I MAN UNITED NA PRODAJU

Nogometna institucija bit će nova igračka šeika

Izaslanici bliskoistočnih bogataša već su nekoliko puta kucali na vrata Old Trafforda, ali nikad im se nije pružila ozbiljna prilika

ZAGREB - Arapi su opet u niskom startu. Iako su se Glazeri sve donedavno trudili dati do znanja da će obiteljski biznis u Manchester Unitedu potrajati sve dok oni to budu htjeli , s Old Trafforda stigao je “teaser”: dionice jednog od najuglednijih svjetskih klubova uskoro će opet biti u ponudi!

Prodaja je neizbježna

- Nije nikakva tajna, obitelj Glazer prodat će klub. To je neizbježno, iako ne možemo potvrditi kada će do toga doći - rekao je Mike Edelson, jedan od članova Upravnog odbora koji, međutim, nema nikakve izvršne ovlasti.

Istog je trenutka objavljeno da je šeik Hamad bin Khalifa Al Thani, katarski emir i glava katarske kraljevske obitelji, okupio svoje savjetnike i dao im slobodne ruke da iznova ispitaju sve uvjete kupnje manchesterske nogometne institucije.

Moguće je da će u eventualnoj velikoj kupoprodaji svi biti zadovoljni. Jer, Glazeri su nedavno sanirali manji dio dugova u koje su se u svojih pet i pol godina vladavine uspjeli zakopati, a klub žele prodati za čak milijardu i pol funti, odnosno dvostruko više nego što je vrijedio kad su ušli u biznis.

Stiže novi sponzor

Premda je do egzaktnih brojki o poslovanju kluba teže doći nego do Ovalnog ureda Bijele kuće, izvori tvrde da su se Glazeri riješili 252 milijuna funti duga, odnosno da im je preostalo točno pola milijarde. Navodno je već angažiran jak financijski “igrač” koji će pomoći u nastavku “žbukanja” nastalih pukotina jer se šeici bez čiste bilance ne žele upuštati u potencijalnu financijsku vratolomiju.

Ukupna vrijednost Uniteda trenutačno je procijenjena na milijardu i osamsto milijuna funti. I dok pregovarači već pripremaju novo sponzorstvo za klupski dres, koje bi s nestvarnih 450 milijuna funti prihoda trebalo postati najunosnije u svijetu nogometa, katarski ulagači su uvjereni da će njihov interes biti prepoznat i da će im zlatna koka sletjeti u naručje.

Koga briga za tradiciju?

- Dosad smo imali nekoliko neuspješnih pokušaja da preuzmemo dionice Uniteda, ali ovaj put nam se otvara prava prilika - riječi su člana Qatar Holdingsa.

Pretvaranje Old Trafforda u novu enklavu arapskih multimilijardera bio bi nastavak drmanja “nafte i plina” svjetskim nogometom. Vesela (i bogata) družina ruskih zavodnika i brkatih muškaraca u haljinama skuplja sve što se nudi: unosna sponzorstva, velika natjecanja, klubove...

I pritom ne razbija glavu o tričarijama kao što su tradicija, dobri običaji i glas navijača. Njima je to samo novi isplativi “deal” čija će dobit ionako, kad se zajedno s ostalim profitima slije u istu blagajnu, biti samo sastavnica nepreglednog bogatstva.

Glazerima je ostalo još pola milijarde duga

40 milijardi funti

procijenjeno je bogatstvo i ukupna imovina katarske kraljevske obitelji

1,8 milijardi funti

trenutačna je vrijednost Manchester Uniteda, a Glazeri bi ga prodali za 1,5 milijardi

450 milijuna funti

iznos je koji za reklamu na dresu želi donirati zasad nepoznat sponzor

252 milijuna funti

dio je duga koji je obitelj Glazer uspjela sanirati, a preostalo je još pola milijarde

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:32