oni koji iz nekih razloga simpatiziraju Nijemce, vidjeli su u bavarskom ponosu i jednog Hrvata, koji cijelu sezonu spašava i na svojim leđima nosi i Bayern i “glavu” trenera Van Gaala. Najprije je zdrobio Juventus, a sada je i Manchester United završio pod kopačkama Ivice Olića. Nijemci kažu: “Bog ga blagoslovio...”.

- Ovo mi je najdraži, a vjerojatno i najveći gol u karijeri. Drago mi je da sam pokazao i dokazao njemačkim novinarima da nisam igrač samo za male utakmice, zabijao sam baš na najvećim susretima. Nemam se više što kome dokazivati, drago mi je da me Van Gaal ovog puta nije mijenjao i da sam odradio 90 minuta. No, još nismo u polufinalu, čeka nas još težak uzvrat na Old Traffordu - rekao je nakon utakmice uzbuđeni Olić.

Olićev gol je začinio jednu fantastičnu utakmicu, odigranu pred 66.000 gledatelja, bio je šlag na velikoj nogometnoj fešti. Glavni junak nisu bili ni Rooney, ni Ribery, već dečko iz Davora...

Treneri su svoju “utakmicu” odigrali neposredno prije nego što je lopta krenula s centra. Louis van Gaal bio je u neusporedivo težoj poziciji, jer je u ovu utakmicu, utakmicu godine, ušao bez najboljih igrača Arjena Robbena i Bastiana Schweinsteigera, a ni napadač Mario Gomez nije bio u potpunosti zdrav. Sir Alex Ferguson je u München doveo najbolju postavu koju Englezi danas mogu sastaviti. Pokušao je kolegu Van Gaala prevariti izostavljanjem Berbatova i Valencije, što je dalo naslutiti nešto defenzivniju igru i “skladanje” pozitivnog rezultata za uzvrat na Old Traffordu. Na klupi je, uz najavljene Berbatova, Valencije i Rafaela, ostao i veteran Ryan Giggs, koji je jedini uz Garyja Nevillea igrao onaj slavni finale 1999. godine u Barceloni. No, Alex Ferguson je trener bez sentimenta, koji se ne osvrće u prošlost, ma kako slavna bila...

Crno razdoblje za Bayern počelo je već u 65. sekundi utakmice, već u prvom napadu Manchester Uniteda golman Bayerna se našao u mat-poziciji. Demichelis je “pomeo” Nanija, uslijedio je skraćeni korner, Fletcher je odvukao obrambene igrače na prvu vratnicu, a Wayne Rooney je iz blizine volej udarcem širom rastvorio vrata polufinala Lige prvaka. Ne mogu se oteti dojmu da je Bayern vrlo naivno “progutao” foru Alexa Fergusona, ipak su to klasni obrambeni igrači. Međutim, “šuster” mat u dva poteza donio je već u prvim sekundama prednost Manchester Unitedu, koju tako dobra momčad sigurno neće prokockati.

Manchester United je u prvom činu ove velebne nogometne predstave bio dominantna momčad, u kojoj su osim briljantnih Rooneyja i Nanija, odskakali još i Fletcher, te “starac Edwin” ( Van der Sar, nap.a.). Igra Bayerna svodila se - daj loptu Riberyju, možda se nešto dogodi. Međutim, malo se toga događalo, Bayern je danas mnogo skromnija momčad od Manchester Uniteda. Ivica Olić je u dva navrata “zaiskrio”, ali u drugom, opasnijem pokušaju “sasjekao” ga je belgijski sudac. Engleski blok bio je prečvrst i za Ivicu Olića. Ali samo do sudačke nadoknade...

U 39. minuti Rooney je u ruci držao polufinale. Darren Fletcher je ubacio visoku loptu u kazneni prostor, koja se provukla kroz Bayernove “nebodere”, ali Rooney nije uspio poentirati. No, u svakom potezu bavarske obrane mogao se osjetiti smrtni strah od Rooneyja. A i on je u svakoj, ali baš svakoj akciji demonstrirao superiornost, u tom času bio je za klasu bolji od svih igrača na terenu...





U drugom poluvremenu Bayern se razbudio, bila je to sasvim druga momčad. Ribery je bio sve aktivniji i neugodniji za englesku obranu, a Ivica Olić je u 72. minuti opasno tukao, ali je na golu izvrsni Van der Sar. No, u 77. minuti i nepoderivi i vječni Nizozemac je kapitulirao. Franck Ribery je majstorski izveo slobodan udarac, koji je skrivio Fletcher, i vratio nadu Bavarcima u dobar rezultat. Momčad Alexa Fergusona ovaj je dio utakmice odigrala nevjerojatno konfuzno i indolentno, nije to bila ni sjena momčadi iz prvog dijela, kada je dominirala terenom. Rooney je “nestao”, a jedinu šansu Englezi su imali u 84. minuti, kada je Nemanja Vidić odlično pucao glavom, ali se lopta odbila od grede...

I kada su treneri već potpisali remi, na scenu je stupio Ivica Olić. Ukrao je loptu obrani Manchester Uniteda i Bog ga je nagradio za veliki trud - u sudačkoj nadoknadi donio je Bayernu pobjedu i nadu da sudar njemačkog i engleskog nogometnog giganta još nije gotov. Možda je doista istina da je nogomet igra u kojoj uvijek pobjeđuju - Nijemci. Ovaj put ni Englezi ni Nijemci, već Ivica Olić!

BITKA ZA FRANCUSKA

U "boju za Francusku", u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka, nogometaši Lyona su na Gerlandu pobijedili Bordeaux s 3-1, te tako fino zakoračili prema polufinalu.

