BLATTEROVA PODRŠKA

'Najjednostavnije je da SP damo Englezima'

Kako se bliži 2. prosinca i objava odluke o domaćinu Svjetskog prvenstva 2018. i 2022., Englezi su uspjeli cijelu naciju dići na noge. Ovaj put u obzir doista dolazi samo i jedino - pobjeda
 AFP

ZAGREB - Prije nešto više od tri mjeseca sve je izgledalo tako pesimistično. “Lajavi” David Triesman svojim je optužbama o korupciji na relaciji Rusija-Španjolska htio na nečastan način izbaciti iz utrke za SP 2018. najžešće konkurente, a zapravo je napakostio samo Engleskoj. Njihova kandidatura odjednom se, isključivo zbog ljudske gluposti, našla na klimavim nogoma. Epilog “slučaja mito” bio je sve samo ne povoljan za FA: Triesman je odstupio, Englezi su se crvenjeli, a Rusi zadovoljno trljali ruke jer si je protivnik zabio autogol.

Stotinu dana kasnije, nada u dobivanje najgledanijeg sportskog događaja opet je zaživjela na Otoku. Izvršni odbor Fife će 2. prosinca odlučiti o domaćinima svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine, a trenutno su u tijeku posljednje inspekcije kandidata. Upravo je Engleska proteklih dana bila u središtu pažnje, s obzirom da su šestorica Fifinih inspektora stigla u “razgledavanje ponude”.

Premijerova isprika

Za razliku od Rusije, gdje je goste iz sjedišta Međunarodne nogometne federacije dočekao sam premijer Putin, britanski državni vrh zadnje “uvjeravanje” nije shvatio toliko ozbiljno. Cameron je s godišnjeg odmora “zvrcnuo” Blattera i službeno mu se ispričao, ali čelništvo Fife nije mu, čini se, puno zamjerilo.

- Svjetsko prvenstvo definitivno bi bilo najlakše organizirati u Engleskoj. Oni imaju sve što nam treba: navijače, stadione, infrastrukturu - kazao je Sepp Blatter.

Iako je predsjednik Fife s ove ili one strane pohvalio gotovo svaku kandidaturu, njegove su riječi ipak indikativne. A i nije mu strano da se opredjeljuje.

- Loši rezultati koje trenutno postiže engleska reprezentacija nemaju apsolutno nikakve veze s mogućom organizacijom SP-a. To se nikad ne gleda. Bitno je što Englezi nude - istaknuo je Blatter.

Nitko nas neće pobijediti

Da favoriziranje ipak ne bude preočito, pritom je malo polaskao i Rusima, koje su inspektori obišli nekoliko dana ranije.

- Njih se svakako ne može ignorirati. Rusija je sila, oni su više od države. Oni su kontinent!

Tim riječima, Englezi onda nude “više od nogometa”. Zamjenik premijera Nick Clegg obećao je delegaciji “fantastično Svjetsko prvenstvo”.

- Vjerujem da je naša kandidatura iznimno jaka. Ustvari, nepobjediva.

Jedan od glavnih promotora David Beckham dobio je posebno zaduženje: pridobiti navijače. Iako ih se uglavnom uzima “zdravo za gotovo”, bez njihove podrške manje su šanse da ishod bude povoljan za Engleze.

Englezi gladni uspjeha

- Organizaciju Svjetskog prvenstva osvojit ćemo zajedno! Ne sumnjam da će se navijači ove zemlje ujediniti i pokazati Fifi kakvu strast i festival nogometa ovdje možemo proizvesti - tvrdi Beckham.

Idućih dana riječi će se pretvoriti u djela. U potencijalnim gradovima-domaćinima krenuo je niz različitih “eventa” podrške kandidaturi. Premierligaški klubovi pridružit će se akciji preko svojih igrača, trenera i navijača. Posebno je simpatična akcija koju su inicirali mediji, a koja je stotinu dana prije konačne odluke “natjerala” Engleze da na posao taj dan umjesto u službenim odijelima odu u - dresovima.

Englezi su ovaj put doista odlučili poduzeti sve. Napokon, konačno bi im nešto moglo i krenuti od ruke. Reprezentacija je u “gabuli”, Capella više nitko ne trpi, a klubovi su prošle sezone iz Lige prvaka poispadali već u četvrtfinalu. Krajnje je vrijeme da se naciju prisjeti što je to - uspjeh, makar ga postigli i izvan nogometnog terena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:46