OLDTAJMER I WUNDERKIND

Najstariji i najmlađi: Kad je Srna debitirao za Vatrene, Ćorić se upisao u Dragovoljac

 Tom Dubravec / Cropix

Toga dana, 14. travnja 1997. godine, kapetan Vatrenih Darijo Srna, sigurno je negdje u Metkoviću trenirao s Neretvom, a već su ga gledali skauti Hajduka. Kad smo već kod spomenutog datuma, u Zagrebu je tada rođen Ante Ćorić. Ovo je priča o najstarijem i najmlađem hrvatskom reprezentativcu.

Naravno, moramo spomenuti i dan rođenja Srne, ovaj svijet je ugledao 1. svibnja 1982. godine. Naravno da su oni skauti koji su gledali Darija vidjeli što su htjeli, pa je 1999. godine stigao u Majstore s mora.

- Ha-ha, te 1999. godine ja sam imao dvije godine i baš sam počeo lagano nabijati loptu, dobro se kotrljala - smije se Ante dok nam priča o svojim počecima.

Prva pod Barićem

Godinu dana kasnije Srna osvaja svoj prvi veliki trofej, Hrvatski kup, a Hajduk je 2001. godine osvojio naslov prvaka Hrvatske. Bila je to ona generacija Majstora s mora u kojoj su igrali Pletikosa, Miše, Sablić, Đolonga, Musa, Deranja, Bošnjak...

- Ja tada još uvijek udaram po lopti, ali sve se bolje kotrlja - govori nam najmlađi hrvatski reprezentativac

Godinu dana kasnije Ante Ćorić kreće službeno na svoj nogometni put koji ga je, eto, danas doveo od statusa reprezentativca.

- Imao sam pet godina, počeo sam u Hrvatskom dragovoljcu, u Sigetu sam napravio prve nogometne korake.

Te 2002. godine, kad se Ćorić “upisao” u Hrvatski dragovoljac, Darijo Srna u Temišvaru protiv Rumunjske debitira za Vatrene! Odigrao je svih 90 minuta u pobjedi Hrvatske 1:0, izbornik je bio Otto Barić. Bila je to prva od 129 utakmica našeg kapetana. Dakle, te godine kad je Ante počeo s nogometom, Srna je već bio hrvatski reprezentativac!

Godinu dana kasnije, Darijo potpisuje za Šahtar, kreće njegova velika internacionalna karijera, a Ante počinje igrati svoje prve “dječje” utakmice za klub iz Sigeta. Darijo je prije odlaska u Donjeck, te 2003. godine, osvojio nagradu “Hajdučko srce”, kojeg navijačka skupina Torcida dodjeljuje najsrčanijem Hajdukovu igraču.

Godine 2006., kad sedmogodišnji dječačić Ćorić mijenja klupske boje i iz HD-a prelazi u Zagreb, Srna već iza sebe četiri trofeja osvojena s Rudarima, osvojio je dva naslova prvaka Ukrajine, jedan Kup i jedan Superkup, a 2009. u vrijeme odlaska Ćorića u Red Bull Salzburg, Dario je već arhivirao svoj prvi europski trofej, osvojio je Kup UEFA-e te je arhivirao po još jedno ukrajinsko prvenstvo, Kup i Superkup, a te iste godine proglašen je za najboljeg igrača ukrajinskog prvenstva.

Ćorić je u travnju 2014. debitirao za Dinamo, a mjesec dana prije Srna je protiv Švicarske odigrao 110. utakmicu za Vatrene, a tu istu godinu zaokružio je s ukupno 19 trofeja osvojenih sa Šahtarom! Dakle, Ćorić je tek krenuo u seniorski nogomet, a Srna je već bio trofejima ovjenčani i slavni nogometaš.

- Možda će vam to zazvučati neobično, ali od malih nogu sam pratio sve što se zbiva u nogometu. Za Darija Srnu prvi put sam čuo i gledao ga kao klinac od četiri-pet godina - priča nam Ante.

Upoznali se u La Mangi

Onda je došlo upoznavanje najstarijeg i najmlađeg hrvatskog reprezentativca. Zbilo se to 2015. na zimskim pripremama u La Mangi. U posljednjoj pripremnoj utakmici Modri su se sučelili sa Šahtarom.

- Tada sam prvi put razgovarao sa Srnom, nakon utakmice pričali smo ispred Šahtarove svlačionice. Na mene je ostavio sjajan dojam - završio je priču Ćorić.

Danas su eto, skupa u Vatrenima, na pripremama za Euro. Oldtajmer i wunderkind!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 21:29