PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

Ne želimo novi festival mržnje!

 Ante Čizmić / Cropix

U sjeni hokejaškog buma u Zagrebu, gušenju (i gašenju) Cibone, napokon će se u Zagrebu dogoditi i nogomet. Utakmice Dinama i Hajduka uvijek su imale i imat će poseban predznak, bez obzira na petogodišnju Dinamovu dominaciju, bez obzira na ogromni bodovni zaostatak, Hajduk je uvijek veliki i vrlo motivirani suparnik .

Bit će tako i danas, u 17.30 će Zagreb i Maksimir opet postati nogometna metropola ovog dijela svijeta. Rijetke su u nas nogometne fešte, posebno nakon što je Hajdukovo “preoblikovanje” bacilo klub na koljena, a Rijeka je postala “najveći problem hrvatskog nogometa”, kako je ustvrdio izbornik Slaven Bilić.

Utakmica u srijedu bi, ipak, trebala biti spektakl. Butina, Robert Kovač, Mandžukić, Badelj i, nadam se, napokon i Sammir, a na kontra strani “južnjačka utjeha”, Subašić, Ibričić, Anas Sharbini i Skoko garancija su dobrog nogometa. Ipak, ne očekujte ni engleski ni španjolski nogomet, jer naši najbolji igrači se upravo tuku u Premiershipu ( Modrić, Ćorluka, Dudu, Kranjčar i Kalinić) u Ligi ili za Ligu prvaka.

Ovdje je ostao samo jedan igrač svjetske klase (Robert Kovač), dvije buduće svjetske klase (Milan Badelj i Anas Sharbini), jedan igrač koji bi “mogao igrati u Realu” (Sammir?) i jedan koji će zasigurno igrati u velikom klubu (Mandžukić). Za skromni hrvatski nogomet puno atraktivnih imena, iako u ovim kriznim vremenima iščupati iz džepa 30 kuna za ulaznicu i nije malo. Oni koji zarađuju stotine tisuća eura moraju znati da su dužni “nahraniti gladne”, one koji otkidaju od usta da bi vidjeli barem sjenu prave nogometne utakmice.

Nadam se da prvi ovogodišnji sraz dva najveća hrvatska kluba neće biti festival mržnje, jer u doba krize i galopirajućeg siromaštva najmanje nam treba nasilje, baklje i tučnjave. Toliko su rijetki nogometni spektakli kod nas da nitko, ali baš nitko nema pravo upropastiti tih 90 minuta niskim strastima, rasističkim “hukanjem”, koje se gadi cijelom svijetu i protiv koga se bori cijeli nogometni svijet.

Suparnici i publika moraju napokon shvatiti snagu i plemenitost riječi - respekt, koju sve češće susrećete na velikim svjetskim spektaklima, i nema razloga da ga i mi ne usvojimo. I nadam se da nakon prvog čina polufinala kupa u glavnim ulogama neće biti suci, sportski direktori, glavni menadžeri i policija, već - nogometaši.

S ovog spektakla, kao i s većine događanja u hrvatskom nogometu, izostat će predsjednik Vlatko Marković i glavni tajnik Zorislav Srebrić, koji su otputovali na kongres Uefe u Izrael. No, nebriga za hrvatski nogomet neće narušiti njihov autoritet, već se ionako naveliko priča da će Vlatko Marković dobiti još jedan dvogodišnji predsjednički mandat. No, to je tema za drugu priču, danas nas zanimaju samo Dinamo, Hajduk. I - respekt!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:12