Bordeaux je ispunio jedan cilj prije ogleda kod velikog francuskog rivala - postigli su pogodak. No, primili su čak tri što ih stavlja u podređen položaj prije uzvrata koji će se za osam dana odigrati na njihovom stadionu.

Iako se možda mogla očekivati tvrda utakmica (u prvenstvenom susretu ove sezone u Le Championnatu Bordeaux je pobijedio Lyon na Gerlandu 1-0), u ovom ogledu Lige prvaka je učestalo frcalo na obje strane. Vjerojatno je takav scenarij uvjetovao prvi pogodak Argentinca Lisandra Lopeza koji je zabio za vodstvo Lyona u 10. minuti, kada je precizno opalio iskosa s desne strane, s desetak metara.

Odmah nakon vodstva je Lyon imao šansu za 2-0, ali nije se dugo čekalo i na odgovor na drugoj strani. Marokanski napadač Marouane Chamakh je na asistenciju najboljeg gostujućeg igrača Gourcuffa izjednačio na 1-1.





Dva pogotka u uvodnih petnaest minuta potpuno su razgolitili obrane i na obje strane su se redale prilike. Ne možemo govoriti kako se nije igralo odgovorno u obrani, no obje momčadi su odlučili maksimalno riskirati u napadu, te su željeli pobjedu daleko više od branjena suparničkih napada.

Bordeaux je ukupno imao 12 udaraca na suparnička vrata, Lyon 10 što je dokaz agresivne i napadačke igre oba sastava.

Lyon je u 32. minuti poveo s 2-1 pogotkom Michel Bastos, na asistenciju bosansko-hercegovačkog igrača Miralema Pjanića, a bio je vrlo sličan onom prvom Lopeza.

U nastavku je ritam donekle splasnuo makar je i dalje bilo dovoljno prilika za obje momčadi. No, Lyon se bolje snašao i u drugom dijelu, a u 77. minuti su dobili veliku priliku povećati prednost jer je gostujući igrač Chalme igrao rukom. Loptu je na bijelu točku postavio Lisandro Lopez, te je zabio za konačnih 3-1. Bio je to treći pogodak Lopeza ove sezone u Ligi prvaka.

Na samom kraju je Lyon mogao i do četvrtog pogotka, no igrači Bordeauxa su jednu situaciju spasili izbijajući loptu s vlastite vratarske linije.

Goal.com: Olić igrač utakmice

Nogometni portal Goal.com brojčano je vrednovao učinke nogometaša Bayerna i Manchester Uniteda u prvoj četvrtfinalnoj utakmici Lige prvaka odigranoj na Allianz Areni (pobjeda Bavaraca 2-1).

Pritom je najveću ocjenu za viđeno dobio napadač hrvatske nogometne reprezentacije i strijelac pobjedničkog pogotka domaćina, Ivica Olić (7.5).

Podsjetimo da je Manchester poveo preko Rooneyja već u 63. sekundi utakmice, te da je od engleskog reprezentativca lopta skrenula u Manchesterov gol nakon slobodnog udarca Francka Riberyja u 77. minuti. Druga minuta sudačke nadoknade utakmice obilježena je Olićevim golom koji je za proslavu istog, zbog svlačenja dresa, kažnjen žutim kartonom.

U opisu ocjene za Olića se kazuje da je bio najveća prijetnja Bayernove momčadi, te da je njegov pogodak odluke i "više nego zaslužen".

Danijel Pranjić ocijenjen je s 6.5 uz objašnjenje da je "dobro proslijeđivao lopte", no i da nije pokazao "ništa vitalnoga, ali i da je držao stranu od napada Scholesa i Carricka."

Liga prvaka, četvrtfinale (prva utakmica):

Bayern - Manchester United 2-1 (Ribery 77, Olić 90+2 / Rooney 2)

Sudac: Frank de Bleeckere (Belgija) 8. Strijelci: 0-1 Rooney (2), 1-1 Ribery (77), 2-1 Olić (90). Žuti kartoni: Badstuber (Bayern), Rooney, Fletcher (Man. Utd). Igrač utakmice: Ivica Olić. Stadion: Allianz Arena. Gledatelja: 66.000.

Bayern: Butt 6 - Badstuber 6, Demichelis 5 , Van Buyten 6, Lahm 7, Ribery 8 , Pranjić 5 (od 88. Timoščuk -), Van Bommel 7, Altintop 6 (od 86. Klose -), Olić 8 , Müller 6.

Manchester United: Van der Sar 7, Neville 5, Ferdinand 6, Vidić 7, Evra 6, Fletcher 7, Carrick 6 (od 70. Valencia -), Scholes 6, Nani 7 (od 82. Giggs -), Park 5 (od 70. Berbatov -), Rooney 8

Lyon - Bordeaux 3-1 (Lisandro Lopez 10, 77-11m, Bastos 32 / Chamakh 14)

Sudac: Felix Brych (Njemačka). Strijelci: 1-0 Lopez 10, 1-1 Chamakh 14, 2-1 Bastos 32, 3-1 Lopez 77 - 11m. ŽK: Govou, Lopez (Lyon). Stadion: Gerland. Gledatelja: 40000.

Lyon: Lloris, Reveillere, Cris, Bodmer, Cissokho, Makoun, Toulalan, Delgado (od 86. Gonalons), Pjanić (od 65. Govou), Bastos (od 66. Källström), Lopez.

Bordeaux: Carrasso, Chalme (od 82. Henrique), Sane, Ciani, Tremoulinas, Plašil, Fernando, Gouffran (od 84. Bellion), Gourcuff, Wendel (od 71. Jussie), Chamakh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:46