WUNDERKIND

NIŠTA OD JANUZAJA 'Drago mu je što se HNS zanima za njega, ali majka mu sigurno nije Hrvatica'

Izbornik Belgije Wilmots zvao je Januzaja da igra već u Zagrebu, ali ga je igrač Man Uniteda odbio
 AFP

U potrazi za hrvatskim korijenima najnovije europske nogometne zvijezde Adnana Januzaja, za kojeg se trgaju najveći svjetski klubovi, od Manchester United (koji je ponudio najveći novac ikada za tako mladog igrača, 600 tisuća eura mjesečno) i Barcelone do Juventusa i Bayerna, sve što smo čuli govori da od njegovog mogućeg igranja za “vatrene” nema ništa.

“Mi Albanci jako pratimo i pazimo na podrijetlo i bilo bi pravo čudo da sada ispadne kako Adnan Januzaj ima hrvatske korijene ”, rekao nam je jedan prijatelj obitelji Januzaj i dodao kako im laska što je i Hrvatska zainteresirana za Januzaja, ali i da ih vrijeđa kada se kao moguća opcija spominje i Srbija.

Prvi izbor Kosovo, ali...

Belgijski novinari kažu kako je sve što su čuli u vezi mogućnosti da Adnan Januzaj igra za Hrvatsku, navodno teorija da svatko čiji su roditelji živjeli u bivšoj Jugoslaviji može birati bilo koju reprezentaciju iz tog prodručja. Ali, kažu, to nije točno, jer su različiti zakoni o državljanstvu. Januzaj je rođen u Belgiji i trenutno ima samo belgijsko državljanstvo. Znači, u ovom trenutku može igrati samo za Belgiju . Albanija svakom Albancu po etničkoj pripadnosti, gdje god da je rođen, daje državljanstvo, tako da, ako bi htio, može zaigrati i za Albaniju. Turska je također spomenuta, a jedina veza s Turskom je da je rodbina njegove mame jedno vrijeme živjela u Turskoj. Iselili su se s Kosova u Tursku, a onda iz Turske u Bruxelles. Međutim, nemaju tursko državljanstvo niti ih Turska zanima. Spominjanje Srbije kao opcije je također nevjerojatno, jer bi to dolazilo u obzir samo ako bi on i njegovi roditelji priznali da je Kosovo sastavni dio Srbije, a ne neovisna država. Svi koji poznaju i njega i oca, kažu da bi mu prvi izbor bio Kosovo, samo da je Kosovo član Fife i Uefe, ali to se neće uskoro dogoditi jer Platini ne dopušta. Fadil Vokrri, predsjednik Kosovskog nogometnog saveza, pozvan je u Fifu sljedećeg tjedna, ali još je teško predvidjeti kada bi Kosovo moglo početi igrati službene utakmice.

Zanimljivo je da će u petak u Tirani čak pet kosovskih Albanaca igrati za Švicarsku u utakmici protiv Albanije za koju igra sedam igrača s Kosova.

Ipak, za Januzaja to ne bi trebao biti razlog za odbijanje Belgije, jer, čak i ako zaigra za Belgiju, može poslije promijenjiti mišljenje i igrati za Kosovo. Naime, kako nam pokazuju i primjeri nekih hrvatskih igrača, postoji izuzetak po kojemu možeš igrati za novu reprezentaciju ako u trenutku kada si birao igrati za drugu, prva opcija nije bila moguća. “Mi smo mu poslali poziv. Na njemu je da odluči, a mi ćemo poštovati svaku njegovu odluku”, rekao je belgijski izbornik Marc Wilmots. Belgijski novinari su nam prenijeli da je Januzaj već nekoliko puta bio pozvan igrati za Belgiju, ali da je odbio. No, nisu sigurni je li bio pozvan za A-reprezentaciju, ili samo za mlade.

Najbliži Belgiji

Međutim, ako mu se pruži prilika da za Belgiju zaigra u Brazilu iduće godine, teško da će odbiti jer će uskoro imati 19 godina, a sljedeću priliku za odlazak na SP imao bi tek za četiri godine. A Belgija je trenutno jedna od najboljih svjetskih reprezentacija, sa sjajnom perspektivom. Januzajevi roditelji, nakon što su prije mjesec dana zamolili da se njihovog sina pusti na miru ne izjašnjavaju se, a za sve u vezi s time ovlastili su menadžera De Vriesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:31