KOMENTAR M. GARBERA

Navijači istaknuli zahtjev: Hoćemo seksa i kodeksa!

Split, 070410.Stadion Poljud.Uzvratna polufinalna nogometna utakmica Hrvatskog kupa izmedju Hajduka i Dinama.Na fotografiji: navijaci Torcida.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klaric / CROPIX

Bilo bi senzacionalno da je u skromnom omjeru Hajduka i Šibenika (2-1) moguće slaviti hrvatski nogomet koji nema više samo Dinamo i Hajduk nego i Šibenik, ali…

Koliko god se uvjeravali u to, budući da je jedan mali Šibenik stao Hajduku usred Poljuda na centar i hrabro se branio - ipak je i ta otvorena verzija prvog finala bila suspregnuti dvoboj trenera bez igrača.

Do Poljuda sam imao sreće naletjeti na - gdje ćeš bolje - nego Ivu Begu iz generacije žestokih veterana Hajdukove slavne povijesti i prošlosti. Bego je morao svratiti na putu do Poljuda preko Torcidinog kafića “Arči!”, što u dijalektu znači “Troši!”. Sve je to fino i krasno, tamo sam čuo da se sprema konvoj za Šibenik. Opa!

Torcida sprema ići ribarskim brodicama na Šibenik morem, da ne bi bilo po cesti, gdje sve vrvi od policije i lovaca na ove ili one registarske oznake.

Dekor velikoga kupa je isto tako bio dostojan finala, sve je to kao u redu… Međutim, evo jedne dosjetke - a gdje je moj prijatelj Tomo Židak? Dakle, nema tu Dinama, nema velikih. Može li to sutra biti Šibenik? Bilo bi dobro u to povjerovati, ali prije bi se moglo reći da je to bio dvoboj trenera, Karačića i Poklepovića. Karačić je održao obećanje, igrao je u Splitu kao Hajduk (u Šibeniku) i tužno ga je bilo gledati kad je na kraju ipak primio gol.

Svejedno, i 1-2 je ono što je Karačić sanjao, a ne Poklepović, Funcuti a ne Torcida, koja je eto - dobila i svoj kodeks, tražeći ga toliko, jer bio je to jedan pošteni i ravnopravan finale u kojemu je zaiskrila šansa za Male. A za to vrijeme, ušao sam tražeći presicu na kriva vrata, u klupski restoran gdje je Nenad Teklić, legendarni Bare, držao govor prisutnima okruženima oko Željka Keruma, koji se opredijelio da utakmicu gleda iz kuhinje a ne iz svečane klupske lože.

Sad se čeka Šibenik. Ovdje su navijači istaknuli svoj zahtjev: Oćemo Kodeks, a valjda će se Šibenčani sjetiti svoje tradicije s košarkaškog Baldekina otprije 25 godina, kad je gradski čelnik Dane Sekso uživao u izvikavanju:

Oćemo seksa, oćemo Seksa! Seksa i Kodeksa!

Poklepović se na presici nije branio ni od seksa ni kodeksa, čak je rekao da oprašta Funcutima koji su ga počastili povicima “cigane”. Pohvalio je hrabrost Karačića te zaključio kako je to bio ipak pravi pravcati dalmatinski nogomet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:05