GODINA ŽIVOTA

Olić: Da smo otišli na SP, u Africi bismo napravili čudo

 Reuters

Ivica Olić se s Bayernom nalazi na pripremama u Dubaiju. Jučer nam se javio s Bliskog istoka, pišu Sportske novosti.

- Vraćamo se u nedjelju, preplanuli smo, lagano smo opaljeni suncem. Temperatura je oko 28 stupnjeva Celzijevih, sunce prži...

SVE O SPORTU PROČITAJTE NA PORTALU SPORTSKIH NOVOSTI

Bayernov odlazak u Dubai nema samo pripremni karakter. Svake godine slavni bavarski klub odlazi prema toj destinaciji kako bi dodatno ojačao zajedništvo. Nakon povratka neće biti odmora.

- Već sljedećeg petka igramo protiv Hoffenhaima. Za ove blagdane prvi put nisam bio kod kuće u Davoru. Odmah nakon završetka prvoga dijela Bundeslige otišao sam u SAD na odmor. To je također tradicija, ali moje obitelji.

Godina s kojom smo se oprostili bila je briljantna za Olića. U tadicionalnoj anketi jednog dnevnog lista izabran je za hrvatskog nogometaša godine, u anketi jedngo portala odmah iza Blanke Vlašić proglašen je za najpopularnijeg sportaša Hrvatske, njemački mediji proglasili su ga najboljom kupovinom Bundeslige. Njegova odlučnost i volja na travnjaku nevjerojatni su, brzo je postao miljenik navijača, ali i suigrača.

- Definitivno, 2009. godina bila je moja najbolja godina od kada igram nogomet. Godina svih godina.

Nažalost, ozljeda ga je poremetila u uspješnom startu, zato su Bavarci toliko patili na početku sezone.

- Ah, da... Ta ozljeda. Oduzela mi je sigurno četiri ili pet golova. Najmanje. Ali uspio sam se dobro odmoriti i spremiti za nastavak sezone. Koliko je bilo loše što sam se ozlijedio, toliko je ispalo dobro što sam se prepun energije vratio na vrhunski način.

Sjajan je bio protiv Maccabija iz Haife u Ligi prvaka, Hannovera, Bochuma, ali posebno je ostala upečatljiva izvanredna partija protiv Juventusa u najelitnijem svjetskom natjecanju. Vjerojatno njegova najbolja utakmica u karijeri. Spasio je glavu treneru Louisu van Gaalu.

- Bila je to zaista sjajna utakmica. Cijeli život će ostati u sjećanju. Sve mi je polazilo od noge, ali je bilo najbitnije da je Bayern pokazao kako je momčad za velika djela.

Zanimljivo, želio ga je bivši trener Bayerna Jürgen Klinsman, ne Louis van Gaal. Nitko nije vjerovao da će uzeti mjesto u udarnoj postavi. Kad je odlazio iz HSV-a kolege iz momčadi su mu poslali poruku: “Bolje da si ostao, tamo nećeš igrati!”. Čak su mu poklonili dekicu da se ne prehladi na klupi.

- Gomez, Klose, Toni, Ribery, Robben... Naravno da je bilo teško očekivati da ću biti stalni član prve momčadi. Ali znao sam da ću imati priliku odigrati određeni broj utakmica. A vidite kako su se stvari poklopile.

Što očekujete od 2010. godine?

- Daj Bože da se ponovi 2009., kad su u pitanju moje igre i forma. Međutim, nikako ne bih želio da se ponovi godina kad je u pitanju reprezentacija. U kompletnom tom zadovoljstvu zbog osobnog uspjeha i priznanja koje sam dobio ostaje golema žalost zbog činjenice da se nismo plasirali na Svjetsko prvenstvo.

Baš čudna sudbina, u najboljoj godini Ivice Olića, Hrvatska je ostala “kratka” i neće je biti u Južnoj Africi.

- Baš sam prije dva dana na tu temu razgovarao s Danijelom Pranjićem. Zamislite, nismo se plasirali baš u trenutku kad smo sazreli! Ove kvalifikacije u kojima nismo uspjeli, te SP u Južnoj Africi, trebale su biti vrhunac ove generacije. Većina nas je u najboljim godinama, sad smo najzreliji. Za tri-četiri godine možda će nas ostati trojica ili četvorica iz ove generacije, doći će novi, mlađi. Zato mi je još više krivo što nismo uspjeli.

Dodatno objašnjava tugu u trenucima dok ga slave u Hrvatskoj i Njemačkoj.

- Pogledajte samo kako igraju naši dečki u Premiershipu. Modrić, Kranjčar i Ćorluka su ključni igrači Tottenhama, Eduardo se vrhunski vratio i trpa za Arsenal, Klasnić zabije gotovo na svakoj utakmici za Bolton, Srna je temeljni igrač Šahtara, meni i Pranjiću odlično ide u Bayernu... Možete li se sjetiti kad su hrvatski reprezentativci bili tako dobri i važni u najvećim svjetskim ligama? A nema nas na najvećoj svjetskoj smotri. Da smo otišli, mogli smo napraviti čudo! Zaista šteta što su nas tijekom kvalifikacija pratili razni pehovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:30