ZANIMLJIVO LJETO

'Nema recesije, najveći klubovi su puni novca'

Od hrvatskih nogometaša, čiju je cijenu spustio neodlazak na SP, sredinu bi ovog ljeta mogli promijeniti Modrić, Srna, Pletikosa i Nikica Jelavić te Strinić i Mandžukić iz HNL-a
 AFP

ZAGREB - Najveći ovoljetni transferi nogometaša dogodit će se uoči i nakon Svjetskog prvenstva, a za vrijeme samog natjecanja eventualno će trajati licitacija među klubovima o odštetama za igrače koji su već ranije dogovorili svoje uvjete s novim poslodavcima, smatra Marko Naletilić, nasljednik menadžerske dinastije kojom još uvijek dirigira otac mu Predrag.

Porazgovarali smo o gibanjima u aktualnom prijelaznom roku:

- Upravo se završavaju transferi etabliranih igrača, dok će nakon Mundijala na meniju biti pojedinci koji su se istaknuli u redovima takozvanih autsajdera.

Od ovih etabliranih riječ je o Fabregasu, Torresu, Ibrahimoviću, Jovanoviću, Krasiću...

Igra živaca do 31. kolooza

- Miloš Krasić iz CSKA će u Juventus, iako ga želi i Manchester United. Liverpool je već kupio sunarodnjaka mu Jovanovića. Fabregas je već sigurno dogovorio svoj ugovor s Barçom, ali je na klubovima da usuglase odštetu, nikome ne odgovara igra živaca do 31. kolovoza. Zlatanov je problem visoka plaća koju malo klubova može podnijeti. Uvjeren sam da će Inter prodati Realu Maicona, ali neće Milita i Sneijdera. Kako Liverpool ne igra Ligu prvaka, prodat će Torresa, ali moguće je da će čekati da mu na SP-u poraste cijena.

Naletilić smatra da će ovaj prijelazni rok biti bolji od prošlog, kad su se tržili Cristiano Ronaldo, Eto’o, Ibrahimović, Kaká, Milito, Huntelaar, na kraju i Robben i Sneijder...

- Svjetska recesija neće utjecati na visinu odšteta jer najveći klubovi imaju novca. Ionako se uvijek sve vrti oko Real Madrida, Barcelone, Intera, Chelseaja, oba Manchestera... Aktivniji nego inače bit će Juve, koji je lani podbacio, te Milan, ako mu u vlasničku strukturu uđe Gazprom.

Naletiliću je glavno tržište Italija. Lani je imao punomoć da u Milan dovede Edina Džeku, ali je cijena od 40,000.000 eura koju je istaknuo Wolfsburg bila prevelika prepreka.

- Džeko je ovog proljeća bio i na radaru Real Madrida, no najvjerojatnije će u Manchester City, bojim se da Milan niti sa svježim ruskim novcem ne može u tu utrku.

Od hrvatskih nogometaša, kojih nema na SP-u, popularniji će biti Srbi.

- Strahovito smo izgubili što nas nema na pozornici u JAR-u, pa će pogledi zainteresiranih biti usmjereni prema reprezentativcima Slovačke ili Srbije, čiji su igrači slični našima. Od onih iz HNL-a prodat će se Strinić iz Hajduka, a vjerojatno će doći i ponuda za Mandžukića. Od onih koji su već izvan zemlje, zanimljiv klubovima iz Liga petice je Nikica Jelavić, po profilu i učinku (30 golova u 52 nastupa, nap. p.), istina je da se za Modrića i Srnu zanima Chelsea, a osobno vjerujem da ću uspjeti Pletikosu maknuti iz Moskve.

Polušpice su izvan mode

Na primjeru Reala ( Mourinho), koji dovodi brza krila sposobna ponavljati, može se ocijeniti kakvi se igrači danas najviše traže u vrhunskim klubovima:

- Dobro ste rekli, brzina i ponavljanje, samo se to traži. Većina momčadi igra s jednim jakim i svestranim napadačem, te s po dva hitra krila, poglavito u Italiji i Engleskoj. Polušpice su izvan mode, osim u Španjolskoj. Zato su trenutno u žarištu zanimanja moj Krasić, pa Di Maria, te tipovi igrača á la Robery i Robben, brzi i jaki ‘jedan na jedan’. Danas bi jako profitirao Miki Rapaić, u svoje vrijeme takve igrače nisu puno cijenili. Posljednjih godina trguje se i s trenerima, mnogi su veće face od igrača...

Traže se ‘gladni’ treneri

- Mourinho je broj jedan za napraviti rezultat, no za mene je najbolji Capello. Nisam u posljednje vrijeme razgovarao s njime i ne vjerujem da će u Inter, jer ne može ponoviti Mourinhovu ‘triplettu’. Capello jest kazao da će se nakon napuštanja reprezentacije Engleske umiroviti, no on je manijak svoga posla, kao i moj otac.

Prandelli će preuzeti ‘azzurre’ nakon Lippija, u Fiorentinu će Mihajlović, Del Neri iz Sampdorije je preuzeo Juventus, dok se Milan odlučio za Massmiliana Allegrija (42).

- Allegri se dokazao prošle dvije sezone u Cagliariju. Iznimno je talentiran, mlad, gaji ofenzivan nogomet kakav se sviđa Berlusconiju, ima osobnost, a nije ni skup. Općenito se u ambicioznim klubovima traže ‘gladni’ treneri, željni dokazivanja - naglasio je Naletilić.

Domagoj Vida odlično prošao, Zvonko Pamić mogao čekati

Naletilić smatra da je Domagoj Vida iz Osijeka postigao maksimalnu cijenu od 2,400.000 eura koliko će za njega platiti Bayer Leverkusen, dok je još tinejdžer Zvonko Pamić imao potencijal da ostankom dvije-tri sezone u HNL-u postigne višemilijunski transfer. Dodajmo i da je hrvatskim reprezentativcima, osim Njemačke, dostupna i Francuska, gdje za razliku od Italije, Španjolske i Engleske imaju status igrača iz EU, kao i u Grčkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:40