MAN. UNITED vs. CHELSEA

Odlučujuće bitke za Premiership generali prate na štakama

Pobjedom u derbiju protiv Chelseaja (13.40, RTL) Manchester United mogao bi gurnuti društvo sa Stamford Bridgea u tešku poziciju kada je riječ o naslovu prvaka Engleske
 AP

ZAGREB - Šest kola prije kraja u Premiershipu je mnogo neodgovorenih pitanja. Zapravo, teško je reći da je bilo što, osim Portsmouthova pada u Championship, sigurno. Današnji derbi na Old Traffordu mogao bi pomoći u raščišćavanju borbe za naslov. Arsenal će se nadati remiju koji bi ga, uz očekivanu domaću pobjedu nad Wolvsima, vratio za pete vodećem dvojcu. To je posljednji ovosezonski međusobni dvoboj unutar prve tri momčadi koji u ovakvoj situaciji ima posebnu težinu.

U nakrcanom rasporedu srijeda-subota broj načetih igrača raste iz dana u dan. Chelsea bi ove sezone mogao biti u prednosti jer je “imao sreće” i u Ligi prvaka naletio na osvetnika Mourinha. Dok su Arsenal i Manchester preko tjedna krvarili protiv Barcelone i Bayerna, “penzioneri” su imali umirovljenički ritam - pripreme u trening-kampu kojima je glavni cilj bilo osvježenje.

Simptomatično je da sve tri momčadi ulaze u finiš prvenstva na štakama. Svakome od trojice trenera nedostaje “pola svlačionice”, a Ancelotti smatra da je upravo njegov hendikep najveći.

- Ozlijeđena su mi petorica standardnih igrača! Naravno da bih odmah prihvatio dogovor s Fergusonom da je njemu spreman Rooney, a da ja mogu računati na sve svoje igrače - pojadao se Talijan uoči utakmice koja je možda i ključna za sezonu.

Teško će se Sir Alex složiti s takvom opservacijom. Rooneyjevom ozljedom momčad je ostala bez “srca i pluća”, ali je “bronhi” ipak stigao u vidu liječničkog izvješća koje kaže da u Münchenu ništa nije puknulo u napadačevu zglobu.

- Laknulo nam je. Nadamo se da će Wayne biti spreman za gradski derbi protiv Cityja (17. travnja, nap. p.) - rekao je Škot, čime je oraspoložio i engleske fanove koji se mole za Rooneyjevo zdravlje uoči Svjetskog prvenstva.

Fergie je istaknuo i pozitivnu stranu ozljede svoga glavnog igrača: - Pokazali smo da je igra s jednim napadačem za nas najefektnija, a u takvoj sam situaciji često zapostavljao Berbatova. Sada napokon neću imati grižnju savjesti zato što on sjedi na klupi.

ZDRAVSTVENI KARTON ODLUČUJE O PRVAKU

Man. United

Veći dio sezone Ferguson je muku mučio sa slaganjem obrane. Kada napokon može računati na Vidića i ne još skroz spremnog Ferdinanda, sir Alexov napad doživio je dva jaka udarca u vidu ozljeda Rooneyja (aut dva do tri tjedna) i Owena (gotova sezona). Ferguson ukoro očekuje povratak Owena Hargreavesa, ali pitanje je koliko će, u odlučujućim trenucima prvenstva, vjerovati vrijednom veznjaku koji nije igrao 19 mjeseci.

Najveći gubitak:

Wayne Rooney

Autor 34 gola u 40 ovosezonskih utakmica ima ogroman utjecaj na Unitedovu momčad, ne samo zbog fenomenalnih brojaka, već i zbog silne energije koju donosi momčadi.

Ključna zamjena:

Dimitar Berbatov

Iako je u Premier ligi zabio 12 golova ove sezone, mnogi smatraju da je Bugarin miljama daleko od toga da opravda 20 milijuna futni vrijedan transfer. Zabio je dva gola Boltonu u prošlom premierligaškom kolu. Sad bi bilo idealno “vrijeme da se krene”...

Arsenal

Arsenal je u ovom trenutku najoslabljeniji od sva tri kandidata za naslov. Nedostaju mu četiri ponajbolja igrača: Cesc Fabregas, Robin Van Persie, Andrej Aršavin i William Gallas. Za Francuza je sezona gotova, Rus će ozljedu liječiti oko tri tjedna, Nizozemac će uskoro početi trenirati (prekasno za Premiership), a Španjolcu “visi” i Svjetsko prvenstvo.

Najveći gubitak:

Cesc Fabregas

Vođa mlade Arsenalove momčadi, znači “topnicima” barem jednako koliko i Rooney Unitedu. Zabio je 19 golova ove sezone što je vrlo impresivna brojka za veznog igrača.

Ključna zamjena:

Samir Nasri

Savršena prilika za alžirskog Francuza da dokaže kako korijeni nisu jedino što ga povezuje s velikim Zidaneom. Igra na istoj poziciji kao i Fabregas, a u uzvratu osmine finala LP-a protiv Porta dokazaoje da je “ispao vragu iz torbe”.

Chelsea

United i Arsenal izgubili su glavne zvijezde na dulji period, a prva igla “bluesa” magnet je za sitne ozljede. Ipak, Didiera Drogbu to neće spriječiti da sudjeluje u vraćanju naslova na Stamford Bridge. Cijele sezone rubrika “ozlijeđeni” uz Chelsea je solidno popunjena, a trenutno se u njoj nalaze Ashley Cole, Michael Essien, Jose Bosingwa, Branislav Ivanović i Ricardo Carvalho. Obrana je “tanka”, povratak Bellettija malo popravlja dojam.

Najveći gubitak:

Ashley Cole

Ancelotti se može tješiti da je bolje izgubiti lijevog beka nego najbolje strijelce, kao što je slučaj kod konkurenata. Premda, kada je riječ o najboljem lijevom beku na svijetu, susjedova “crknuta krava” i nije neka utjeha...

Ključna zamjena:

Jurij Žirkov

Došao je za 18 milijuna funti iz CSKA i pokazao - gotovo ništa! Na njegovoj je poziciji prisilno igrao čak i krilni napadač Malouda, a bio je krivac i za jedini gol u posljednjem kolu protiv Aston Ville. Rus se mora probuditi...





Raspored do kraja sezone:

Manchester United

danas - Chelsea

11. travnja - BLACKBURN

17. travnja - MAN. CITY

24. travnja - Tottenham

1. svibnja - SUNDERLAND

9. svibnja - Stoke

Chelsea

danas - MAN. UNITED

13. travnja - Bolton

17. travnja - TOTTENHAM

25. travnja - Stoke

1. svibnja - LIVERPOOL

9. svibnja - Wigan

Arsenal

danas - Wolverhampton

14. travnja - TOTTENHAM

18. travnja - WIGAN

24. travnja - Man. City

1. svibnja - BLACKBURN

9. svibnja - Fulham

* tiskanim slovima napisane su gostujuće utakmice

Redoslijed

1. Man. United 32 23 3 6 76-25 72

2. Chelsea 32 22 5 5 82-29 71

3. Arsenal 32 21 5 6 74-34 68

4. Tottenham 31 17 7 7 57-29 58

5. Man. City 31 15 11 5 58-39 56

6. Liverpool 32 16 6 10 53-32 54

7. Aston Villa 31 13 12 6 43-32 51...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:37