OLIĆ ÜBER ALLES

Ola: Van Gaal mi je rekao da nisam normalan!

Ivica Olić igrački potječe iz Marsonije kojoj se tepalo ‘Marsa’, a na Gerlandu je Ivica doslovce izgledao kao da nije s ovoga svjeta nego s Marsa - Baye-rnov ‘izvanzemaljac’
Bayern Munich's Croatian striker Ivica Olic and Bayern Munich's Turkish midfielder Hamit Altintop (L) celebrate after the 2nd leg UEFA Champions League semi-final match Olympique Lyonnais vs FC Bayern Munich at the Gerland stadium in Lyon, France on April 27, 2010. Bayern Munich won the match 0-3 and will face either FC Barcelona or Inter Milan in the final on May 22, 2010 in Madrid. AFP PHOTO DDP / OLIVER LANG GERMANY OUTAFP PHOTO DDP / OLIVER LANG GERMANY OUT
 AFP

ZAGREB - Ivica Olić nije mogao zaspati do pet ujutro, adrenalin je učinio svoje, ali već u devet vozio se prema lyonskom aerodromu. Nema odmora dok traje Bayernov lov na tri trofeja, trener Louis van Gaal zakazao je trening u Münchenu u četvrtak u 14 sati, u subotu u 15.30 je pretposljednja bundesligaška utakmica, domaćinstvo davljeniku Bochumu. Daleko je 22. svibnja...

Rat na trima frontovima

Koliko god klub nastojao izolirati svoje igrače, teško je pobjeći od euforije. Dva kola prije kraja Bundeslige Bayern je izjednačen sa Schalkeom na vrhu, ali uz puno bolju gol-razliku. U zadnjem kolu Bavarci gostuju u Berlinu, kod Herthe koja bi dotad mogla teoretski ispasti, a četiri dana poslije na istom, Olimpijskom stadionu igraju finale njemačkog kupa s Werderom. Tek potom slijedi priprema za Madrid, u trenucima dok ovo pišemo ne zna se “Olić vs. Messi ili Mourinho”.

Osim što je načeo i dokrajčio suparnika, postigao tri pogotka i iznudio crveni karton Lyonova najboljeg obrambenog igrača Crisa, Olić je na Gerlandu pretrčao 11,508 km, svoj ovosezonski rekord u Ligi prvaka, nadmašivši samoga sebe protiv Manchester Uniteda (11,188). No, daleko od toga da je Olić samo trkač. Upornim vježbanjem stalno tehnički napreduje:

- Malo su mi razbili glavu, ali nije mi ništa - govorio je Olić kojem se drugi put otkako ima troje djece omakao “dreierpack”.

- Po jedan za Laru, Luku i Antonija! - dodao je, ne zaboravivši obitelj koju je doma čuvala supruga Natalie. Olićevi otac i majka bili su u Lyonu, a “nach Madrid” je upravo počela organizacija čarter-autobusa...

Gerland sretan za Hrvate

Gerland je doista sretan stadion Hrvatima, ali odsad će biti i Nijemcima. Vjerojatno bi se i zagrebački Dinamo plasirao u Ligu prvaka da ondje igra odlučujuću utakmicu, kao što je jednom u Lyonu uspjelo i Mariboru... Gotovo svima osim - Real Madridu.

- Imao sam neki loš predosjećaj, bio nervozan prije utakmice, ali rekao sam sebi: ‘Ola, smiri se, ovo je jednom u životu, igraš za finale Lige prvaka, imaš 30 godina, tko zna kad ćeš ga više i na teveu gledat’. I odlučio sam se bacit’ na glavu, pa što bude!

Nije se “bacao” samo Olić, glavom na kopačku išli su svi. Van Buyten i Demichelis su riskirali pogoršanje ozljeda. Hamit Altintop i Thomas Müller čak pretrčali nekoliko stotina metara više od Olića. Kako je rekao Bayernov predsjednik Uli Höneß, “bila je to demonstracija totalnog nogometa”. Kada pohvalu Nizozemcu daje Nijemac, onda to ima posebnu težinu.

- U čemu je tajna? Pokazali smo jaja - ispalio je bez dlake na jeziku Ola, ne uzdižući sebe, nego hvaleći suigrače:

- Ekipa je iznad svega! Ja bih bez ovakve momčadi bio ništa. Može se reći da sam u životnoj formi, ali bogme je i Bayern. Pa mi gazimo svakoga, a poglavito nam nitko ne može ništa u posljednjih 20-ak minuta!

Poučavao Nijemce radu

Opet smo dočekali da jedan Hrvat, dobrodušni Slavonac, poučava Nijemce radu i - redu.

- Što se čudite, ljudi, nogomet je momčadska igra, a posao napadača je da koji put i zabije - mrtav-ozbiljan kazivao je Olić na konferenciji za medije zabezeknutim novinarima, koji nisu odustajali od traženja izjava za naslovnice:

- Mislio sam da je moja utakmica protiv Manchester Uniteda bila najbolja, ali ova je bolja. Ne mogu pronaći riječi kojima bih izrazio koliko sam sretan. Postići tri gola u ovakvoj utakmici je nevjerojatno - ponavljao je Ola.

Koštao je nula eura

Za razliku od Real Madrida, Bayern je protiv Lyona bio momčad. I zato se plasirao u svoj osmi finale Lige/Kupa prvaka, jurišat će na peti naslov. Olić bi bio junak i da je zabio samo jedan:

- Prvi gol (u 26. minuti) bio je psihološki najvažniji. Nakon njega Lyon je morao zabiti tri da bi se plasirao dalje, a to nije lako i već tada smo svi znali i osjećali da nam ne mogu ništa, dobili sigurnost i iskontrolirali utakmicu do kraja. Naša obrana i veza bili su kompaktni, prijetili smo iz svih redova i meni je u napadu posao bio olakšan.

Olića smo pitali i što mu je rekao Louis van Gaal, koji ga se ovaj put nije usudio zamijeniti niti kod 0-3:

- Rekao mi je samo: ‘Ti nisi normalan’.

Olić igrački potječe iz Marsonije kojoj se tepalo Marsa, a na Gerlandu je Ivica doslovce izgledao kao da nije s ovoga svjeta nego s Marsa - Bayernov izvanzemaljac iz Davora. Ljetos je doveden kao slobodan igrač, bez odštete. Zato ima bogat ugovor, veći od 3,000.000 eura, ali “bijeli Drogba” ih je već višestruko isplatio. Ovisno o ishodu finala, Bayern će zaraditi 45-50 milijuna eura od premija i marketinškog udjela Lige prvaka. I neće ga Bayern (pre)prodati šeicima iz Premiershipa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:04