TRANSFERI U 2013.

NOGOMETNA TRŽNICA Engleski klubovi najrastrošniji, Hrvatska 12. izvoznik svijeta

Hrvatski su klubovi u 2013. godini prodali nogometaša za 61 milijun američkih dolara
Zagreb, 220313.Stadion Maksimir.Kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, 2014. godine, izmedju reprezentacija Hrvatske i Srbije.Na fotografiji: Ivica Olic, Ivan Rakitic, Mario Mandzukic, Darijo Srna i Mateo Kovacic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Engleski klubovi su najveći potrošači, a španjolski najveći prodavači, dok su hrvatski u 2013. godini bili 12. na listi najvećih svjetskih izvoznika nogometaša, objavila je Međunarodna udruga nogometnih saveza (FIFA) na svojoj internetskoj stranici.

Izračuni su napravljeni na osnovu TMS-a (Transfer Matching Systema), aplikacije kojom se kontrolira tržište na način da klub kupac i klub prodavatelj moraju po zgotovljenom poslu online upisati dogovorenu odštetu za igrača, čime se žele izbjeći ili svesti na najmanju moguću mjeru malverzacije i tzv. crni novac. Taj sustav koristi preko 6000 profesionalnih klubova u 200 Fifinih članica.

Ogroman porast

TMS je lani zabilježio 12.309 međunarodnih transfera, 4% više nego 2012. godine, a ukupno je svjetska tržnica nogometaša vrijedila 3,7 milijardi dolara, čak 41% više nego u prethodnom razdoblju.

Najviše su, rekosmo, u prošloj kalendarskoj godini potrošili engleski klubovi, ne samo iz Premiershipa, 913 milijuna dolara na transfere iz inozemstva, 51 posto više nego u 2012. Zanimljivo, drugi po rastrošnosti, s porastom od čak 120% u odnosu na 2012. su talijanski klubovi, dok su njemački peti, sa samo 1% više potrošenog novca u odnosu na prethodnih 366 dana.

Iako su Real (Bale) i Barcelona (Neymar) ponajveći kupci na planetu, španjolski su klubovi lani bili najveći izvoznici nogometaša, očito mnogi žele imati igrače iz zemlje svjetskih i europskih prvaka u seniorskoj i mlađim kategorijama. Talijani su drugi i na toj ljestvici prodavača, taktička obučenost, dakle, cijeni se gotovo kao i tehnička...Najviše se, pak, što je lako i odokativno zaključiti, trgovalo Brazilcima (1402 ili 13% od ukupnog), ali u više ulaznih (746) nego izlaznih (656) transfera. Brazil kao zemlja bio je tek četvrti izvoznik i 11. kupac igrača...

Hrvatski su klubovi u 2013. prodali nogometaša za 61 milijun USD (cca. 45 milijuna eura), javno objavljeno izvješće ne specificira na koga se sve to odnosi, no podsjećamo da su lani iz HNL-a prodani Kovačić, Badelj, Vrsaljko, Jedvaj, Rebić, Perica, Radošević, Bubnjić, Kokalović, da spomenemo samo najzvučnije...

Bilježi se i porast u tzv. uvjetnim transferima, gdje je dio transfera unaprijed određen, a dio se određuje na temelju nastupa. Prihodi od takvih transfera su skočili za 73 posto, na ukupno 525 milijuna dolara.

Najveći promet u Europi

Fifa objašnjava da se potrošnja u Engleskoj povećala nakon što je Premier League lani potpisala novi ugovor o televizijskim pravima na tri godine, počevši od aktualne, sezone 2013./14. BSkyB i bivša državna telekomunikacijska tvrtka BT dogovorile su posao vrijedan 3,018 milijardi funti (4,7 milijardi dolara), što je za 70 posto više u odnosu na prijašnji.

Iz Fifina se izvješća može zaključiti da 82 posto potrošnje otpada na devet zemalja: Englesku, Italiju, Francusku, Španjolsku, Njemačku, Rusiju, Ukrajinu, Tursku i Portugal. Iz sljedećih 14 zemalja na popisu potrošeno je 15%, a preostalih tri posto iz 116 zemalja na dnu piramide, no 77 posto su potrošili europski klubovi.

Najstariji igrač za kojeg je potpisan međunarodni transfer imao je 43 godine, a s druge strane bilo je 48 transfera igrača u dobi od 16 godina i 88 u dobi od 17 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:29