SOLDO O ELFU

'Njemačka ide na Euro kao favorit broj jedan'

U ovom času Nijemci su konkretniji, imaju bolju završnicu. Španjolci igraju atraktivnije, ali teško ulaze u šansu i fali im nogometni "krvolok", egzekutor
 AFP

Mercedes je opet u modi! Njemački nogomet nije više samo upornost, disciplina, sustav, njemački nogomet je dobio i atraktivnost, Njemačka igra lijepo. Danas u Europi figurira kao najbolja reprezentacija, čak i ispred španjolske i nizozemske, koje su bili u finalu Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi. Autor njemačkog nogometnog čuda je istočni Nijemac Mathias Sammer, kojega ljubitelji nogometa u Hrvatskoj pamte iz 1996. godine, kada je na Old Traffordu zabio pobjedonosni gol za Nijemce, u utakmici koju je, na žalost, sudio švedski nogometni varalica Leif Sundell.

Zvonimir Soldo, nogometaš najslavnije generacije “vatrenih”, bivši trener Dinama i jedini hrvatski trener koji je u novijoj eri vježbao jednog bundesligaša, najpozvaniji je procijeniti snagu njemačkog nogometa. Je li Njemačka najbolja u Europi, ili je to još uvijek Španjolska?

- U ovom času Nijemci su konkretniji, imaju bolju završnicu. Španjolci igraju atraktivnije, ali teško ulaze u šansu i fali im nogometni “krvolok”, egzekutor. No, danas to ništa ne znači, za sedam mjeseci, kada počinje Europsko prvenstvo, sve se može promijeniti.

• Čitajući njemačke opaske o izborniku Joachimu Löwu, kažu da je “Kampftrener”, borben kao njemački ovčar. Bio vam je trener u Stuttgartu. Kakav je u odnosu prema igračima?

- Izuzetno je studiozan. Vrlo je miran i vrlo korektan u odnosu prema igračima, ne može se reći da je tiranin...

• Je li s igračima u prijateljskom odnosu?

- Uvijek drži distancu, iako je kao pomoćni trener u Stuttgartu bio u vrlo prijateljskim odnosima s igračima. Sada je to kombinacija prijateljstva i distance. Nije tiranin, ali, zna se tko što radi.

• Je li Mathias Sammer ideolog nove Njemačke, u kojoj je i osam nogometaša turskih, afričkih, srpskih korijena? Je li snaga u “auslenderima” ili u novoj generaciji mladih njemačkih igrača?

- Na početku tog odnosa bilo je nesporazuma, jer je Löw želio ingerencije nad svim mladim selekcijama. Sada su se te stvari izgladile, a njemačka sustavnost je shvatila da je “elf” u Portugalu 2004. godine dodirnuo dno i napravljen je veliki zaokret. Puno se investiralo u infrastrukturu i rad s mladim kategorijama. Svi ti igrači nenjemačkih korijena rođeni su u Njemačkoj i odgojeni su u njemačkom mentalitetu. Zadržali su gene i imaginaciju, a ugradili su im disciplinu. Pitam vas, da su odrasli u Turskoj i Gani, tko zna bi li napravili takve karijere.

• Tko je favorit na EP-u?

- Njemačka nakon 15 godina ide na EP kao favorit broj jedan, a proteklih godina to nisu bili. Sada su favoriti. Njemačka i Španjolska imaju puno prvoklasnih igrača...

• Koji će igrači obilježiti Euro 2012. godine?

- Özil, Gomez, Schweinsteiger, Iniesta, Xavi i Robben ako će biti zdrav.

• Bi li Real i Barcelona bili europski prvaci, jer je riječ o najboljim svjetskim klubovima?

- Teško pitanje, no, ti klubovi nisu ništa slabiji od najjačih reprezentacija.

Zvonimir Soldo je, za razliku od Slavena Bilića - germanofil, on vjeruje u njemačku sustavnost, koja je dobila kvalitetu više angažiranjem “auslendera”, koji su njemačkom “drilu” dali imaginaciju. I zato će Njemačka igrati najbolji nogomet u Ukrajini i Poljskoj. Kao što ga je u nekoliko slučajeva igrala i na SP-u u Južnoj Africi! Zvonimir Soldo nam je nacrtao i “elf” koji će se suprotstaviti španjolskoj i nizozemskoj nogometnoj školi. Zvuči impresivno:

Neuer - Boateng, Badstuber, Hummels (Mertesacker) Lahm - Khedira (Kroos), Schweinsteiger - Müller (Götze), Özil (Reus), Podolski - Gomez (Klose)...

Hrvatska može svakog pobijediti, pa i Nijemce!

• Kakvi smo mi u odnosu na vodeće europske nogometne sile?

- Za nas će uvijek biti uspjeh kada ostvarimo plasman na finalni turnir. Ako ćemo biti zdravi i kompletni svakoga možemo pobijediti. Ali, nismo Nijemci da uvijek idemo po trofej, iako i Nijemce u jednoj utakmici možemo pobijediti. U Ukrajini i Poljskoj nismo favoriti, ali ako ćemo biti dobri kao protiv Turske u Istanbulu, niti jedan naš suparnik ne može biti miran. Njemačka je definitivno najjača turnirska momčad, kroz trku i agresivnost sad su dobili i igru, a mi smo “gemišt” talenta i sve veće ozbiljnosti.

• Hrvatski aduti?

- Najvažniji je bio povratak Ivice Olića. Vratio je pobjednički mentalitet u momčad, donio je natjecateljski duh. Olić i Ćorluka bili su ključni igrači, jer igraju u vrlo jakim klubovima i jakim ligama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:07